Украинските сили стабилно напредват в Херсонска област към 10 ноември,

...
Украинските сили стабилно напредват в Херсонска област към 10 ноември,
Коментари Харесай

ISW: Калта и студът може да забавят, но няма да замразят фронта в Украйна

Украинските сили устойчиво напредват в Херсонска област към 10 ноември, до момента в който съветските сили се изтеглят към източния (левия) бряг на река Днепър. Украински военни чиновници и фрагменти от обществените медии удостоверяват, че украинските войски са навлезли на северозапад, запад и североизток от град Херсон през последните 24 часа и са напреднали до 7 километра в някои региони.

Така стартира следващата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW) за хода на бойните дейности в Украйна. За следващ ден Херсон е една от централните тематики. 

Руските сили към този момент наподобява се изтеглят в относително добър ред, а украинските сили реализират предстоящи победи, без да разрушават съветските сили, както направиха при контранастъплението в Харков . Украинските удари от август насам сполучливо утежниха съветските линии за доставки на западния (десния) бряг, с цел да принудят врага  да се изтегли и ще освободят област Херсон до река Днепър през идващите дни или седмици. Руското евакуиране ще отнеме известно време, с цел да приключи и боевете ще продължат в цялата Херсонска област , до момента в който украинските войски напредват и се сблъскват с авансово готови съветски отбранителни линии, изключително към град Херсон.
 Украйна се похвали, че си е върнала 12 обитаеми места в посока към Херсон
Украйна се похвали, че си е върнала 12 обитаеми места в посока към Херсон

Засега украинските сили не са уверени в съветското евакуиране

ISW не чака, че боевете в Украйна ще спрат или ще изпаднат в задънена улица заради зимното време, макар неправилните догатки на Запада. NBC News заяви на 9 ноември, че някои чиновници на защитата на Съединени американски щати и Запада гледат на " предстоящото зимно закъснение на боевете като опция за започване на дипломация сред Русия и Украйна ".

Калта през есента и пролетта може да забави или спре военния прогрес, както и дефектното или незадоволително зимно съоръжение. Някои военни уреди може да се наложи да бъдат приспособени за по-студено време, а дефицитът на съоръжение или муниции може да забави напредъка заради логистични компликации - не през зимата. Зимното време може да навреди на зле оборудваните съветски сили в Украйна, само че добре снабдените украински сили е малко евентуално да спрат своите контраофанзиви заради настъпването на зимата и може да съумеят да се възползват от замръзналия терен, с цел да се придвижват по-лесно, в сравнение с биха могли в калните есенни месеци. Ако боевете спрат тази зима , това ще се дължи на логистични провокации и кулминационната точка на няколко акции от двете страни. Руските акции за завладяване на всички области на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие доближиха кулминационната точка си преди месеци (въпреки многократното гледище на съветските сили да подхващат неефективни атаки) и съветските сили са твърдо в защита по по-голямата част от фронтовата линия.

Украйна държи самодейността и е в развой на обезпечаване на огромна победа в Херсон. Прекратяването на огъня би осигурило на Кремъл паузата, от която обезверено се нуждае, с цел да възвърне съветските сили. Голямата украинска победа в Херсонска област няма да бъде последната за Украйна. Боевете ще продължат по южната ос; в Бахмут, Донецка област (единственото място, където съветските сили към момента вършат опити за значими офанзиви); и в северната част на Луганска област, до момента в който украинските сили не престават контранастъпателните интервенции. Руските чиновници са заети с опитите си да обучат 120 000 наборници, които да бъдат изпратени на фронтовата линия напролет.

Украинските сили евентуално имат за цел да освободят допустимо най-вече окупирани територии, преди да дойдат тези съветски подкрепления. Украинският президент Володимир Зеленски разгласи на 7 ноември, че Украйна не желае да договаря с съветските сили, до момента в който не бъдат изпълнени избрани условия, в това число възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, наказателно гонене на съветски военнопрестъпници, заплащане на военни вреди и обещания, че Русия няма да се повтори нахлуват в Украйна.

Прекратяването на огъня през зимата би било от изгода единствено за съветските сили, които биха употребявали тази опция, с цел да укрепят неуверената си отбрана и да продължат геноцидната си акция за премахване на украинската еднаквост в окупираните елементи на Украйна.
 Зеленски е подготвен да договаря с Русия, само че по украински условия
Зеленски е подготвен да договаря с Русия, само че по украински условия

Твърдата позиция на Киев играела в интерес на Русия

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин от ден на ден се бори с управляващите в Санкт Петербург по отношение на разширението на интервенциите в града. Пресслужбата на Пригожин съобщи, че управляващите в Санкт Петербург са отказали да дават позволение за новооткрития център на Вагнер в Санкт Петербург по механически аргументи.

Пресслужбата означи, че управляващите в Санкт Петербург съзнателно отхвърлят да издадат разрешението въз основа на техните " идеологически " разлики, като се има поради, че Вагнер е получил позволение за създаване на центъра през юли.

Пресслужбата добави, че Вагнер е подал петиция до съда и ще продължи да преглежда въпроса, в случай че съдът признае, че губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов и неговото държавно управление са направили някакви " закононарушения ".

Пригожин също упрекна Беглов и други " демократични " предприемачи от Санкт Петербург, че поддържат финансово украинските " националисти " и предадоха Русия в отговор на обстановката.

Преди Пригожин упрекна Беглов, че не е подкрепил съветските военни старания и изиска оставката му, евентуално вследствие на съпротивата на Беглов против разширението на наличието на Вагнер в Санкт Петербург.

ISW също по този начин заяви, че съветски националистически издания Pravda.Ru, който непрекъснато оповестява за вести, свързани с Пригожин, е разгласил клеветническа публикация за незаинтересоваността на Беглов към основаването на доброволчески батальони през август.

Пригожин от ден на ден употребява ролята си в съветското навлизане в Украйна, с цел да прокара своите бизнес желания.
 АП: Какво готви
АП: Какво готви " Готвачът на Путин " с изказвания за интервенция в Съединени американски щати?

Сарказъм или тикане и реклама на личността му

Говорителят на командването на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи, че съветските сили евентуално ще понижат още повече темпото на акцията си за нанасяне на удари върху украинската сериозна инфраструктура, което евентуално ще разреши на украинските управляващи да се оправят с по-голямата част от вредите върху инфраструктурата. Игнат заяви на 10 ноември, че в нощта на 9 против 10 ноември съветските сили не са нанасяли въздушни или ракетни удари по сериозни инфраструктурни обекти на Украйна.

Игнат съобщи, че съветските сили са почнали да натрупат високоточни оръжейни системи, с цел да стартират бъдеща огромна акция, напомняща ударите от 10 октомври, защото дребен брой ежедневни удари с крилати ракети и безпилотни самолети в този момент генерират малко резултати.

Игнат сподели, че съветските сили са прекарали месеци в струпване на високоточни оръжейни системи, които са употребявали в акцията през октомври против украинската сериозна инфраструктура.

ISW по-рано предвижда, че съветските сили са изчерпали доста своя боеприпас от високоточни оръжейни системи и са претърпели обилни загуби в авиацията и затова ще се борят да поддържат темпото на акцията си против украинската инфраструктура.

Вероятно на съветските сили ще са нужни месеци, с цел да натрупат броя на високоточните оръжейни системи , нужни за връщане към темпото на ударите, нанесени в средата на октомври, макар отчета на Игнат, че съветските фабрики фрапантно усилват производството на крилати ракети.

Украински публични лица по-рано обявиха, че биха могли да възстановят енергийните доставки на общностите в Украйна в границите на няколко седмици, в случай че темпото на съветската акция фрапантно се забави.

ISW също по този начин оцени, че съветският президент Владимир Путин може да е наредил акцията против украинската сериозна инфраструктура, с цел да се угоди на съветския провоенен националистически лагер, който поредно упорства за ескалация в Украйна.

Намаленото движение на акцията евентуално ще способства за възобновяване на рецензиите от провоенния националистически лагер. Руските сили евентуално резервират способността да повредят украинската сериозна инфраструктура и да наложат разноски на украинските цивилни през зимата , само че е малко евентуално да съумеят да нанесат решителни и трайни вреди.
 Украйна: Русия укрепва позиции в Запорожието и Херсон
Украйна: Русия укрепва позиции в Запорожието и Херсон

Силите за защита на Украйна са напреднали 7 километра и са възвърнали контрола над шест обитаеми места

Руските сили започнаха да построяват отбранителни укрепления от втора линия в Крим и Южна Украйна -  общоприети военни практики, които не значат безусловно директно очакване на Русия да пази Крим. Американската компания за сателитни изображения Planet Labs разгласява сателитни фотоси на 10 ноември, показващи нови окопи и възобновени отбранителни укрепления покрай Армянск в окупирания от Русия Крим и покрай Чонхар, Херсонска област.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви на 10 ноември, че съветските сили също са почнали да укрепват укрепленията покрай Мелитопол, с цел да защитят сухопътния кулоар към Крим.

Изграждането на отбранителни укрепления на второстепенни отбранителни линии е общоприета военна процедура, която съветските сили не са провеждали до момента в мащаб в Северен Крим и на други места в Южна Украйна. Изграждането на тези нови защитни укрепления не е индикатор, че съветските сили чакат да защитят Крим от украинска атака в близко бъдеще.

Руските сили продължиха рутинните въздушни, ракетни и артилерийски удари западно от Хуляйполе и в Днепропетровска и Николаевска области.

Украински източници оповестиха, че съветските сили са блъснали Никопол, Днепропетровска област и Вилнянск, Запорожка област.
 Путин разгласи 50 000 мобилизирани бойци в бойните елементи в Украйна
Путин разгласи 50 000 мобилизирани бойци в бойните елементи в Украйна

80 000 са в по този начин наречената от него " зона на специфичната военна интервенция "

Мобилизацията и проблемите, които среща измежду руснаците, още веднъж е измежду значимите тематики. 

Мобилизираните мъже и техните родственици не престават да се опълчват на войната посредством митинги, противоречие в обществените медии и опити за дезертьорство. Лошото отношение и снабдяването на активизирания съветски личен състав евентуално ще доведат до предаване и дезертиране, както и до митинги на фамилиите на активизирания личен състав в Русия. Съобщава се, че съветските сили задържат тези, които отхвърлят да се бият в мрежа от безчовечен затвори в окупираните Донецка и Луганска области, съгласно отчет от 10 ноември на украинския канал Telegram ASTRA.

Съобщава се, че съветските управляващи бият и измъчават с апетит, до момента в който пандизчиите не се съгласят да се върнат на фронтовата линия. Група затворени мъже в Зайцеве, Луганска област са били изпратени на фронтовата линия към 20 октомври след доста малко образование, след което техните чиновници са ги изоставили без информационни или логистични благоприятни условия в продължение на осем дни. Мъжете минали към 60 км пешком до Старобилск, където роднините им наели рейс, с цел да ги върнат вкъщи. Руските сили задържаха мъжете на границата и вместо това ги затвориха в мазето на Зайцеве. Роднини на наложително мобилизирани съветски мъже във Вологодска област споделиха видео на 10 ноември, в което упорстват мобилизираните им членове на фамилиите да бъдат върнати от Сватово, Луганска област заради неприятно образование и управление на фронта.

Руските старания за готовност насочват активизирания съветски личен състав към групата Вагнер, което демонстрира възходящото значение на Вагнер за съветските бойни качества. Рускоезичното опозиционно издание Agency News заяви на 10 ноември, че мобилизираните мъже от Омска област са получили военни документи за идентичност, които не ги разпознават като мобилизирани чиновници, което по-късно е разрешило на съветските управляващи да изпратят мобилизираните мъже да се бият дружно със пандизчиите, наети от Вагнер.

Частните военни компании са противоконституционни в Русия и мобилизираният личен състав не може законно да бъде ситуиран да се бие с която и да е въоръжени групировки, разнообразни от съветската войска. Съобщава се, че силите на Wagner употребяват пандизчиите като пушечно месо, с цел да привлекат украински огън и да предпазят действителния личен състав на Wagner от заплаха, както ISW заяви по-рано.

Полковникът от украинската национална армия Микола Уршалович означи на 10 ноември, че новобранците от " Вагнер " са най-вероятната демографска група от всички съветски сили да се предадат на украинската национална армия, евентуално заради неприятното отношение към тях и рисковото разрастване.

Проруски блогъри и военни елементи не престават да приканват за икономическа готовност в поддръжка на военните старания. Канал в Telegram, обвързван с аварийна милиция BARS-13, твърди на 10 ноември, че съветските управляващи би трябвало да стартират да активизират съветската стопанска система и да се ангажират с стопански действия, които ще поддържат съветските сили на фронта.

Руски блогър написа на 10 ноември, че разчитането на Русия на създадени в Иран безпилотни самолети и други системи унижава съветската военна промишленост и лишава Русия от шанса да създаде и създаде подобаващи съвременни оръжейни системи, създадени в Русия.

Съобщава се, че съветските окупационни управляващи не престават напъните си да разпознават проукраински поданици в окупираните от Русия елементи на Украйна, само че по-малко влагат в основаването на проруски настроения измежду окупираното население. Украинският център за опозиция заяви на 10 ноември, че съветските окупационни управляващи са понижили заплащанията на " обществено уязвимото " население в окупираните елементи на Запорожка област след псевдореферендумите от 30 септември.

Центърът заяви, че тези заплащания са били употребявани за придобиване на паспортни данни за подправяне на гласуването на референдума и че съветските управляващи ускоряват ограниченията за пречистване и други " терористични тактики ", тъй като към този момент не би трябвало да купуват положителната воля на окупираното население . Украинската военна администрация на Луганска област заяви на 10 ноември, че окупационни чиновници са конфигурирали камери и микрофони в болница в Новопсков и са наредили на личния състав на болничното заведение да " организира инцидентни диалози с посетителите, с цел да разпознава ненадеждни лица ".
 За жителите на анексираните територии Русия печата съвсем 1 трилион рубли
За жителите на анексираните територии Русия печата съвсем 1 трилион рубли

Там системата за безналични заплащания е едва развита

Руските окупационни чиновници не престават опитите си да подкопаят украинската национална еднаквост измежду жителите на окупираните територии, като в същото време слагат условия за активизиране на спомагателни сили от окупираното украинско цивилно население след години. Украинският противодействуващ център заяви на 10 ноември, че съветските окупационни чиновници са разкрили клонове на Националното придвижване на кадетите на младата войска в Хеническ, Херсонска област и в Мелитопол, Запорожка област.

Центърът заяви, че " Юнармия " е милитаристична асоциация на възпитаници под егидата на съветското министерство на защитата, която дава отговор за " милитаризацията " на децата. Центърът заяви, че присъединяване е сякаш непринудено, само че съветските чиновници принудително записват възпитаници в Юнармия в доста съветски области. " Юнармия " набира кадети на възраст сред 8 и 18 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР