Украинската църква се отцепи официално от руската след като днес

...
Украинската църква се отцепи официално от руската след като днес
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Украинската църква се отцепи от руската

Украинската черква се отдели публично от съветската откакто през днешния ден Съборът на УПЦ в Киев взе решение за цялостна автономност и самостоятелност.

„ Съборът одобри съответните допълнения и промени в Хартата за ръководство на Украинската православна черква, свидетелстващи за цялостната самостоятелност и самостоятелност на Украинската православна черква “, се споделя в документа, публикуван от украинската православна черква.

Един от изброените мотиви е несъгласието с позицията на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по отношение на спецоперацията в Украйна.

УПЦ насочва своя зов към ръководещите в Киев и Москва: „ Съборът се обръща към управляващите на Украйна и управляващите на Руската федерация с молба за " продължение на преговорния развой и търсенето на мощни и рационални думи, с които да се спре кръвопролитието “, се споделя в документа.

Украинската православна черква приканва схизматичната православна черква на Украйна да възобнови разговора.

" Съборът възприема съществуването на схизма като дълбока, мъчителна рана в църковното тяло. Но даже при такива спешни условия Съборът не губи вяра за обновяване на разговора ", се споделя в позицията на църквата в Киев.

През 2018 година Светият синод на Константинополската патриаршия анулира решението за послушание на Кивската митрополия към Московската патриаршия. Така Украинската православна черква на Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна черква престанаха да бъдат неканонични.

На 5 януари 2019 година вселенският патриарх Вартоломей подписа във Фенер томос за автокефалия на Православната черква на Украйна. Киевският митрополит Епифаний получи свидетелството на идващия ден.

Всичко това докара до задълбочаване на църковния спор сред Московската и Константинополската патриаршии.
ТЕМА преди 3 часа 921 преди 4 часа 2191 преди 5 часа 2502
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР