Украйна си връща село в Донецка област от руските войски на фона на изтощителна контраофанзива

...
Украинските сили са си върнали село Урожайне в източната област
Коментари Харесай

Украинските сили са си върнали село Урожайне в източната област Донецк, съобщи Киев в сряда, след дни на тежки битки като част от контранастъплението срещу Русия.

Андрий Ковальов, говорител на генералния щаб на украинската армия, каза по националната телевизия в сряда сутринта, че „украинските отбранителни сили са поели контрол над Урожайне“ и консолидират позициите си.

Урожайне се намира на около 60 мили (100 километра) югозападно от окупирания от Русия град Донецк. Той се намира близо до село Старомейорске, което украинските войници освободиха по-рано този месец.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар повтори Ковальов, като гордо заяви в Telegram, че „Урожайне е освободен“ и „офанзивата продължава“.

Кадри, разпространени от силите на Киев и геолокирани от CNN, показват войници, които издигат украинското знаме в селото близо до мемориал, посветен на съветските войски, които са се сражавали във Втората световна война.

Военните казаха заедно с видеото, че военнослужещи от 35-та и 38-ма отделни бригади на морската пехота, както и други части на украинските отбранителни сили са помогнали за превземането на Урожайне.

Руските сили в Урожайне са били в несигурна ситуация от известно време. Руски войници и военни блогъри с добри връзки намекнаха, че е само въпрос на време Украйна да поеме контрола над селото, тъй като войските на Киев са успели да го атакуват от няколко страни.

На други места по източния фронт украинските сили продължават да провеждат контранастъпателни операции южно от Бахмут и „тежките боеве продължават“, каза Ковальов.

Русия „оказва силна съпротива, премества части и войски и активно използва своите резерви“ в районите на Маринка, град, сега в руини, който е на фронтовата линия от началото на нахлуването, и Красногоровка, град близо до Бахмут, продължи той.

Украинските сили продължават да сдържат руската офанзива по оста Купянск, Лиман и Бахмут, добави той.

CNN не е в състояние независимо да провери докладите от бойното поле и все още няма отговор от Русия.

Контраофанзивата на Украйна се бори да набере скорост през месеците, откакто започна настъплението си в райони в южната и източната част на страната, които в момента се държат от руски войници.

Киев се сблъска с мъчителен бавен напредък на бойното поле, тъй като силите му се натъкнаха на тежките отбранителни линии на Русия, подсилени от хиляди мини и огромни мрежи от окопи. Украйна претърпя огромни загуби в опитите си да пробие тази многопластова защита.

Отвоюването на Урожайне би сигнализирало за известен напредък в усилията на Украйна да прокара на юг към Азовско море. Районът е основна цел за Киев, тъй като навлизането дълбоко в територията би означавало прекъсване на сухопътния мост на Русия между анексирания Крим и Източен Донецк.

По-рано тази седмица Киев отхвърли неотдавнашните критики, че войските му не напредват достатъчно бързо, като каза, че е съсредоточен върху унищожаването на способностите на Русия и нарушаването на нейната логистика.

 Оператори на танкове от 15-та Национална гвардия близо до Орихов, където украинските сили провеждат една от основните си контранастъпателни операции, настъпвайки на юг. class= Оператори на танкове от 15-та Национална гвардия близо до Орихов, където украинските сили провеждат една от основните си контранастъпателни операции, натискайки се на юг. Брайс Лейн/CNN

„Задачата на украинските въоръжени сили е не да организират мащабни битки за всяко населено място по пътя към границите от 1991 г., а системно да унищожават възможностите на вражеската армия: нейната логистика, технически потенциал, офицерски и личен състав. И днес украинските защитници се справят с тази задача на сто процента“, каза съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк в понеделник.

„Ракетите с голям обсег за Украйна сега означават рязко намаляване на бойните възможности на Русия. Това е активно унищожаване на руските резерви и ресурси в далечните покрайнини“, добави Подоляк в публикация в X, известна преди като Twitter.

„Това е унищожаване на тилова логистика - складове, транспорт, гориво. Това е ускоряване на украинските настъпателни операции. Става въпрос за спасяване на живота на украинските войници, минимизиране на загубите… И най-важното, става дума за деескалация“, добави той.

Джанлука Мецофиоре, Костан Нечипоренко, Васко Котовио, Свитлана Власова и Лорън Кент от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР