Украинските сили продължиха да контраатакуват в района на Бахмут на

...
Украинските сили продължиха да контраатакуват в района на Бахмут на
Коментари Харесай

ISW: Продължава борбата за Бахмут

Украинските сили продължиха да контраатакуват в региона на Бахмут на фона на непотвърдени изказвания за незначителни  победи югозападно от града към 13 май.

Руски блогър твърди, че украинските сили са открили нови позиции в покрайнините на Курдюмивка (14 км югозападно от Бахмут) и са изтласкали съветските сили зад канала Сиверски Донец-Донбас в региона. Блогърът също по този начин твърди, че украинските сили са напреднали към Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) от посоката на Предтечине (16 км югозападно от Бахмут).

Това разкри в дневния си разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

ISW не е получил удостоверение за тези спомагателни украински победи югозападно от Бахмут или другаде в по-широкия регион на Бахмут към 13 май. Командващият украинската Източна формация на силите генерал-полковник Александър Сирски съобщи на 13 май, че украинските сили напредват в неуточнени региони на фронт, а украинският общоприет щаб заяви, че сега украинските сили водят дейни дейности в региона на Бахмут.
 Украински стъпки към Бахмут
Украински стъпки към Бахмут

Украинските войски не престават да напредват в покрайнините на град Бахмут

Говорителят на украинската Източна формация на силите полковник Сергий Череватий съобщи на 13 май, че украинските сили са освободили 17,3 квадратни километра територия в посока Бахмут за три дни контраатаки.

ISW смята, че украинските сили са освободили 16,85 квадратни километра в региона на Бахмут по време на последните контраатаки. Руски източници разшириха фрагменти, за които се твърди, че демонстрират последствията от скорошна украинска контраофанзива против съветски позиции покрай Майорск (20 км югозападно от Бахмут) и настояват, че 3-та бригада на Донецката национална република (ДНР) на 1-ви армейски корпус е отбила офанзивите.

Известен съветски провоенен блогър твърди, че неотдавнашните сполучливи лимитирани украински контраатаки на север от Хромове (непосредствено западно от Бахмут) са влошили способността на съветските сили да блокират автомагистрала 00506 сред Хромове и Часов Яр (13 км западно от Бахмут), значима наземна информационна линия за украинските сили, настоящи в самия Бахмут.

Блогърът твърди, че съветските отстъпления в отговор на скорошните украински контраатаки са се случили в относително дребни региони на фронтовата линия, само че предизвести, че тези " прегрупировки " могат да станат по-значителни, в случай че съветските сили не съумеят да стабилизират фронтовата линия.

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи на 12 май, че съобщенията  за тактическо евакуиране на Русия са нелепости, защото съветските сили не престават напряко да напущат позиции. Пригожин не посочи къде се случва това.
 Пригожин: Русия лъже за обстановката в Бахмут
Пригожин: Русия лъже за обстановката в Бахмут

Руските сили не се отдръпват тактически от някои позиции, а бягат, до момента в който украинската войска заема тактически значими точки

Руските сили нанесоха удар с дрон Shahed-131/136 против Украйна в нощта на 12 против 13 май. Украинският общоприет щаб заяви, че е свалил 18 от 22-та безпилотни самолета Shahed-131/136, изстреляни от съветските сили от северна и южна посока. Украинският общоприет щаб заяви, че дронове са блъснали инфраструктурен обект в Хмелницка област. Кадри, оповестени на 13 май, демонстрират последствията от офанзивата в Хмелницка област.

Руските медии оповестиха, че два съветски хеликоптера Ми-8, бомбардировач Су-34 и изтребител Су-35 са се разрушили в Брянска област на 13 май, което съгласно някои съветски източници е породено от украинската противовъздушна защита. Геолокирани фрагменти демонстрират следствията от произшествия край Сурестски Муравей и Клинци, на към 50 километра от украинската граница.

Руски блогъри спекулират, че и четирите самолета са се разрушили вследствие на съгласуван украински удар благодарение на системи за противовъздушна защита, изтеглени в граничната зона на Черниговска област. Руското министерство на защитата (МО) към момента не е дало отговор на случая все още на обявата. Украински публични лица също се въздържаха от мнения по отношение на случаите.

Няколко съветски блогъри обаче се възползваха от случая, с цел да подлагат на критика аспекти на това по какъв начин съветските въздушно-космически сили организират въздушни интервенции и да обвинят управлението, отговорно за тези самолети, в груба немарливост и непросветеност. Блогъри предизвестиха за украинските качества и приканиха за сурово възмездие против Украйна. Някои блогъри се запитаха за какво двата хеликоптера Ми-8 са летели толкоз покрай границата преди всичко и приканиха командирите на аерокосмическите служби да подхващат по-добри стъпки, с цел да реалокират такива средства по-далеч в тила.

Депутатът от Московската Дума Андрей Медведев предизвести, че украинските контранастъпателни дейности няма да се проявят единствено в механизирана война, предполагайки, че съветските управляващи би трябвало да се приготвят за по-нататъшни удари по такива авиационни средства като част от по-широка украинска контранастъпателна тактика.

Заместник-министърът на информацията на Донецката национална република (ДНР) Даниил Безсонов упрекна съветското въздушно-космическо командване в " робия " и " машинация ".

Руски източници настояват, че украинските сили са блъснали тиловите съветски региони в Луганска област с английските крилати ракети Storm Shadow на 12 и 13 май, предизвиквайки нараснало безпокойствие на Русия по отношение на евентуалните украински качества да нападат съветската логистика. Руското министерство на защитата (МО) съобщи на 13 май, че украинските самолети са блъснали промишлени уреди в окупирания град Луганск с крилата ракета Storm Shadow на 12 май.
 Десетки ранени при детонациите в Луганск Обновена
Десетки ранени при детонациите в Луганск

Докато съветски водачи са били там

Геолокирани фрагменти, оповестени на 13 май, демонстрират последствията от украинските удари по Ювилейне (7 км западно от град Луганск) на 13 май, а съветски източници необятно настояват, че украинските сили също са употребявали крилати ракети Storm Shadow при последвалия удар.

Руски блогър обаче твърди, че крилата ракета Storm Shadow би предизвикала повече вреди, а Министерството на вътрешните работи на Луганската национална република (ЛНР) твърди, че украинските сили са употребявали ракети " Гром-2 ", с цел да нанесат удара на 12 май.

Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс удостовери на 12 май, че Обединеното кралство доставя на Украйна ракетите, само че не посочи по кое време и даже дали Украйна ги е получила.

ISW не е забелязала образно удостоверение, че украинските сили са употребявали крилати ракети Storm Shadow, с цел да ударят съветски позиции в Украйна. Руски блогъри настояват, че ударът демонстрира, че украинските сили може д а са в положение да нападат летища и центрове за тилово разрастване и логистика в региони, считани преди за изцяло безвредни.

Известен съветски блогър съпостави хипотетичното потребление на крилатите ракети с лятото на 2022 година, когато украинските сили започнаха да употребяват ракети HIMARS, с цел да нападат съветската логистика в Херсонска област и твърди, че съветското осведомително пространство по сходен метод се пробва да омаловажи въздействието, което сходни системи могат да имат.

Настояването на съветския президент Владимир Путин за водене на войната в Украйна в стила на " Великата патриотична специфична военна интервенция " отвори вратата за няколко хардлайнери да се застъпят за институционализирането на все по-сталинистка вътрешна политика. Ръководителят на съветския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи на 13 май, в светлината на условията за " икономическа сигурност по време на война ", Русия да поеме по пътя на " национализация на главните браншове " на стопанската система.

Известен съветски блогър отговори на изказването на Бастрикин и означи, че огромната национализация е надхвърлила реториката на Комунистическата партия и в този момент се застъпва от една от най-големите съветски правоприлагащи организации.

Блогърът означи, че съветските елити наподобява от ден на ден употребяват болшевишките и сталинистки практики, с цел да провеждат съветското общество за война в отсъствието на други сполучливи исторически аналози за военновременно икономическо структуриране.

ISW по-рано оцени, че Путин влага в построяването на пропагандни исторически паралели сред войната в Украйна и руската Велика отечествена война .

Подражаването на тези линии на най-високите равнища на съветското държавно управление евентуално ще продължи да има вътрешни последствия, защото войната продължава и отваря вратата за засилено нормализиране на руските и сталинистки практики във всички клонове на ръководството.

Съобщава се, че някогашният пълководец на Тихоокеанския флот адмирал Сергей Авакянц е получил предопределение да управлява нова съветска организация за генериране на сили, наречена " Воин ", която съгласно известията е заменила наследеното от Русия Руско доброволческо общество за помощ на армията, авиацията и флота на Русия ( ДОСААФ). Един съветски източник съобщи на 13 май, че организацията " Воин ", която ще обезпечава бойно образование и обучение на руснаци на възраст сред 14 и 35 години, е " изцяло заменила " ДОСААФ, дейна в напъните за набиране на личен състав.

ISW по-рано заяви, че същият съветски блогър твърди, ч е Авакянц ще образува нова " организация ", която може да си сътрудничи с ДОСААФ.

Не е ясно какво е настоящото положение на ДОСААФ, в случай че отчетът на този боен блогър е прецизен. Също по този начин не е ясно дали ДОСААФ е била разпусната и реформирана във " Воин " или " Воин " е присъединила организацията на ДОСААФ в нова отвесно интегрирана организация под контрола на Авакянц и съветското Министерство на защитата (МО). Този отчет, в случай че е прецизен, може да демонстрира опит на Кремъл да подчини ДОСААФ - номинално неправителствена организация - на Министерството на защитата. ДОСААФ, младежко придвижване от руската ера за поощряване на военни умения, евентуално е подкрепило съветските сили и групата " Вагнер " за набиране и образование на младежи, за русифициране на окупирана Украйна.

Съобщава се, че президентът на Беларус Лукашенко е бил приет в болница в президентска болница в Минск на 13 май. Независими беларуски наблюдаващи оповестиха, че Лукашенко е бил приет в болница в Минск към 19:00 часа локално време на 13 май, само че кортежът на Лукашенко е напуснал болничното заведение към 21:00 часа. Здравословното му положение остава неясно. Лукашенко не е виждан обществено, нито офисът му е актуализирал седмичния си график с някакви събития след визитата му в Москва на 9 май. Лукашенко не произнесе обичайното си послание за Деня на успеха в Минск, Беларус, на 9 май, макар че не е ясно за какво.

Съобщава се, че съветските сили попълнят елементи с мобилизиран персонален състав. Генералният щаб на Украйна заяви, че съветските сили попълнят подразделенията, настоящи в посока Сватово, с мобилизиран персонален състав, в това число и лекувани от психологични разстройства. ISW по-рано заяви, че съветските сили набират болен и болен личен състав.

Руските управляващи не престават напъните си да депортират украински жители в Русия под прикритието на схеми за " отмора и релакс ". Кадри, разпространени на 12 май, демонстрират народен представител от съветската Дума и някогашен комисар по правата на детето Анна Кузнецова, която приветства група украински деца и родители от Красночереске, Луганска област, в Анапа, Краснодарски край.

Кузнецова съобщи, че съветските управляващи са депортирали децата заради обстрел в региона и са ги извели от Красночереске благодарение на бронирани машини.

Блогър, който явно се е съветвал с Кузнецова, твърди, че напъните са координирани взаимно от съветски боен личен състав, ситуиран по линията Сватово-Креминна, съветското Министерство на защитата (МО) и партията " Единна Русия ".

Изявленията на Кузнецова и блогъра удостоверяват, че някои съветски военни детайли улесняват депортирането на украинци в Русия.

Руските окупационни управляващи не престават да употребяват изказвания за украинска военна активност, с цел да оправдаят репресиите против жителите на окупираните региони. Ръководителят на Луганската национална република (ЛНР) Леонид Пасечник съобщи, че окупационната администрация в окупираната Луганска област краткотрайно прекратява работата на мобилния интернет заради " натоварен обстрел " от украинските сили.

Подобна мярка ще усложни връзката и обмена на информация в окупираните региони, като по този метод ще усили локалната взаимозависимост от окупационната администрация. Окупационната администрация на Харковска област, която управлява дребна част от североизточната част на Харковска област, която остава под съветски надзор, прикани жителите да изоставен региона заради засилен обстрел.

Окупационната администрация на Харковска област може да употребява оправданието за хипотетичен украински обстрел, с цел да реалокира жителите по-нататък в следената от Русия територия или в Русия.

ISW по-рано заяви за напъните на съветските окупационни администрации в цяла Украйна да употребяват " евакуации ", с цел да изведат принудително украинците от домовете им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР