Украинската държавна компания Укроборонпром от холдинг Украинмаш обжалва пред Комисията

...
Украинската държавна компания Укроборонпром от холдинг Украинмаш обжалва пред Комисията
Коментари Харесай

Каракачанов определи обжалването за МиГ-29 като опит за саботаж

Украинската държавна компания " Укроборонпром " от холдинг " Украинмаш " апелира пред Комисията за защита на конкуренцията решението на министерството на защитата да договаря с РСК МиГ.
Обжалването бе в деня, за който бяха планувани договарянията с РСК МиГ за удължение на ресурса на 15 наши изтребителя МиГ-29. Жалбата е против решение №129 на Министерството на защитата от 6 декември 2017 година за поддръжка на бойните самолети МиГ-29, оповестиха от Министерството на защитата.

Решението на МО осигуряваше поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за период от 4 година против 82 млн. лв.. В заданието категорично бе посочено, че министерството на защитата избира процедура на директно договаряне с РСК " МиГ ", тъй като съветското сдружение само има лиценз, създава истински аварийни елементи и разполага със качества да ремонтира и удължава употребата на изтребителите МиГ-29.

Благодарение на жалбата от украинската държавна компания и блокираната процедура се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Определените за ремонта пари се връщат в държавния бюджет. Ще бъдат нужни най-малко 3 - 4 месеца за обезпечаване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети.

Украинската компания " Украйноборон пром " няма лиценз, няма дарба да извърши сходни поправки, съобщи пред медиите военният министър Красимир Каракачанов. На процедура това, което е направила, е опит за бойкот против решението на МО да ремонтира самолетите си. Тя е направила контракт за директно договаряне с РСК МиГ за ремонта, посочи Каракачанов.

Фирмата, която апелира решението на МО, не е внесла такса за разглеждане. Няма и преведена регистрация на български език. Няма никакви данни дали подписалите жалбата лица са с тази представителна власт, изясни Каракачанов.

По процедура, от Комисия за защита на конкуренцията би трябвало в 3-дневен период да изискат от украинската компания да поправя неточностите. " Комисията може да се събере най-рано на 28 декември. Дори да постанови, че отхвърля жалбата, следва обжалване във Върховния административен съд. Това на процедура прави невероятно потреблението на средствата от бюджета, които трябваше да бъдат изразходвани в края на годината ", изясни Каракачанов.

" Тепърва ще изясним какви са аргументите - дали зад това деяние се крият политически претекстове или стопански на тези, които се почувстваха неприятно сюрпризирани от решението на МО да не търси медиатори за разлика от всички досегашни покупко-продажби във връзка с МиГ ", изясни Каракачанов. Надявам се способените органи да си свършат работа, само че това ни връща с 3 месеца, разясни военният министър.

По предварителна информация тази тъжба се очакваше, съобщи военният министър Красимир Каракачанов. На предишното съвещание на Министерски съвет бяха гласувани 19 млн., а на днешното трябваше да бъдат гласувани още 22 млн. лв.. Искахме да сключим контракт с фирмата-производител за поддръжка и ремонт на създадените от нея самолети.

Същата компания апелира преди 3 месеца контракта на МО с ТЕРЕМ за ремонта на хеликоптера Ми-17 и по същия метод спря процедурата. За мен това е бойкот, тъй като от компанията доста ясно осъзнават, че няма по какъв начин на тях да им възложат контракта, защото нямат лиценз и качества да го извършат, добави Каракачанов.

Докато управлението на МО успее да реагира на жалбата от украинската компания, в 09.00 часа през днешния ден, 20 декември, е подадено писмо от българската компания, определена да строи двата ни патрулни кораба.

От МТГ " Делфин "  съобщават, че се отдръпват от договарянията и подписването на контракта за реализация на капиталов план " Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд ".

Мотивът им е понижената с 20% стойност на плана. Причината е, че от 1 януари 2017 година бе въведено Данък добавена стойност върху всички военни покупко-продажби. Още тогава беше известно, че избраната от Народното събрание сума от 820 млн. лева, действително се понижава със 164 млн. лева и задграничните компании се отдръпнаха. Остана единствено българската, която бе избрана за отговаряща на условията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР