Украинските граждани, които търсят закрила на територията на България, ще

...
Украинските граждани, които търсят закрила на територията на България, ще
Коментари Харесай

Безплатна правна помощ за граждани на Украйна, търсещи закрила у нас

Украинските жители, които търсят протекция на територията на България, ще могат да употребяват безвъзмездна правна помощ , оповестяват от министерството на правораздаването.  

Консултациите за даване на протекция, в това число помощ при попълване на документи, се дават от юристите, вписани в Националния указател за правна помощ във всички районни центрове за консултиране към съответните адвокатски колегии. 

На българските жители, идващи от Украйна, може да се даде правна помощ от Националното бюро за правна помощ, в случай че дават отговор на изискванията посочени в Закона за правната помощ. Пълен лист с контактите на районните центрове можете да откриете.

Украинските жители, търсещи протекция на територията на Република България, както и българските жители, идващи от Украйна, могат да употребяват и Националния телефон за правна помощ 0700 18 250 всеки работен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч. 

От Министерство на вътрешните работи напомнят, че жителите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на престояване 90-дневен престой в границите на всеки 6-месечен интервал в Република България. Те могат да удължат престоя си у нас по филантропични аргументи, свързани с изключителни условия, като подадат заявление в дирекция " Миграция " или в звената на службата към регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. 

Украинските жители от български генезис могат да получат позволение за дълготрайно или непрекъснато престояване в Република България, ако имат подписан трудов контракт с български шеф за период, по-дълъг от 6 месеца.

Освен това, всеки жител на Украйна, който подаде заявление за интернационална протекция (статут на емигрант или филантропичен статут), има право на гратис здравно обслужване на територията на страната ни. Заявления за интернационална протекция се подават в поделенията на Държавната организация за бежанците при Министерския съвет, като за град София е избран РПЦ-София на адрес ж.к. Овча купел 2, ул. „ Монтевидео “ № 21, както и пред органите на дирекция „ Миграция “-МВР, а също и пред отдел/сектори/групи „ Миграция “ при ОДМВР и пред органите на Главна дирекция „ Гранична полиция “-МВР.

За повече информация украинските жители биха могли да посетят дирекция „ Миграция “-МВР на адрес в град София, бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 48. В случай, че обитават отвън територията на град София, биха могли да посетят съответните сектор/група „ Миграция “ към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи по местопребиваването им в страната.

Информацията на украински език е оповестена на. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР