Украинската контраофанзива срещу Русия най-накрая показва признаци на напредък

...
През цялото лято Украйна се бореше да организира контраофанзива, която
Коментари Харесай

През цялото лято Украйна се бореше да организира контраофанзива, която да пробие защитата, която Русия изграждаше месеци. Съюзниците наблюдаваха с разочарование как украинската армия използва сложни оръжия от Западна Европа и Съединените щати с привидно малък ефект. Руснаците бяха окопани и изглеждаше, че не отиват никъде.

Но тази седмица украинците изглежда показват признаци на напредък в региона на Запорожие. Село Роботине беше освободено по-рано тази седмица. Оттогава украинските сили напреднаха към близката Новопрокопивка и Вербове.

Неотдавнашното напредване не означава, че контранастъплението може да се счита за успешно – всъщност далеч не е така. Целта да се стигне до Азовско море е далечна и Кремъл е не по-малко решен да запази територия, отколкото Киев да си я върне.

Все пак новините от фронта бяха по-добри, отколкото преди седмици за Украйна и нейните поддръжници.

„Има известни успехи“, призна украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар в съобщение, публикувано в приложението за съобщения Telegram.

Прочетете още от Yahoo News: 

Седмици на бавно движение

През цялата пролет Украйна се подготвяше за контранастъпление с помощта на САЩ и съюзници като Германия, Франция и Обединеното кралство, които всички доставят танкове и тежка броня, както и обучение. Но през тези месеци Русия укрепи позициите си, поставяйки мини в огромни участъци от провинцията и инсталирайки противотанкови бариери по фронта.

Когато започна контранастъплението през юни, Украйна отчете тежки загуби — и малък напредък . Съобщава се, че някои служители в Пентагона са били разочаровани, че украинците не разчитат на концепцията за операции с комбинирани оръжия - сложна координация на пехота, артилерия и броня - в която някои войници са били обучени.

В отговор. , украинците настръхнаха, че са микроуправлявани отдалеч. „Вие не разбирате естеството на този конфликт“, каза един висш украински генерал.

Прочетете повече от USA Today: 

Печалби в Запорожие

Не е съвсем ясно дали боевете около Новопрокопивка и Вербове са позволили на украинците напълно или само частично да пробият руската отбрана там.

„Противно на „експертите в креслото“, украинските въоръжени сили се доближиха само до първата линия на вражеската отбрана“, гласи публикация, направена в Telegram в акаунт, за който се предполага, че принадлежи на 46-а въздушна мобилна бригада, която участва в боевете в Запорожие. „Боевете не се водят зад отбранителната линия на окупаторите – няма нужда да се рекламира това.“

В оценката на динамиката на бойното поле от четвъртък Институтът за изследване на войната потвърди, че украинските сили са напреднали около Verbove, но не успя решително да победи руснаците там.

Прочетете повече от Kyiv Independent: 

Какво предстои?< /h2>

Заедно със Запорожие, Русия контролира три региона в Източна Украйна: Луганск, Донецк и Херсон. Тези четири територии бяха официално — и незаконно — анексирани от Кремъл миналата година.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че иска цялата земя, която Русия е завзела, както в настоящата война, която започна през 2022 г., така и в първоначален, по-ограничен набег осем години по-рано. За да възстанови границите на Украйна отпреди 2014 г. обаче, Зеленски ще трябва да си върне четирите анексирани територии, като същевременно си върне Кримския полуостров.

Малцина смятат, че настоящата контраофанзива ще постигне такива големи амбиции. Но някои смятат, че украинските сили са били подценени.

Войната не протича по линеен начин“, написаха наскоро пенсионираният генерал Дейвид Петреъс и военният учен Фредерик У. Каган във Вашингтон пост. „Защитниците могат да се задържат дълго време и след това внезапно да се счупят, позволявайки на нападателя да постигне бързи печалби, преди защитата да се втвърди по-назад. Украинците се стремят да генерират точно този ефект — и има причина да смятаме, че могат.“

Прочетете повече от UPI:

Вижте коментарите

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР