Украински журналист, който беше осъден в Беларус на осем години

...
Украински журналист, който беше осъден в Беларус на осем години
Коментари Харесай

Беларус помилва украински журналист, осъден за шпионаж

Украински публицист, който беше наказан в Беларус на осем години затвор за шпионаж, беше опрощение и освободен след близо две години зад решетките.
Беларуският Комитет за Държавна сигурност (на СССР), запазил името си от руската ера, упрекна Павло Шаройко в „ основаване на шпионски кръг “ от беларуски жители, на които било здаплащано за предаване на военна и политическа информация.
„ Журналистът Павло Шаройко, който излежаваше присъда от осем години в Беларус, беше опрощение и към този момент си е вкъщи в Украйна “, написа в Туитър украинският президент Владимир Зеленски.
Шаройко, който работеше като представител на Радио Украйна в Минск, напусна този пост през 2009 година, с цел да проработи още веднъж като публицист.
По думите на украинския комисар по правата на индивида Людмила Денизова журналистът бил опрощение вследствие на диалози сред Зеленски и беларуския президент Александър Лукашенко.
Лукашенко през днешния ден посети Украйна.
От своя страна в четвъртък Украйна освободи жител на Беларус, който през 2017 година беше арестуван също по съмнения в шпионаж.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР