Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от

...
Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от
Коментари Харесай

Украински бежанци напуснаха държавна база във Велико Търново, оплакаха се от лоши условия

Украински бежанци, които преди два дни са били пренасочени от Варна към държавна база във Велико Търново, се оплакаха от неприятни условия в нея, заяви.

Още при идването си на място групата от 20 индивида отказала да се настани, тъй като по думите им държавната база не е годна за живеене .

Групата е преместена в хотел в Горна Оряховица.

"Изцяло процесът на пренасяне на украинските жители от областите Варна и Бургас към вътрешността на страната става централизирано през Националния контактен център и Националния действен щаб. Няма безпорядък, хората бяха извозени с трен до Горна Оряховица, след което бяха превозени с рейс до мястото на настаняване.

След идване на украинските жители в мястото за настаняване, се оказва, че те виждат сериозна разлика сред хотела ,

в който са били настанени на Черноморието и базата, която ще употребяват тук. Те отхвърлят да се настанят в тази база. Натоварват си още веднъж багажа в рейса, отхвърлят да подпишат декларациите, които са готови от щаба за отвод от настаняване. И с цел да не задълбочаваме казуса, персонално се заех с тяхното пренасяне на друго място ", съобщи пред Българска национална телевизия доцент доктор Соня Будева, заместник-областен шеф на Велико Търново.

" Базата се употребява, летуват възпитаници, това е база за училищен отдих

и спорт към Министерството на образованието ", добави Иван Вачев, хазаин на УОС "Света гора.

Междувременно стана ясно, че първата група украинци от буферния център в Елхово ще бъде извозена

към някогашния пионерски лагер в Ястребино. Започна към този момент правенето на описите с най-нуждаещите се, заяви ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева, която е на място в бежанския лагер, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ с приоритет към държавните бази още през днешния ден първо ще бъдат пренасочени майките с дребни деца,

болните и пенсионерите. Към някогашния пионерски лагер ще бъдат превозени към 90 души. Изготвянето на описите продължава и сега. „ Много е значимо самите хора да са дейни, те най-добре знаят какви са им потребностите “, сподели още Тошева.

Вчера в бежанския лагер в Елхово бяха настанени близо 600 украинци от хотелите по Черноморието .

Временният център за престояване разполага с 221 жилищни фургона и потенциал от 1768 кревати. Днес там се чака да дойдат още към 500 украински жители.

На заглавната фотография - Отпътуване на украински бежанци от гарата в Бургас, 29 май.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР