Украински съд промени днес мярката за неотклонение, наложена на главния

...
Украински съд промени днес мярката за неотклонение, наложена на главния
Коментари Харесай

Украински съд пусна на свобода руския журналист Кирил Вишински

Украински съд промени през днешния ден мярката за неотклонение, наложена на основния редактор на РИА "Новости Украйна ", съветския публицист Кирил Вишински, като размени ареста с освобождение под персонална гаранция, съобщи ТАСС.

Държан до момента под стража в следствен изолатор в Киев, Вишински бе освободен в правосъдната зала. Занапред съветският публицист ще бъде длъжен неотложно да се явява при поискване в съда или при следовател, да осведоми управляващите за промени в местожителството или местоработата си, а също по този начин да не беседва със очевидци по делото, заяви РИА Новости. Вишински беше арестуван през май 2018 година в Киев по обвиняване в държавна измяна - поддръжка на сепаратистите в Донбас (Източна Украйна) и противозаконна търговия с оръжие. Заплашва го присъда до 15 години отнемане от независимост.

Самият Вишински дефинира обвиняванията против него като неистина и операция. Тази пролет над 250 негови сътрудници от целия свят подписаха послание до украинския президент Володимир Зеленски с апел журналистът да бъде пуснат на независимост.

Преди месец канцеларията на Зеленски предложи Вишински да бъде освободен от украинския затвор по едно и също време с намиращия се в съветски затвор украински режисьор Олег Сенцов. Преди това представителят на съветския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков бе декларирал, че връщането на Вишински би могло да стане първа стъпка за нормализиране на връзките сред Москва и Киев.

През 2015 година украинският режисьор Олег Сенцов бе наказан на 20 години затвор при непоколебим режим от съветски съд по обвиняване в основаване на терористична група, настояща в Крим, анексиран от Русия предната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР