Украинските и руските сили водят ожесточени сражения за контрола над

...
Украинските и руските сили водят ожесточени сражения за контрола над
Коментари Харесай

Битката за Бахмут е в разгара си. Москва отрича съобщенията за украински пробив

Украинските и съветските сили водят яростни сражения за контрола над Бахмут, който е в центъра на настъплението на Москва в Донбас. Битката за Бахмут влиза в гореща фаза на фона на известията за, до момента в който Украйна се приготвя за дълго чаканата контраатака.

Украинските бранители са отблъснали 44 съветски офанзиви през последните 24 часа в Бахмут, заяви Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в ежедневния си бюлетин на 12 май. Силите на Москва не престават да нападат по фронтовата линия Бахмут-Авдиивка-Маринка, на която се водят най-ожесточените боеве през последните няколко месеца.

Украинските сили са почнали " подготвителни " интервенции преди предстоящата контраатака против съветските сили, оповестиха двама високопоставени военни представители на Съединени американски щати. Операциите включват удари по цели като оръжейни хранилища, командни центрове, бронирани и артилерийски системи и имат за цел да приготвят бойното поле за нахлуване. Това е общоприета тактичност, употребена преди огромни комбинирани интервенции.

Когато Украйна стартира контраатака в южната и североизточната част на страната в края на предишното лято, тя също беше предшествана от въздушни офанзиви.

Междувременно Русия побърза да опровергае известията за напредъка на украинската войска в няколко региона, в това число Бахмут. Тези известия пристигнаха от промосковски военни блогъри и даже от Евгений Пригожин, обвързвания с Кремъл притежател на частната войска " Вагнер ", чиито бойци са в челните редици на борбата в Донецк.

Руското министерство на защитата твърди, че " цялостната обстановка в региона на специфичната военна интервенция е под надзор. " Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков придаде оптимизъм, заявявайки, че " специфичната военна интервенция на Москва против Украйна " - терминът, употребен от Русия за обозначаване на огромната ѝ инвазия - е " доста сложна ", само че избрани цели са реализирани.

Пригожин стигна до там, че на 11 май съобщи, че контранастъплението на Украйна към този момент е в ход.

В региона на Бахмут, сподели той, украинските въоръжени сили " нанасят удари по нашите флангове и, за жалост, на някои места съумяват ".

Президентът а, като съобщи, че Киев отсрочва началото на контраофанзивата, тъй като не разполага с задоволително западни оръжия, с цел да успее, без да понесе прекалено много жертви.

Зеленскин добави, че е допустимо " да продължим напред и да реализираме триумф ".

" Но ще загубим доста хора. Мисля, че това е недопустимо ", е представен да споделя той. " Затова би трябвало да изчакаме. Все още се нуждаем от малко повече време. По отношение на въоръжението - към момента не всичко е пристигнало ".

На 11 май Англия разгласи, че доставя на Украйна крилати ракети с огромен обхват на деяние, което дава на Киев опция да поразява съветските войски надалеч зад фронтовата линия.

Министърът на защитата Бен Уолъс удостовери пред английски депутати, че Обединеното кралство ще даде на Украйна ракети Storm Shadow.

" Използването на Storm Shadow ще разреши на Украйна да отблъсне съветските сили, ситуирани в границите на украинската суверенна територия ", сподели той, без да прецизира какъв брой са доставените ракети.

Ракетите Storm Shadow, които имат обхват от над 250 км, дават на Украйна опция да нанася удари надалеч зад съветските фронтови линии и в окупирания от Москва Крим.

Според известия в английски медии Киев е заречен да не употребява ракетите за нанасяне на удари на територията на Русия.

Кремъл заплаши да предприеме " подобаващи " ограничения в отговор на този ход на Лондон.

" Това ще изисква подобаващ отговор от нашите военни, които несъмнено ще вземат нужните решения във военно отношение ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР