Украинската компания Енергоатом обяви, че няма да подпише споразумение с

...
Украинската компания Енергоатом обяви, че няма да подпише споразумение с
Коментари Харесай

Украйна отказа преговори с Русия за покупка на ядрените реактори от България

Украинската компания " Енергоатом " разгласи, че няма да подпише съглашение с Русия за закупуване на нуклеарни реактори и друго енергийно съоръжение съветско произвеждане от България, заяви украинската новинарска организация " Укринформ ".

Реакцията ѝ бе по отношение на коментар на украинския специалист Николай Щайнберг, който е основен инженер на атомната електроцентрала в Чернобил от 1986 до 1987 година Пред същата организация той сподели, че продажбата на съоръжение и съставни елементи за нуклеарни съоръжения на други страни е обект на специфичен експортен надзор, тъй че е належащо позволение от директни производители, т.е. от Русия. Следователно с цел да има продажба, преди този момент би трябвало да бъде подписано тристранн съглашение сред Русия, България и Украйна.

" Уведомяваме ви, че фактически се водят договаряния с българското държавно управление за закупуването на два нуклеарни реактора от Украйна за инсталирането им на площадките на недостроените 3 и 4 блок на Хмелницката АЕЦ. Това беше доказано по-рано от министъра на енергетиката на Украйна Герман Халушченко в коментара му за Укринформ. Въпреки изказванията на Николай Щайнберг обаче, Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия ", обявиха от компанията.

По информация на „ Енергоатом “ при сполучливи договаряния в София американската компания „ Уестингхауз “ ще спомага за слагането на блоковете. „ В същото време Украйна по никакъв метод няма да зависи от... (Русия) при поддръжката на упоменатото съоръжение “, добави компанията.

Преди седмица България и Украйна започнаха формалните договаряния за продажба на оборудването за АЕЦ " Белене ", според решението на Народното събрание на България.

България разполага с отчасти доставено съоръжение, което не е задоволително за създаване на цяла нова мощ. Динамиката в енергийния бранш е такава, че България не може да си разреши да се ангажира с дълъг, безценен и изпълнен с неизясненост план. Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се влага в реализуеми нови различни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското съоръжение, което й е нужно за отплата на изгубени енергийни мощности, включително в резултат на краткотрайната окупация на АЕЦ „ Запорожие “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР