Украинската централна банка нападна с обвинения олигарха Игор Коломойски, че

...
Украинската централна банка нападна с обвинения олигарха Игор Коломойски, че
Коментари Харесай

Украински олигарх е обвинен в организиране на протести пред централната банка

Украинската централна банка атакува с обвинявания олигарха Игор Коломойски, че пробва да сътвори " управляем информативен безпорядък ", като заплаща за образуване на демонстрации и издание на оскърбителен материали в медиите. Той е упрекван, че е източил от частна банка близо 5.5 милиарда $ преди да се наложи да бъде спасявана с национализация.

Става дума за митинги пред постройката на централната банка, няколко години откакто най-голямата украинска банка " Приватбанк " (тогава благосъстоятелност на Коломойски), бе национализирана. Според централната банка Коломойски, във връзки с който критиците на президента Володимир Зеленски го подозират, употребява " титушки " (термин за хора, употребявани от властта по време на митингите в Украйна през 2013-2014 година, нещо като примес сред мутри и футболни хулигани) за дискредитиране на регулатора.

Национализацията бе част от старания за изчистване на украинската финансова система, подкрепяни от Международния валутен фонд (МВФ). Коломойски твърди, че мярката, станала по време на предшественика на Зеленски Петро Порошенко, е противозаконна и се обърна към съда в опит да си върне банката. Позицията на тогавашните управляващи обаче бе, че Коломойски е източил личната си банка, взимайки от нея активи за милиарди долари.

Критични към кандидатурата на Зеленски специалисти и политици в Украйна предупреждаваха, че президентът, който има бинес връзки с Коломойски, би могъл да му помогне да си върне банката или да получи отплата.

 Украински олигарх е упрекнат в образуване на митинги пред централната банка
© Associated Press

Според Националната банка на Украйна (НБУ) Коломойски пробва да оказва напън върху управлението ѝ. " През последните седмици Нов български университет е под блокада от спекулации и клюка в медиите, платени манифестации пред постройката на Нов български университет и даже опити наети бандити да нахлуят със мощ, " се споделя в изказване на институцията. " Вярваме, че този напън върху банката идва от Игор Коломойски, олигарх и някогашен притежател на " Приватбанк ", който дължи на страната 5.5 милиарда $, източени от " Приватбанк ", преди да бъде национализирана. " Протестиращите, се споделя още в изказването, са служащи от следени от Коломойски предприятия.

Коломойски, който напусна Украйна по времето на Порошенко, отхвърля обвиняванията. Според него главната причина за митингите е политиката на банката за обменния курс, която вместо да укрепва украинската валута, унищожава стопанската система.

Зеленски, който се срещна със завърналия се в Украйна Коломойски преди няколко седмици, съобщи по време на днешното си посещаване в Литва, че няма по какъв начин предприемач да назначава или уволнява управлението на централната банка.

Управителят на банката Якив Смолий в това време съобщи, че банката остава самостоятелна и не усеща напън нито от Зеленски, нито от държавното управление и активността му. По думите му уредниците на митингите желаят да пресечен съдействието с МВФ, защото фондът упорства предходните притежатели на " Приватбанк " да върнат всички средства, изтеглени от нея. Според управляващите с Киев отвод от национализацията би навредил на договарянията с МВФ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР