Украински бежански семейства търсят лаптопи и таблети, за да могат

...
Украински бежански семейства търсят лаптопи и таблети, за да могат
Коментари Харесай

Търсят се лаптопи за онлайн обучение на ученици от Украйна

Украински бежански фамилии търсят преносими компютри и таблети, с цел да могат децата им да се включат в онлайн образование.

Уроците започват в понеделник за начален стадий и ще се водят от педагози в Украйна. Това показа Катя Кутянова, която към този момент е съумяла да изпрати няколко устройства с помощта на хора, които са се отзовали на апела й в обществените мрежи.

Тя изясни, че преди три дни вижда пост на момиче, което пита дали може да откри преносим компютър за сестра си от Украйна за краткотрайно прилагане за онлайн образование в София. То било ориентирано към центъра за положителното в " Младост ", само че там нямало налични. Като доброволец в разнообразни дела Кутянова стартира да търси опция да й помогне и се оказва, че цифрови устройства се търсят и в други елементи на страната.

„ Във Видин се търсеха 9 таблета, като някои към този момент са доставени. Два таблета са търсени и в София. В центровете, които одобряват бежанци, дневно има по няколко търсения и позвънявания, които те отклоняват “, изясни още Кутянова пред " Монитор ". Затова и тя посъветва хората, които имат опция, да оказват помощ и да дарят устройства, да се обръщат към центровете, тъй като те записват на каква възраст са бежанците и техни координати.

„ Ако човек отиде там и подари лаптол или таблет, те знаят към кого да го насочат. Те могат да бъдат дадени и когато някой отиде да пита тях, както и момичето търсеше преносим компютър за сестра си “, показа Кутянова. Според нея след време ще трябват и устройства за украинци, които си търсят работа, само че за задачата би трябвало и преносим компютър.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков изясни пред Нова тв, че 20 000 деца биха могли да бъдат включени в системата без основна метаморфоза, включвайки ги в паралелки, в които има места. Обсъжда се и опцията броя да бъде увеличена 5 пъти – до 100 000, в случай че обстановката се утежни. Затова според от хода на войната в Украйна Министерство на образованието ще разиска и нарастване на броя на паралелките.

Данните от края на предходната седмица сочат, че у нас има към 11 300 деца и младежи под 18 години, като част от тях могат и да излязат от страната. За да бъдат записани в учебно заведение или детска градина, фамилиите им би трябвало да се настанят, по-късно да подадат молба. Украинските деца с двойно поданство могат да бъдат включени в образователния развой незабавно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР