Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от град Северодонецк

...
Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от град Северодонецк
Коментари Харесай

Украйна развя бяло знаме - изтегля своите войски от Северодонецк

Украинските сили получиха разпореждане да се изтеглят от град Северодонецк в Източна Украйна след седмици яростни сражения, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на управляващите.

Украински представители обявиха, че в града, който значително е опустошен, не е останало съвсем нищо за пазене и на войските е било подредено да изоставен, с цел да се лимитират повече жертви и да се извърши прегрупиране. Северодонецк беше последната забележителна част от Луганска област, която към момента отчасти се намираше под украински надзор.

„ Сега обстановката е такава, че няма смисъл да се удържат позиции, които са разрушени “, сподели през вчерашния ден регионалният шеф на Луганска област Сергий Гайдай.

„ Затова нашите бранители, които са там, към този момент получиха заповед да се изтеглят към нови позиции, откъдето да организират естествени, пълномащабни военни интервенции “, съобщи той.

По думите му към 90 % от постройките в Северодонецк са разрушени. От популацията на града, което по-рано е наброявало 100 000 души, са останали близо 8000 индивида.

Киев съобщи през вчерашния ден, че съветските сили не престават да нападат промишлената зона на Северодонецк. Съобщава се, че стотици цивилни към момента намират леговище в химическия цех „ Азов “ в града.

Изтеглянето на украинските войски от Северодонецк, разпоредено четири месеца след началото на съветското навлизане в Украйна, ще бъде обсъждано от Москва като значима победа. Поредните съветски завоевания, наподобява, доближават Кремъл към определяне на цялостен надзор върху Луганска област – една от декларираните от Москва военни цели, и приготвят пътя за преобразяване на прилежащия град Лисичанск в идващия главен фокус на сраженията, отбелязва Ройтерс.

Русия и Украйна дадоха през вчерашния ден противоречащи си информации за обстановката в Лисичанск. Руското министерство на защитата съобщи, че съветските войски са блокирали града от юг и са пробили украинските позиции. Генералният щаб на украинската войска обаче сподели, че украинските сили са отблъснали нахлуване към южните околности на Лисичанск, показва ДПА.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР