Украинската столица Киев се събуди тази сутрин под звуците на

...
Украинската столица Киев се събуди тази сутрин под звуците на
Коментари Харесай

ВОЕННO ПОЛОЖЕНИЕ: Русия нападна Украйна, как реагира светът

Украинската столица Киев се разсъни тази заран под звуците на сирени. Руският президент Владимир Путин разгласи военна интервенция в Украйна и обстреля няколко града. Президентът Володимир Зеленски разгласи военно състояние в цяла Украйна.

Путин тази нощ разгласи започването на война против Украйна под названието " специфична военна интервенция в Донбас ". Той прикани украинските бойци да се предадат и да се приберат по домовете си.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че Украйна няма да нападна Русия, само че няма и да отстъпи.

Украинските въоръжени сили водят тежки борби, отблъсквайки офанзиви в Донбас и в други райони, на изток, север и юг. Врагът понесе тежки загуби и ще понесе доста повече. Те пристигнаха на наша територия. Ние към този момент разпределихме оръжия и ще ги разпределим по този начин, че да защитим страната ни от всеки, който желае да заплаши нашия суверенитет. Бъдещето на Украйна зависи от всеки жител.

Паника обзе украинците, хиляди напущат Киев, а кметът на столицата Виталий Кличко сподели, че за всички жители на Киев има обезпечени убежища. Към момента от външното ни министерство оповестиха, че над 100 българи са поискали да изоставен Украйна, а евакуацията ще бъде сухопътна.
Българските жители, които се намират на територията на Украйна и желаят да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция,,Ситуационния център‘‘ на Министерство на външните работи на Република България.

Извънреден Европейски съвет се организира довечера. По предварителни данни се чака да бъде блокиран достъпът на Русия до нови технологии. Руските активи в непознати банки ще бъдат замразени.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации разиска незабавно на практика стъпки за гарантиране на сигурността на Украйна и понижаване на напрежението с Русия. Спорът сред двете страни обаче продължи.

Китай от своя страна, съобщи, че няма да дават оръжия на Русия, както Съединени американски щати направиха за Украйна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко сподели, че Украйна е била предизвестена за допустима спецоперация, само че не е подхванала никакви стъпки.

Позицията на България не закъсня. Президентът Румен Радев свика среща на държавните институции в 8.00 часа сутринта.

В срещата участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на защитата Стефан Янев, както и други отраслови министри.

Народното събрание излезе с обща позиция, в началото от ГЕРБ отхвърлиха да подпишат деклация, в която отсъства думата " глоба ". От Българска социалистическа партия и от " Възраждане " разясниха, че няма да поддържат наказания против Русия, както и декларацията. Премиерът Кирил Петков дойде в Народното събрание, с цел да се увери, че народните представители ще се обединят към обща позиция.

Българинът Станислав Савчев, който живее в един от градовете, които бяха бомбардирани в Украйна Ивано-Франківськ, описа за ЕВРОКОМ за обстановката сега.

Председателят на Партия " Русофили Възраждане на отечеството " Николай Малинов счита, че Русия е сложила ултиматум Украйна да признае Донецк и Логанск.

Тази вечер митинг пред Посолство на Руската федерация в България в София, с цел да изкажат несъгласието с дейностите на президента Владимир Путин.
Протести имаше и във всички столици и огромни градове в международен мащаб. Демонстрантите поддържаха Украйна и нейната самостоятелност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР