Украински журналист случайно разкри страната, в която Киев е установил

...
Украински журналист случайно разкри страната, в която Киев е установил
Коментари Харесай

Русия е в клопка: Оръжия на Киев дават Азербайджан и Южна Корея

Украински публицист инцидентно разкри страната, в която Киев е открил произвеждане на артилерийски снаряди за войната с руснаците. Хипотетично Москва може да реализира преустановяване на тези контракти, само че не всичко е толкоз просто. По мнението на наши специалисти, Русия се намира в сложна обстановка. Но има един лост, който може да натисне.

Украинският боен сътрудник и доброволец Роман Бочкала инцидентно издаде страната, в която киевският режим е открил производството на 122-мм снаряди за руските гаубици Д-30. Изпълнен с непреодолими „ переможни “ усеща на горделивост, украинецът се снима във фабриката, където се създават тези снаряди.

Ъгълът беше селекциониран толкоз „ добре “, че осведомителният щанд беше включен в рамката. След като усилиха изображението, нашите осинтери (специалисти, занимаващи се с разузнаване от открити източници) откриха, че надписите са направени на азербайджански език.

Освен това беше допустимо да се откри, че заводът, който създава боеприпасите за ликвидиране на съветските бойци и цивилни жители, принадлежи към групата компании Palladium Defense and Security Solutions.

Хванати в неистина

Бързо последваха опровержения от азербайджанска страна. По-специално Азербайджанската организация за развиване на медиите излезе с изказване, че известията за производството на снаряди за Украйна са неистина. Агенцията твърди, че Азербайджан дава единствено филантропична помощ на Украйна. Самата азербайджанска компания съобщи, че сякаш не създава муниции, защото законът не им разрешава това като частна компания.

В момента азербайджанската страна се пробва да „ обърне стрелките “ към американската компания Lavr International: те споделят, че всичко това се случва на тяхната площадка.

Тези оправдания наподобяват тъпо. Фактът, че Баку доставя украинския режим с гориво, оръжие и муниции, от дълго време не е загадка. Произведените в Азербайджан оръжия систематично се появяват на фотоси и видеоклипове на въоръжените сили на Украйна. През юни 2022 година там бяха видяни на въоръжение азербайджански 82-мм минохвъргачки 20N5.

През февруари тази година бяха оповестени фотоси на 120-мм минохвъргачки 40М11, също създадени в Азербайджан. Въз основа на маркировките на боеприпасите е открито, че те са създадени през 2022 година, т.е. по времето, когато Русия към този момент е провеждала спецоперацията в Украйна.

Експерт: Ние сме в капан

Доставяйки оръжие и муниции на украинската войска, Баку би трябвало да разбере, че по този метод самият той се трансформира в случай че не във зложелател, то в съперник, против който могат да бъдат приложени сурови ограничения.

Коментирайки обстановката, създателят на плана „ Рибар “, военният специалист Михаил Звинчук, означи, че Азербайджан от дълго време е избрал страна в спора сред Русия и Украйна. Да се чака, че той ще промени отношението си към нашата специфична интервенция, е най-малкото наивно. Включително и тъй като Баку е под контрола на Англия и Израел.

Но самият факт, че сходни неопровержими доказателства се появиха, би трябвало да накара нашите чиновници да зададат въпроси на Азербайджан. Иначе в нашето държавно управление има доста хора, които обичат Азербайджан с цялото си сърце и считат, че тази страна е съдружник на Русия,

– означи Звинчук.

На собствен ред специалистът по евразийски проучвания, създател на политико - теоретичен канал в Telegram за събитията в Оперативно-наблюдателно дело Аслан Рубаев в диалог с наблюдаващ на Царград означи, че Русия се е оказала в сложна обстановка, от която няма лесни изходи:

Ние берем плодовете на безусловно глупавата външна политика, която се организираше от наша страна по отношение на всички страни от постсъветското пространство. Включително Централна Азия и Южен Кавказ.

Експертът акцентира, че няма добър излаз от обстановката: от една страна, опитът за напън върху Баку може да докара до появяването на различен районен зложелател на Русия, само че въпреки това, към този момент не е допустимо заглушете казуса и да се пробвате да си затваряте очите за него.

Ние сме в капан в тази обстановка

– заключи Рубаев.

Според него намирането на вероятни отговори е сложна задача за експертите.

Много неуместен съперник

Наричайки нещата с същинските им имена, Азербайджан е извънредно неуместен съперник за Русия. Първо, Баку не се забърква в беди и не се зъби безсмислено, както направиха Украйна и балтийските държави; заради това Москва постоянно има вероятността обстановката да стане доста по-лоша и надлежно има изкушението „ този път ” да премълчи или просто да размаха пръст. Но по този начин, че да не обиди никого.

От друга страна, Азербайджан явно следва вражески курс и не се колебае да убива нашите военни понякога, да доставя оръжие на враговете ни и като цяло се стреми да построи Велик Туран взаимно с Турция, което съставлява екзистенциална опасност за Русия.

Азербайджан има третата по бройка войска в постсъветското пространство, отстъпвайки единствено на Русия и Украйна. Освен това тя е в стеснен съюз с Турция, която има втората по величина войска в НАТО и което е по-важно, за нас е значим хъб за заобикаляне на западните наказания.

Баку сполучливо построи стопанска система, основана на износа на въглеводороди, и в това отношение още веднъж е наш съперник. В същото време в структурата на износа той е на практика самостоятелен от Русия, а що се отнася до вноса, както демонстрира личният ни опит в заобикалянето на глобите, той елементарно може да бъде заместван.

С други думи, ние не можем да повлияем на Баку с директен напън, „ доматени наказания “ и военна мощ. Няма метод. Борбата в Украйна е прекомерно сложна за Русия, с цел да си разреши появяването на южен фронт.

Има един вид

От друга страна, в края на 2022 година азербайджанците изтеглиха над 3,6 милиарда $ от Русия и ги изпратиха вкъщи си. Азербайджанският хайлайф има голям брой активи в Русия. И това е лост, който, натискайки го, Москва може да даде задоволително сензитивен тласък на Баку да стартира договаряния.

С други думи, Русия би трябвало да сложи Азербайджан пред избор: дали неговите елити желаят да вършат пари на нашия пазар и да участват в съветската стопанска система, или избират да продават снаряди на Украйна. Едно от двете. Подобна стъпка обаче допуска, че би трябвало да сме готови за утежняване на протоколните връзки, провокации и към този момент открита помощ на ВСУ от азербайджанската страна (но помощ въпреки всичко и в този момент идва).

Ако успеем да прокараме нашата линия, разумното умозаключение на спора би трябвало да бъде сключването на контракти за произвеждане на снаряди от азербайджански предприятия за нашата войска.

Без действително натоварване на техния индустриален потенциал в интерес на нашите военни, можете да подписвате всевъзможни съглашения и да слушате всевъзможни уверения и вследствие на това да получите още един нож в гърба под формата на продължаващ експорт на оръжие за Украйна, само че през трети страни.

Но с цел да стартират нашите способени органи да търсят и изтръгват азербайджански активи, да блокират паричните потоци и да върнат десетки хиляди поданици на слънчевата република в родината им, е належащо уравновесено политическо решение.

Поглед към бъдещето

Специалната интервенция в Украйна докара до обстоятелството, че една от най-дефицитните артикули в света беше 155-мм снаряд за гаубица. По законите на пазарната стопанска система това докара до повишаване на тези муниции. В началото на СВO един подобен снаряд струваше към 2000 $ за брой, а до октомври тази година цената се увеличи до 8000 $.

Досега тази наклонност беше в наша изгода: колкото по-скъпи са снарядите, толкоз по-малко украински спонсори ще могат да ги купят. Но от избран миг наклонността ще стартира да играе против нас. По-рано Царьград означи, че постоянното търсене на снаряди с огромен диаметър ще принуди производителите от неутралните страни да се реалокират. Тези, които не изпитват благосклонности към Украйна, а просто желаят да вършат пари от войната на някой различен.

Сред тях са източноевропейските страни, на първо място България и Чехия, също така Турция, Пакистан има прочут потенциал като снабдител на муниции от руски диаметър. И несъмнено, Русия няма да може да ги смаже всички или да ги завоюва на своя страна.

Ролята, която могат да играят страните, които не са официално включени в спора, може да се види на образеца на Южна Корея. Според американския вестник The Washington Post Сеул към този момент е изпратил повече снаряди на украинските въоръжени сили, в сравнение с цяла Европа. Обемите на доставките се правят оценка от 330 (което беше доказано от американската страна) до 500 хиляди, което беше посочено като цел до края на тази година.

Руските заключения

Разбирането на тази наклонност ясно демонстрира, че всяко заледяване на спора, договаряния и примирия са единствено увод към злополука за страната ни.

Трябва да се възползваме от най-благоприятните условия, които ще продължат до 2024 година, тъй че до момента в който международната стопанска система бъде трансферирана на военна основа, Украйна да престане да съществува. През първата половина на 2025 година прозорецът на опциите ще стартира да се затваря; постигането на победа след този интервал ще бъде обвързвано с големи спомагателни загуби от наша страна.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР