Украински официални лица обвиниха Русия за ракетно нападение срещу столицата

...
Украински официални лица обвиниха Русия за ракетно нападение срещу столицата
Коментари Харесай

Русия нанесе ракетни удари по Киев и още няколко града

Украински публични лица упрекнаха Русия за ракетно нахлуване против столицата Киев, като обявиха, че са били изумени жилищни здания, а в цялата страна звучат сирени за въздушна паника.

" Има офанзива против столицата. По предварителна информация са изумени две жилищни здания в Печорския регион ", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко в изказване в обществените мрежи. " Няколко ракети бяха свалени над Киев от системите за противовъздушна защита. На мястото на ударите се намират медици и спасители. Повече детайлности по-късно ", добави той.

Заместник-ръководителят на канцеларията на президента Кирил Тимошенко в изказване в интернет заяви, че ракетите са били изстреляни от съветските сили. Той популяризира фрагменти от очевидното място на ударите, на които се вижда пламък, излизащ от пететажна жилищна постройка от руската ера.

" Опасността не е минала. Останете в убежищата ", добави той.

Ръководителят на администрацията на президента на Украйна Андрий Ермак съобщи, че нападението е в отговор на обръщението на президента Володимир Зеленски пред Г-20, по време на което той прикани водачите да окажат напън върху Кремъл да приключи нашествието си.

" Някой съществено ли си мисли, че Кремъл в действителност желае мир? Той желае смирение. Но в края на краищата терористите постоянно губят ", съобщи Ермак.

След ударите по столицата Киев през днешния ден Русия нападна украинските градове Лвов в западната част на страната и Харков в източната, оповестиха публични лица.

" В Лвов има детонации ", съобщи кметът Андрий Садовий в изказване в обществените мрежи, призовавайки жителите да останат в убежищата, до момента в който кметът на Харков Игор Терехов съобщи, че е имало " ракетна офанзива " против града и че информацията за възможни жертви се прецизира.

По-късно беше обявено и за детонации в Кривой Рог, Черкаска и Хмелницка области.

Междувременно на територията на цяла Украйна стартира незабавно изключване на електрическата енергия. Регионите в страната последваха образеца на Киев, заяви кметът на столицата Виталий Кличко.

„ Енергийните служащи започнаха спешно прекъсване на тока в цяла Украйна, в това число и в столицата. Това е нужна стъпка, с цел да се балансира електроенергийната система и да се избегнат повреди на оборудването. Графиците за стабилизиращото прекъсване към момента не са в действие “, написа той в своя канал в Telegram.

Кметът посочи, че в Киев без ток са останали най-малко половината консуматори.

В медиите се появиха известия, че поради нанесените от Русия удари по електропреносната мрежа обстановката е „ сериозна ”.

През последните седмици съветските сили се насочиха към енергийната инфраструктура в цяла Украйна и изстреляха баражи от ракети и изпратиха рояци безпилотни самолети към столицата. За финален път Киев беше нападнат от съветските сили преди съвсем един месец на 17 октомври. /БГНЕС

Киев / Украйна
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР