Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руски контрол,

...
Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под руски контрол,
Коментари Харесай

ООН към Москва за обстрелите срещу АЕЦ „Запорожие“: Играете си с огъня!

Украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е под съветски надзор, беше обстрелвана в неделя, което провокира наказание от страна на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации, който съобщи, че сходни офанзиви рискуват да доведат до огромна злополука.

Повече от дузина гърмежи раздрусаха най-голямата атомна електроцентрала в Европа в събота вечерта и в неделя, заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Москва и Киев се упрекнаха взаимно за обстрела на оборудването, както неведнъж са правили през последните месеци след предходни детонации.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че новината за гърмежите е извънредно притеснителна.

„ Експлозиите са на мястото на тази огромна нуклеарна електроцентрала, което е изцяло недопустимо. Който и да стои зад това, той би трябвало да спре неотложно. Както съм казвал доста пъти до момента, играете си с огъня! “, сподели той в изказване.

Позовавайки се на информация, предоставена от управлението на централата, екипът на МААЕ на място заяви, че са нанесени вреди на някои здания, системи и съоръжение, само че към този момент нито една от тях не е от сериозно значение за нуклеарната сигурност и сигурност. Екипът възнамерява да направи оценка в понеделник, сподели Гроси в изказване, оповестено по-късно през днешния ден.

Руският оператор на нуклеарна сила „ Росенергоатом “ обаче съобщи, че ще има ограничавания във връзка с това, което екипът може да инспектира.

„ Те поясняват мандата си като нямащ граници. Това не е по този начин “, съобщи Ренат Карчаа, консултант на основния изпълнителен шеф на „ Росенергоатом “.

„ Ако желаят да инспектират оборудване, което няма нищо общо с нуклеарната сигурност, достъпът ще им бъде отхвърлен “.

Многократното обстрелване на централата в Южна Украйна породи безпокойствие по отношение на опцията за тежка повреда единствено на 500 км от мястото на най-тежката нуклеарна повреда в света - злополуката в Чернобил през 1986 година

Запорожската атомна електроцентрала осигуряваше към една пета от електрическата енергия на Украйна преди нахлуването на Русия и на няколко пъти беше принудена да работи с аварийни генератори. Тя разполага с шест реактора ВВЕР-1000 В-320 с водно изстудяване и водно модериране, съдържащи уран 235, руско произвеждане.

Реакторите са изключени, само че съществува риск нуклеарното гориво да прегрее, в случай че се прекъсне зареждането на охладителните системи. Обстрел неведнъж е прекъсвал електропроводи.

На въпроса на френския ефирен канал BFM дали възнамерява да отиде в Запорожие, Гроси отговори: „ Със сигурност “, само че не даде детайлности.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР