Украински и френски творци реализираха проект, съчетаващ визуалните изкуства и

...
Украински и френски творци реализираха проект, съчетаващ визуалните изкуства и
Коментари Харесай

Изкуството си проби път в зоната край Чернобил

Украински и френски създатели осъществиха план, съчетаващ образните изкуства и електронната музика в мощно радиоактивната зона към атомната централа Чернобил , където през 1986 година стана най-тежкият нуклеарен случай в историята на нуклеарната енергетика за цивилен цели, съобщи Агенция Франс Прес.

Авторите на плана инсталираха гигантска звезда и големи екрани в центъра на Припят - града, който беше напълно изоставен от жителите си след нещастието в Чернобил и през днешния ден е град-фантом. Той се намира на няколко километра от централата.

Pripyat città fantasma di ernobyl da 30 anni senza elettricità illuminata per un giorno -   
— Zazoom Info (@zazoomnews)

В ритъма на електронна музика, включваща и звуци, записани в Припят , измежду които известие за евакуацията на популацията през 1986 година, на гигантските екрани бяха прожектирани архивни видеокадри, отдадени на нещастието.

Проектът бе наименуван Артефакт и цели да притегли вниманието на хората върху " подправените вести " по света и " осведомителното претоварване ". Музиката за плана е на френската група Телепопмюзик. Припят към момента е затворен за гости и спектакълът нямаше фенове, само че ще бъде излъчен в интернет.
 
 Gulliver/Getty Images-->

Реактор номер четири на централата в Чернобил експлодира на 26 април 1986 година и болести, съгласно някои оценки, до три четвърти на Европа. След тази злополука руските управляващи изтеглиха хиляди хора в радиус от 30 километра към централата. Последният реактор на Чернобил бе закрит през 2000 година Блокът на централата, който бе обиден от детонацията, път беше затрупан под нов саркофаг преди две години. През октомври в региона беше открита първата слънчева централа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР