Украинската Върховна рада гласува за преместване на честването на досега

...
Украинската Върховна рада гласува за преместване на честването на досега
Коментари Харесай

Украйна мести Деня на победата над нацизма

Украинската Върховна рада гласоподава за пренасяне на честването на до момента отбелязвания на 9 май Ден на успеха. 290 депутати гласоподаваха "за " 8 май да бъде публично Ден на паметта и успеха над нацизма във Втората международна война. Законът беше оповестен на уеб страницата на Върховната рада и влиза в действие от деня на обнародването му.

Както означават създателите на плана, Втората международна война от 1939-1945 година, разпалена от два незаконни тоталитарни режима, е най-голямата покруса на човечеството през ХХ век.



"Съхраняването и възпоменанието на жертвите на Втората международна война е значим детайл от политиката на Украйна за национална памет. Не по-малко значимо е отбелязването на приноса на украинския народ за успеха над нацизма. Тази победа се отбелязва в европейските страни на 8 май - Деня на капитулацията на нацистка Германия. На същия ден в цяла Европа се уважава паметта на починалите във Втората международна война ", написа в документа.

В Киев считат, че Съветският съюз, а след него и Руската федерация, са трансформирали честването на 9 май в инструмент за агитация и реализиране на политически цели, подстрекавайки към войни и оправдавайки личните си закононарушения против човечеството.

"Празнуването на Деня на успеха в Украйна на 9 май е нелогично и недопустимо, изключително след началото на пълномащабното съветско настъпление в Украйна на 24 февруари 2022 година Украйна би трябвало да уважи паметта на починалите и да отпразнува Деня на успеха над нацизма във Втората международна война дружно с другите страни от Европа и целия свят на 8 май. А на 9 май, дружно с страните членки на Европейския съюз, да означи Деня на Европа ", - се споделя в документа.

Върховната рада също гласоподава проекторезолюция "за недопустимостта на присвояването на успеха над нацизма от Руската федерация ". Депутатите не разрешиха и активността на проруските партии в Украйн
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР