Украинската военна телевизия предаде информация на ВМС ЗС – т.е.

...
Украинската военна телевизия предаде информация на ВМС ЗС – т.е.
Коментари Харесай

Украйна чака 30 бг самолета, имаме всичко 12 летящи, новият военен министър ли ги обеща?

Украинската военна телевизия съобщи информация на Военноморски сили ЗС – т.е. от публична по-официална за бг военна помощ.

След заглавието „ Над 70 самолета за украинската армия”, се изброяват тъкмо 70 машини. Почти половината – 30 са посочени с флага и името на България. Страната ни е и единствената, която ще даде Су 25 – машините, които поддържат сухопътни интервенции, т.е. най-рисковите задачи.

И се изяснява: „ Нашите сътрудници ни пращат МиГ 29 и Су 25!”. Че самолетите ще бъдат основани на полските летища, откъдето украински водачи ще извършват бойни задания с тях.

Не е ясно дали в качеството си на бг дипломат в НАТО до ранния следобяд на вторника не ги е заречен новоизбраният боен министър Драгомир Заков. А въпросът е повече от забавен!

Защото България има едвам 4 изправни от посочените 16 МиГ 29 и 8 изправни и летящи от посочените 14 Су 25. Това прави 12 от предстоящите 30.



Не е ясно и въобще за какво са посочени числата 16 и 14. След последната злополука от 9 юни 2021 година България има 10 бойни и 2 образователни МиГ 29. При ритуала за връщането от ремонт в Беларус на 8-те годни летящи СУ 25 пък стана ясно, че общият им брой е 12, а не 14, както очевидно чакат украинците.

Официалните ни питания до Министерството на защитата по тези оповестени към този момент, в това число публично оповестени през 2021 година бройки, не бяха коментирани с претекста: „ Класифицирана информация”.

Интересно е кой тогава е дал подправената информация за несъществуващи бройки самолети, в случай че тя е класифицирана с право на достъп от България и членовете на НАТО, а през последните дни американският президент Байдън ежедневно прави разликата сред участие и липса на участие?

Както и най-важния въпрос – каква част от 12-те налични годни бойни самолета може да си разреши да отстъпи страната?

Това евентуално е кардинално състояние във военната просвета, заради което няма по какъв начин да бъде загадка, пък въпреки и социална.

А сега е изключително значително. Защото бойните дейности са от другата страна на Черно море – Одеса е на 426 км от Варна.

Неофициалният коментар от върховете на властта, който получихме е:
„ Няма какво да предоставим, а и не трябва”.

Илиян Костадинов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР