Украинските катери Бердянск“, Никопол“ и влекачът Яна Капу“, задържани през

...
Украинските катери Бердянск“, Никопол“ и влекачът Яна Капу“, задържани през
Коментари Харесай

Задържаните украински кораби напуснаха пристанището в Керч и ще бъдат предадени на Киев

Украинските катери „ Бердянск “, „ Никопол “ и влекачът „ Яна Капу “, арестувани през ноември 2018 година от съветските сили в Черно море, напуснаха пристанището в Керч, ескортирани от съветски кораби, предава РИА Новости.

Tова съобщи за съветската организация боен източник от Крим.

Според събеседника на организацията, катерите и влекачът ще бъдат предадени на украинската страна в неутрални води.

" Корабите ще отидат до мястото на срещата без боен ескорт, нашите териториални води минават по полуострова и не е нужна спомагателна сигурност “, сподели Дмитрий Белик, народен представител от Държавната дума от Севастопол.

По-рано одеското издание " Дума " заяви, че Киев е изпратил няколко кораба, които да посрещнат арестуваните плавателни съдове. Според известията в медиите, размяната ще се извърши в морето, на към 60 благи от Одеса, оповестява Фокус.

Според Москва през ноември 2018 година трите кораба от украинския флот са навлезли в съветски води и са направили рискови маневри, без да отговорят на настояванията на Москва.

На борда им са се намирали 24 военнослужещи. Граничните сили на Москва тогава задържаха корабите и екипажите им, на които бяха повдигнати обвинявания в нарушаването на държавната граница на Русия.

Впоследствие, след съглашение с Киев те бяха освободени като част от размяната на арестувани и наказани лица, осъществена през септември 2019 година

По-рано украинският външен министър Вадим Пристайко съобщи, че украинските военни са подготвени да посрещнат своите кораби. /focus-news.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР