Украинските сили нанесоха голямо оперативно поражение на Русия, завладявайки почти

...
Украинските сили нанесоха голямо оперативно поражение на Русия, завладявайки почти
Коментари Харесай

ISW: Украйна обърна хода на войната, Кадиров е нервен, Путин страни от Шойгу - Свят

Украинските сили нанесоха огромно оперативно проваляне на Русия, завладявайки съвсем цялата Харковска област в бърза контраатака. Украинският триумф е резултат от умелото планиране и осъществяване на акцията, което включва старания за максимизиране на въздействието на западните оръжейни системи като HIMARS, оповестява в най-новия си отчет за оперативната конюнктура в Украйна основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW).

Изводите на анализаторите от интернационалния тинк-танк се поддържат и от данните на съветското командване, което в понеделник сутринта оповестява за продължаващо завземане на обитаеми места в Харковска област от силите на ISW.

Според ISW украинското завладяване на Изюм е поставило завършек на вероятността, че Русия може да реализира декларираните си цели в Донецка област. След отдръпването си от Киев при започване на април, оповестените съветски цели бяха да завземат цялата територия на Луганска и Донецка области. Руската акция за реализиране на тези цели беше офанзива по дъгата от Изюм през Северодонецк до региона наоколо до град Донецк. Тази офанзива имаше за цел да превземе Северодонецк, Лисичанск, Славянск, Бахмут и Краматорск и да продължи до западната граница на Донецка област. Руските сили съумяха да завладяват Северодонецк на 24 юни и Лисичанск на 3 юли след дълга и извънредно скъпа акция. След това последва застой без триумфи на руснаците в завладяването на огромни селища и територии. Руската позиция към Изюм обаче към момента застрашаваше украинските бранители на Славянск и запазваше за руснаците опцията да се върнат към офанзивата на северните браншове на дъгата, разяснява ISW.

Загубата на Изюм обрича първичния проект на съветската акция за тази фаза на войната и подсигурява, че съветският прогрес към Бахмут или към град Донецк не може да бъде решителен (ако въобще се случи). Дори вероятно и малко евентуално съветско завладяване на Бахмут няма да помогне за постигането на първичните цели на тази фаза от акцията, защото няма да бъде подкрепено от нахлуване от Изюм на север. Така продължаващите съветски настъпателни интервенции против Бахмут и към град Донецк са изгубили всякакво действително оперативно значение за Москва и просто хабят част от извънредно лимитираната ефикасна бойна мощност, която Русия резервира.

По дискусионния въпрос за задачите и триумфите на Украйна по Херсонското направление, екипът на ISW твърди, че няма учредения да се приказва, че оповестената от ВСУ контраатака в Херсонска област е единствено нереалност. Украинските сили са атакували и са постигнали триумфи по няколко значими места на западния бряг на река Днепър. Те прерязаха двата моста през реката и не престават да ги държат прекратени, както и да пречат на съветските старания да поддържат доставките посредством шлепове и понтонни фериботи. Украйна е заела забележителна бойна мощност и е съсредоточила забележителна част от доставените от Запада прецизни системи с огромен обхват, които има, по тази ос и е малко евентуално да го направи единствено с цел да притегли съветските сили в региона.

Украинският напън в Херсон, комбиниран с бързата контраатака в Харков, слага руснаците пред ужасна алтернатива във времето и пространството. Русия евентуално няма задоволително аварийни сили, с цел да приключи образуването на нова отбранителна линия по река Оскил, което се твърди, че се пробва да прави, преди украинските сили да продължат напредването си и през тази позиция, в случай че решат. Благоразумието би изисквало Русия да изтегли сили от други браншове на бойното пространство, с цел да откри отбранителни линии по-на изток от река Оскил, с цел да подсигурява, че може да удържи границата на Луганска област или линия допустимо най-близо до тази граница.

„ Руските войски към Бахмут и покрай град Донецк не престават настъпателните интервенции, като че ли не осъзнават заплахата за Луганск, а съветските сили в Херсон към момента са изправени пред офанзива и опасност от нови офанзиви по тази ос. Руският президент Владимир Путин рискува да направи нормална, само че смъртоносна неточност, като чака прекомерно дълго, с цел да подреди подкрепления към линията Луганск, като по този метод се компрометира защитата на Херсон или се приключват настъпателните интервенции към Бахмут и град Донецк, без в точния момент да се слагат войски в позиция за отбрана против продължаващите украински офанзиви в Луганск. Украинската акция наподобява има за цел да сложи Путин тъкмо пред такава алтернатива и да извлече изгода от съвсем всяко негово решение. “ – проучва американският институт.

На фона на еуфоричните настроения както в Украйна, по този начин и на Запад и на сериозните до под паника мнения в самата Русия, военните аналитици от ISW са на мнение, че сегашната контраатака няма да постави завършек на войната. Кампанията в североизточна Украйна в последна сметка ще доближи кулминационна точка, позволявайки на руснаците да възстановят постоянна отбранителна линия и вероятно даже да проведат локализирани контраатаки. Украйна ще би трябвало да стартира следващи контранастъпателни интервенции, евентуално няколко, с цел да приключи освобождението на окупираната от Русия територия. Институтът прави явно налагащия се през последните седмици извод, че войната ще продължи евентуално и през 2023 година.

Украйна обърна хода на тази война в своя изгода. Киев евентуално от ден на ден ще диктува местоположението и естеството на огромните борби и Русия ще се окаже, че реагира все по-неадекватно на възходящия украински физически и психически напън в поредни военни акции, в случай че Москва не откри някакъв метод да си върне самодейността.

Руски публични лица и военни блогъри, ангажирани с съветската война в Украйна, от ден на ден упрекват съветското Министерство на защитата (МО) за съветските провали на фронтовата линия. Чеченският водач Рамзан Кадиров съобщи, че в случай че през днешния ден или на следващия ден няма промени в съветската „ специфична военна интервенция “, той ще се свърже с Кремъл, с цел да „ изясни обстановката на място “.

Изявлението на Кадиров е едва завоалирана рецензия към руското МО за неналичието на ситуационна информираност (или честност) и акцентира това, че МО е заето с поддържането на фасадата на сполучлива и бърза съветска инвазия в Украйна. Руското министерство на защитата не признава сполучливите украински контраофанзивни интервенции към Харковска област, вместо това популяризира явно подправен роман за съзнателно съветско репозициониране без никаква смислена аргументация.

Един от военните микроблогъри отбелязва, че цивилно лице, като ръководителя на частната военна компания „ Вагнер “ Евгений Пригожин би трябвало да размени съветския министър на защитата Сергей Шойгу, тъй като цивилните могат по-добре да се оправят „ с нездравословния темперамент на военната администрация. “

Засилващите се обществени офанзиви против Шойгу и съветското МО защищават съветския президент Владимир Путин от персоналната отговорност за слагането на непостижими цели за нахлуването, като трансферират цялата виновност за съветските провали на МО и висшето военно командване. Путин може да одобри и даже да поддържа тези офанзиви, с цел да продължи това отклонение на виновността от себе си.

Контраофанзивата в Харковска област към този момент вреди на връзките на Кремъл с съветското министерство на защитата, като в допълнение отчуждава Путин от висшето военно командване. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е отсрочил всичките си срещи с управлението на съветското МО и представители на съветската отбранителна промишленост в Сочи - необичайно решение на фона на военната оперативна и отбранителна индустриална рецесия, пред която е изправена Русия, отбелязва ISW.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР