Украинската армия започва удари срещу обекти на руските агресори с

...
Украинската армия започва удари срещу обекти на руските агресори с
Коментари Харесай

US супер дронове почват да удрят руски военни цели в Украйна

Украинската войска стартира удари против обекти на съветските агресори с дронове камикадзе Switchblade. Те са предоставени от администрацията на Байдън. Switchblade са управляеми самонасочващи се ракети, които могат да поразяват противников цели на разстояние от десетки километри. Досега Съединени американски щати доставяха тези високотехнологични оръжия единствено на Англия.
Те са доста евтини, а заради дребния си размер, високата скорост и безшумния полет са на практика неуязвими. Какво е това оръжие? По всяка възможност Украйна е получила малко над 100 тактически безпилотни въздушни системи. Според CNN, NBC и Politico, приказваме за безпилотните муниции Switchblade 300 и Switchblade 600. Те са предопределени да унищожават както бронирана техника, по този начин и пехота.
Switchblade са роботизирани умни бомби, оборудвани с мотор, камери, системи за ориентиране и бойна глава. Те могат да бъдат програмирани да нападат независимо обекти, които са на доста километри разстояние, могат да заобикалят цели, до момента в който настъпи точният миг за удар. Според някои оценки Switchblade 300 коства единствено $6000. Switchblade 300 - лека версия Switchblade 300 е планиран като UAV за еднократна приложимост и е предопределен за въоръжаване на дребни пехотни елементи. Компактен е - дължина 610 мм, тежи единствено 2,7 кг дружно с чанта за носене и пускова установка, елементарно може да се носи в раница от един боец.
Когато е оборудван, Switchblade седи вътре в минохвъргачка и при изстрелване крилата му се разпростират и се трансформират в дребна крилата ракета. Може да се ръководи на разстояние до 10 км, може да бъде във въздуха до 10 минути. Не е подобаващ за разузнаване, само че далечни цели – лека бронирана техника и жива мощ – се поразяват доста дейно. Някои модели Switchblade са модифицирани, с цел да могат да нападат и противников дронове.
Switchblade употребява цветна камера и GPS за идентифициране, следене и ангажиране на цели, само че също по този начин може да бъде авансово програмиран да нападна обект по координати. Бойната му глава има избухлив заряд, равностоен на ръчна граната. Зарядът е кадърен да детонира както при удар с задачата, по този начин и във въздуха. Веднъж стартиран, дронът към този момент не може да бъде върнат, само че в случай че е належащо, операторът може да анулира офанзивата и да пренасочи Switchblade. Устройството се задвижва от електродвигател, лети тихо, а поради дребните размери и високата скорост - към 160 км/ч сега на офанзивата, е извънредно мъчно да се открие, а още повече да се смъкна.
Switchblade 600 е много по-тежък от Switchblade 300 - 23 кг, само че може да се носи и на ръка и има 10-минутно време за конфигурация. Според производителя Switchblade 600 може да нападна цели на разстояние до 40 км и да остане във въздуха за 40 минути. Скоростта на офанзива е 185 км/ч. Бойната му глава е предопределена за заличаване на бронирана техника. Системата за ръководство е основана на таблет със сензорен екран. Може да ръководи полета ръчно или самостоятелно, употребява криптирани канали за данни, оборудван е с GPS модул със селективна наличност и отбрана против електронно прихващане. Точната цена на Switchblade 600 не е известна, само че се знае, че е по-малко от противотанковите ракети вид Javelin, които Съединени американски щати към този момент доставиха на Украйна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР