Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора на

...
Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора на
Коментари Харесай

ISW: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка

Украинските сили продължиха контранастъпателните интервенции на минимум три бранша на фронта на 27 юли и реализираха победи в някои региони, макар че наподобява не са провели обилни механизирани атакив западна Запорожка област. Украинският президент Володимир Зеленски разгласява на 27 юли фотоси, показващи, че украинските сили са освободили Старомайорске (9 км южно от Велика Новосилка) в западната Донецка област след тежки боеве в региона.

Украинският шеф на Департамента за обмисляне на приложенията към Главното командване на Националната армия Микола Уршалович съобщи на 27 юли, че украинските сили са постигнали тактически победи в посока Мелитопол (западна Запорожка област). Руски източници настояват, че украинските сили са траяли офанзивите с по-ниско движение и с доста по-малко жива мощ покрай Роботине на 27 юли, откакто украинските сили са почнали интензивно механизирано фронтално нахлуване, което е пробило съветските отбранителни позиции североизточно от селището на 26 юли.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Центъра за проучване на войната (ISW).

Кремъл и по-широкото съветско осведомително пространство не престават да показват украинската контраатака като несполучливо изпитание. Руският президент Владимир Путин съобщи пред кореспондент на 27 юли, че през последните дни съветските сили са унищожили 39 бронирани машини от 50, които украинските сили са направили за засилени офанзиви в запорожката посока.

Путин твърди, че съветските сили също са умъртвили 60 % от украинския личен състав , направил тези офанзиви, както и 40 % от водачите на украинската бойна авиация в региона. По-рано е твърдял, че са унищожили неправдоподобно количество украинско съоръжение по време на украинските контраофанзивни интервенции. Въпреки че неговите данни демонстрират отклоняване в преувеличаването на евентуалните украински загуби.
 Путин призна за новата фаза на украинското контранастъпление
Путин призна за новата фаза на украинското контранастъпление

Той приказва и за съветските загуби - те били " колосално по-малки " от украинските

Официален представител на Съединени американски щати изрази нерешителност по отношение на оценката, че подемът от 26 юли в украинските контранастъпателни интервенции в западната Запорожка област е част от главните украински старания. Така смекчи изказванията от 26 юли за противоположното.

Washington Post цитира неизяснен американски чиновник, който споделя, че украинските контранастъпателни интервенции в посока Запорожие може да оформят интервенции за по-късно контранастъпление , само че че американски чиновници не смятат, че тези интервенции са част от главните старания на Украйна.

Си Ен Ен цитира двама американски чиновници, които споделят, че украинските сили са разположили " главната част " от аварийните си сили в Южна Украйна, с цел да се възползват от последните украински облаги.

Министърът на Обединеното кралство за положението на въоръжените сили Джеймс Хийпи съобщи, че украинските сили са " уместно внимателни " и дават отговор на актуалните упования.
 Путин изключва опцията да се върне към зърнената договорка
Путин изключва опцията да се върне към зърнената договорка

Ще дават 50 000 тона зърно на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея

Путин употребява Руско-африканския стопански и филантропичен конгрес в Санкт Петербург на 27 юли, с цел да продължи представянето на Русия като по-привлекателен съдружник за африканските партньорски страни, в сравнение с груповия Запад. Путин се срещна с няколко африкански водачи на форума, в това число президента на Уганда Йовери Кагута Мусевени, президента на Зимбабве Емерсън Дамбузо Мнангагва, президента на Република Бурунди Еваристе Ндайишимие, президента на Мозамбик Филипе Джасинто Нюси и президента на Коморските острови Азали Асумани.

По време на речта си на пленарната сесия на форума Путин акцентира значимостта на разширението на руско-африканското съдействие и вложенията на Русия в развиването на африканските народи. По-специално упрекна Украйна и Запада, че се намесват в доставките на Русия на зърно и торове за африканския континент. Заяви, че Русия ще даде сред 25 и 50 хиляди тона зърно гратис на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея през идващите месеци.

Путин разгласи, че Русия оказва помощ за създаването на над 30 енергийни инфраструктурни плана в 16 африкански страни и прикани за разширение на културната и обществена интеграция сред Русия и африканския континент, заявявайки, че Русия възнамерява да отвори клонове на съветски университети в Африка и да усили записването на Африкански студенти в съветски образователни заведения.

Реториката на Путин по време на форума не съставлява огромно отклоняване в политиката на Кремъл по отношение на африканския континент. Преди това Путин подписа публикация, оповестена на 24 юли, с цел да показа уговорката на Русия към развиването на Африка и да смекчи вредите, нанесени на позицията на Русия в Африка и персоналната му известност пред африканските водачи.

Репутацията на съветските управляващи евентуално пострада заради редица скорошни фактори: неотдавнашното отдръпване на Русия от Черноморската самодейност за зърно и удари по украинската пристанищна инфраструктура (и двете бяха от решаващо значение за износа на зърно за разнообразни африкански страни) и невъзможността му да участва идната среща на върха на БРИКС поради заповедта за арест на Международния углавен съд (МНС) против него.
 Путин заявява предпочитание за съдействие с Африка преди срещата в края на юли
Путин заявява предпочитание за съдействие с Африка преди срещата в края на юли

Публикува публикация за африканските медии, озаглавена " Русия и Африка: сливане на напъните за мир, напредък и сполучливо бъдеще "

Финансистът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин също участва в Санкт Петербург на 27 юли и се възползва о т опцията да се срещне импровизирано с незнаен брой африкански водачи, което допуска, че има намерение да остане значим състезател в Африка. Руски блогъри разгласиха фотоси на Пригожин, който се ръкува с представители.

Руски вътрешен източник твърди, че Пригожин е имал частни неофициални срещи , само че не е участвал на самата среща на върха.

Непрекъснатите старания на Пригожин да се срещне и да изпрати послания до африканските водачи евентуално са част от напъните на " Вагнер " да поддържа своите печеливши военни и минни контракти в Африка. Неназован пълководец на " Вагнер ", който неотдавна се завърна от ЦАР, съобщи на 26 юли, че групата работи върху увеличение на интервенциите си в Африка, с цел да финансира наличието си в Беларус.

Освен това Пригожин нарежда " Вагнер " като жизнерадостен антизападен сътрудник за Нигер след преврата . Свързаните с Wagner Telegram канали започнаха да популяризират аудиозапис, за който се оповестява, че е на Пригожин на 27 юли, в който Пригожин възхвалява отстраняването от нигерската войска на нигерския президент Мохамед Базум и го възхвалява като акт на " реализиране на самостоятелност ", до момента в който упреква западните народи в съзнателно дестабилизиране на обстановката в Африка и поддържащи терористични организации.

Пригожин допусна, че " хиляда бойци " от " Вагнер " ще могат да възстановят реда, евентуално в Нигер след преврата.
 Съединени американски щати не виждат доказателства, че
Съединени американски щати не виждат доказателства, че " Вагнер " стои зад преврата в Нигер

Въпреки че бяха видяни и съветски флагове на демонстрация на поддръжници на преврата

Няколко съветски блогъри дадоха отговор на хипотетичния аудиозапис на Пригожин и допуснаха, че Нигер ще се нуждае от " помощ " от " Вагнер ", сходно на това, от което се нуждае Мали след преврата през май 2021 година

Пригожин показва " Вагнер " като жизнерадостен сътрудник в сигурността на Нигер, което значително е в сходство с предходната оценка на ISW и Проекта за сериозни закани, че евентуално ще резервира и даже разшири наличието си на африканския континент след въоръжения си протест на 24 юли.

Съобщава се, че Кремъл е популяризирал справочник до съветските държавни медии за рамкиране на годишнината от кръщението на Русия на 28 юли, евентуално като част от продължаващи осведомителни интервенции и пропагандни разкази за придвижване на съветските военни цели. Руското опозиционно издание Meduza заяви на 27 юли, че е получило управлението, само че не е разгласило самото управление, което съгласно известията насочва съветските държавни медии да показват Кръщението на Русия като " основна повратна точка в съветската история " и " точка на образуване " на държавността. "

Съобщава се, че управлението акцентира, че " общата религия " разрешава на " източнославянските племена " да се обединят като " един народ " . Съобщава се, че наръчникът инструктира държавните медии да рисуват съветския президент като този, който " донесе задачата за отбрана Православната религия назад в Русия " и съгласно сведенията назовава украинското държавно управление " отстъпнически режим " и " демонски режим ", който се пробва да " унищожи " Православието в Украйна и " духовните връзки на братските нации ".

Тези подбудени от Кремъл разкази идват, когато самата Русия прави систематични религиозни репресии и преследвания в цяла Украйна, в това число против православни християни, в опит да унищожи украинската културна и национална еднаквост.

Съобщава се, че Кремъл е издал сходен справочник за държавните медии през май, целящ да управлява разказите за евентуална идна украинска контраатака и разпространяването на тези наръчници показва потреблението на разнообразни осведомителни интервенции от страна на Кремъл за разпространяване на пропагандни известия и дискредитиране на Украйна на интернационалната сцена.

През нощта на 26 против 27 юли Русия нанесе нов удар по украинската пристанищна инфраструктура в Одеска област и тиловите региони на Украйна. Украински военни източници оповестиха, че съветските сили са изстреляли две крилати ракети " Калибър ", които са развалили пристанищната инфраструктура в град Одеса.

Украински военни източници оповестиха също, че съветските сили са изстреляли осем дрона Shahed и че украинската противовъздушна защита е свалила всичките осем.

Съобщава се, че през последните дни президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е наредил на държавното управление на Съединени американски щати да показа доказателства за съветски военни закононарушения в Украйна с Международния углавен съд (МНС) в Хага.

Това ще бъде първият път, когато Съединени американски щати ще споделят доказателства с МНС като част от наказателно следствие в страна, която не е част от МНС.

Руската Държавна дума утвърди ограничения на 27 юли, ориентирани към изясняване на объркването към неотдавна обновените закони по отношение на наборната военна работа и мобилизацията. Думата утвърди нов формуляр, който ще се употребява за мобилизационни призовки и ще бъде друг от бланката на призовката за набор.
 В Русия подвигат възрастта за наборна работа до 30 години, без да покачат прага
В Русия подвигат възрастта за наборна работа до 30 години, без да покачат прага

Това e друго от първичния законопроект

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР