Украински банки, големи компании - включително държавното електроразпределително предприятие, столичното

...
Украински банки, големи компании - включително държавното електроразпределително предприятие, столичното
Коментари Харесай

Вечерни новини: 27 юни

Украински банки, огромни компании - в това число държавното електроразпределително дружество, столичното летище, уеб сайтът на държавното управление и производителят на самолети " Антонов ", петролните " Башнефт " и " Роснефт ", както и стоманодобивната " Евраз " са жертва на огромна вирусна офанзива. Според вътрешното министерство това е най-голямата хакерска офанзива, на която до момента е подлагана Украйна. Блокиран е достъпът до информацията за полетите на интернационалното киевско летище " Бориспол ". Засегнати са и медии. Според издания евентуално става дума за вирус, прочут като " Петя " (Petya.A). Той е от групата на вирусите за рекетиране. Специалисти от компанията Group-IB споделят, че наскоро Petya.А е употребен от хакерската група, известна като Cobalt, която се счита, че е обвързвана с друга известна хакерска група - Buhtrap. И двете са подозирани, че през последните месеци са правили няколко сполучливи хакерски офанзиви против банкомати по света.

Ремонт затваря до края на август част от моста " Чавдар " в София; Работното време на синята зона за паркиране в София може да бъде удължено с 4 ч. в събота; Габровският административен съд анулира разпореждания, с които се планува размерът на таксата битови боклуци в общината да се дефинира съгласно данъчната оценка на имота; " ЦСКА - София " няма да играе в Лига Европа този сезон; Комисия за защита на конкуренцията упрекна " Музикаутор " в корист с господстващо състояние

Синдикалната федерация на Министерство на вътрешните работи привиква служителите на реда на народен митинг. Той ще се организира на 5 юли от 11 часа пред " Александър Невски " ; Министерството на правораздаването е оповестило едномесечна социална консултация по бъдещия план за нов антикорупционен закон; Българска социалистическа партия ще внесе в Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс за въвеждането на смесена изборна система; Главният прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на трима депутати от " Воля ", измежду които е и водачът на партията Веселин Марешки

1.91%
ще нарастне газа от 1 юли. Увеличението бе утвърдено в отчет на работна група на КЕВР, разискван на откритото съвещание на комисията във вторник. Предложението на " Булгаргаз " е цената на синьото гориво за третото тримесечие да се усили до 370.21 лева за 1000 куб. м без Данък добавена стойност, данък и цена за транспорт.
Президентът Румен Радев ще назначи Кристина Цанкова-Стефанова за член на Централната изборна комисия (ЦИК), оповестиха от прессекретариата на президента. Назначението става след постъпило предложение от парламентарната група на партия " Воля ". Според Изборния кодекс, когато се проведат избори за народни представители или за членове на Европейския парламент и на тях има определени нови парламентарно показани партии, обединения или евродепутати, съставът на ЦИК се добавя с по един член, препоръчан от тези партии или обединения. Назначението на тези членове се прави от президента за период до привършване на мандата на настоящата комисия, който е до 2019 година Стефанова е приключила УНСС в София. Според биографията ѝ тя е работила в ловешкия клон на Първа капиталова банка в Троян и в счетоводната адвокатска фирма " Сианекс ".

Здравната каса настоя Българският лекарски съюз да подпише анекс към Националния рамков контракт за дейностите, които заплаща НЗОК, с цел да може да изплати цялостната сума лекуване на лечебните заведения. В проектодокумента се планува лечебните заведения да получават средномесечно 140 млн. лева Условието обаче е лекарите да се съгласят да има предел за лекуване на химиотерапия, за банкет в реанимация и за раждания. БЛС изрично отхвърля да подпише предели, с които ще бъдат ощетени пациенти. " Не сме съгласни опитите да се упражнява надзор върху разноските за здравна активност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, тъй като НЗОК е наложила ограничавания на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е безусловно наложителен, само че актуалното предложение на касата е недопустимо. Необходимо е да се откри друга методика за реализиране на ефикасен подобен, който да не е за сметка на пациентите ", съобщи доктор Венцислав Грозев, ръководител на БЛС.

Проектът за рационализация на незабавна помощ на стойност 160 млн. лева е занимателен и в случай че изоставането не бъде наваксано до края на годината, има риск да бъдат изгубени пари по него. За това предизвестиха от Националната асоциация на работещите в незабавна помощ. Става дума за план по оперативна стратегия " Региони в напредък ", който планува закупуването на 400 коли за спешна помощ, построяването на 76 напълно нови незабавни центъра в страната и реорганизация и ремонт на 155 съществуващи здания. Според ръководителя на асоциацията Десислава Кателиева забавянето се дължи на неналичието на последователност сред служебния здравен министър Илко Семерджиев и предшественика му Петър Москов.

Национална агенция за приходите ще направи инспекция в Grande Bar & Dinner - новооткрития бар в базата на Българския футболен съюз (БФС) в Бояна. Миналата седмица " Дневник " писа за заведението, като кореспондент на изданието е получил нередовна касова записка. Според информация на " Дневник " от няколко източника вратарят на националния тим и наследник на президента на БФС Борислав Михайлов - Николай, е обвързван със собствеността на заведението. Футболистът отхвърли, като уточни, че заведението е на негов доста непосредствен другар. От БФС към този момент втора седмица не дават отговор на въпросите на " Дневник ". Справка в Търговския указател демонстрира, че Николай Михайлов има записана компания " Гранде - НМ " ЕООД. " Домът на футбола " е открит в края на 2016 година Базата с футболни терени, спортна зала, административна постройка и хотел е на стойност 10 млн. евро. Почти цялата сума - 9.5 милиона, беше отпусната по стратегии на УЕФА и ФИФА, а останалата част пристигна от бюджета на БФС.

Софийският градски съд призна за отговорен за пазаруване на гласове кмета на хасковското село Узунджово Деян Ванчев, като го осъди условно на 2 години с 4 години изпитателен период. Вачев е приет за отговорен, че като претендент за кмет в интервала от края на септември до 13 октомври 2015 година е предложил на един човек 30 лева и е дал на други петима по 40 лева, с цел да гласоподават за обединението, която го е издигнала. Освен това в края на септември Деян Ванчев е дал имотна полза на двама души за те да я предадат на други четирима. Имунитетът на Ванчев бе пожелан още на 21 октомври 2015 година Като претендент за кмет, повдигнат от локалната коалиция " За Хасково ", той се ползваше с имунитет и против него не може да бъде възбудено наказателно гонене без позволение на ЦИК. След като то беше обещано, той беше притеглен като обвинен от Софийската градска прокуратура.

Бизнес вести

Почивните дни през май усилиха пътуванията в чужбина

Пътуванията на български жители в чужбина през май 2017 година са с 15.7% над записаните за същия интервал през предходната година. Над 653 хиляди души са избрали да посетят непозната страна през месеца, сочат данни на Националния статистически институт. Една от главните аргументи за повишения интерес към пътуванията в чужбина са двата спомагателни почивни дни през май. В понеделник, на 8 май, не се работеше поради Гергьовден, а 24 май, който тази година се падаше в сряда, по традиция е почивен ден. Най-голямо е нарастването на пътуванията на българи към Испания - с 39.6%. За Обединеното кралство растежът е с 34.4%, за Германия - с 25.9%, за Италия - с 21.5%, а за Сърбия - с 18.4%. На този декор статистиката регистрира максимален отлив при пътуванията за Израел. С 21.8% по-малко българи са решили да посетят страната по отношение на май предходната година.

КФН отхвърли лиценз за три нови капиталови медиатора

Комисията за финансов контрол (КФН) отхвърли да издаде лиценз на три сдружения в развой на основаване за осъществяване на активност като капиталов медиатор. Това излиза наяве от решенията на съвещанието на комисията в понеделник. Регулаторът е отказал лицензи за " Етика глобал маркетс " ЕООД, " Юрокорп " ООД и " Амеко кепитъл маркетс " ЕООД. В същото време КФН е изпратила писмо на " Плюс500БГ " ЕАД (в развой на учредяване), с което изисква от сдружението да показа в допълнение документи и да в профил установени несъответствия по отношение на настояването му за издаване на лиценз като капиталов медиатор.

" Неохим " ще раздаде по 1.30 лева дял на акция

Производителят на торове " Неохим " ще разпредели по 1.30 лева брутен дял на акция за 2016 година Това реши общото заседание на сдружението, което се организира в края на предходната седмица. Нетният размер на дивидента (само за физически лица) е 1.235 лева Сумата, която ще бъде разпределена сред акционерите, е 3.362 млн. лева от обща чиста облага в размер на 28.027 млн. лева Право да получат дял имат лицата, вписани като акционери до 14-ия ден след общото заседание. Изплащането ще стартира от 15 септември. Останалата част от облагата ще бъде отнесена към фонд " Допълнителни запаси ". Общото заседание гласоподава и промени в съвета на шефовете по предложение на миноритарния акционер " Феборан ", който неотдавна стана еднолична благосъстоятелност на австрийското Borealis. В управлението влизат австрийските жители Хуберт Пухнер и Мартина Михаела Аубергер до края на мандата на борда - 22 юни 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР