Украински дрон се е разбил в близост до Запорожката атомна

...
Украински дрон се е разбил в близост до Запорожката атомна
Коментари Харесай

Украински дрон се е разбил край Запорожката АЕЦ

Украински дрон се е разрушил наоколо до Запорожката атомна електроцентрала , оповестяват " Ройтерс " и РИА Новости.

Инцидентът е станал малко преди идната аудиенция на генералния шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси в Русия, където ще разиска сигурността на централата.

Руски военнослужещ твърди, че дрон полско произвеждане с тегло над 2 кг се е разрушил покрай завода. Не се прецизира по кое време се е случил случаят.

Днес се чака шефът на МААЕ да дойде в  - седмица, откакто посети Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която понастоящем е под контрола на съветските сили. Там той съобщи, че и военната активност към обекта - най-голямото нуклеарно оборудване в Европа - през последните месеци се е засилила.
 В Калининград шефът на МААЕ ще желае сигурност за Запорожката АЕЦ
В Калининград шефът на МААЕ ще желае сигурност за Запорожката АЕЦ

Рафаел Гроси ще посети съветския ексклав на 5 април

Москва и Киев неведнъж си разменяха взаимни обвинявания в обстрел на електроцентралата през последната година. Сраженията, които се водят към нея, и опасенията, че поради дефицит на вода, породиха страхове от нуклеарна злополука.

От септември екип на МААЕ е ситуиран в централата, за която Киев твърди, че Москва употребява като щит за войските и военната си техника.

Гроси неведнъж е призовавал за. Той се опита да договаря и с двете страни, само че през януари призна, че посредничеството за реализиране на съглашение става все по-трудно.

Запорожие е една от четирите области, чиято след референдуми, които международната общественост разкритикува като машинация. Русия смята централата за своя територия - нещо, което Украйна отхвърля.
 Зеленски упрекна Русия, че държи Запорожката АЕЦ за пленник
Зеленски упрекна Русия, че държи Запорожката АЕЦ за пленник

Няма гаранция за сигурността на централата, до момента в който съветските сили не се изтеглят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР