Зеленски: Въпреки това, което „някой казва“, контраофанзивата продължава

...
Украинската контраофанзива се придвижва напред“, след като Киев постигна известен
Коментари Харесай

Украинската контраофанзива „се придвижва напред“, след като Киев постигна известен напредък в кампанията си за отвоюване на територия, завзета от Русия, каза украинският президент Володимир Зеленски в събота.

„Украинските сили се движат напред. Въпреки всичко и каквото и да говори кой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение“, каза Зеленски в X, известен преди като Twitter.

Не е ясно дали Зеленски има предвид конкретно длъжностно лице или коментар, но изглежда той се опитва да преобърне разказа, че лятната контраофанзива на Украйна до момента е дала по-лоши от очакваните резултати. Някои медии изнесоха съобщения, позоваващи се на западни служители, че Украйна е разпределила твърде рядко войските си.

След дълго очакване, контраофанзивата официално започна в средата на юни. Печалбите обаче бяха трудно спечелени и не бяха превзети големи селища, тъй като войските на Киев се натъкнаха на добре защитени руски линии.

Въпреки продължаващия бавен напредък Киев заяви в средата на юли, че не изпитва натиск за бързи резултати. До края на месеца Украйна изпрати повече войски в югоизточната част на страната, знак, че е идентифицирала потенциални слабости в руските отбранителни линии.

Това решение изглежда дава някакви резултати. През последните дни украинската армия постигна победи в югоизточната Запорожка област, като тази седмица проникна през „първата линия“ на руската отбрана.

Украинската армия заяви в събота, че консолидира позициите си там и води контрабатареен огън близо до Роботине, стратегически разположено село в Запорожие, което украинските войски осигуриха миналата седмица.

Този напредък е знак, че Киев се доближава до разпръснатата мрежа от укрепени окопи на Москва по южния фронт.

Джон Кърби, координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, каза в петък, че украинските сили са постигнали „забележителен напредък“ през предходните три дни, постигайки „известен успех срещу (втората) линия на руската отбрана“.

Допълнителни печалби там ще помогнат на Украйна да прекъсне „сухопътния мост“, свързващ континентална Русия с Кримския полуостров, който Кремъл анексира от Киев през 2014 г. в нарушение на международното право.

Руското министерство на отбраната обаче съобщи в събота, че е отблъснало четири украински атаки в района около Роботине и близкото селище Вербове.

CNN не може да провери незабавно твърденията на бойното поле на нито една от страните.

Изявленията на Зеленски и Кирби повтарят казаното от украинския външен министър Дмитро Кулеба пред Кристиан Аманпур от CNN в петък. Кулеба каза, че партньорите на Украйна, включително Съединените щати, „разбират, че нещата се движат в правилната посока“ и няма „забавяне“ в напредъка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР