Украинската армия води тежки битки в опит да отблъсне руските

...
Украинската армия води тежки битки в опит да отблъсне руските
Коментари Харесай

Русия е много нервна. Зеленски прогнозира ескалация на военните действия в Донбас

Украинската войска води тежки борби в опит да отблъсне съветските офанзиви в Донбас, които се чака да ескалират през идващите няколко дни. Това сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на своето видеообръщение в понеделник вечерта.

По думите на Зеленски Москва е "много нервна " поради наближаващото съвещание на Европейския съвет, на което ще се реши дали Украйна ще получи статут на страна претендент за участие в Европейския съюз (ЕС). Срещата на върха на Европейски Съюз ще се организира в четвъртък и петък.

"Правим всичко допустимо всеки ден, тъй че никой да не се съмнява, че Украйна заслужава да е страна претендент. [...] Както предвиждах, Русия е доста нервна от нашата активност ", сподели Зеленски.

"Отново обстрели на Харков, Одеса, още веднъж опити за брутални настъпателни дейности в Донбас ", добави той. По думите му обстановката по цялата фронтова линия в Донбас остава "изключително тежка ".

Управителят на украинската Луганска област Серхий Хайдай заяви още, че украинските сили не престават да отбраняват Лисичанск и Северодонецк, където се водят най-ожесточените сражения.

Пред украинската социална телевизия Хайдай уточни, че съветската войска управлява по-голямата част от Северодонецк като се изключи химическия цех "Азот ", където се укриват стотици цивилни. По думите му пътят, свързващ Сиеверодонецк и Лисичанск с град Бахмут, е под непрекъснат обстрел.

"Лисичанск е под масиран съветски обстрел през целия ден. Невъзможно е да се откри броят на жертвите все още ", сподели Хайдай, добавяйки, че обстрелът е може би най-тежкият, който градът е преживявал до момента.

Към момента обаче руснаците не са съумели да дефинитивно да обкръжават украинските сили, които им нанасят "значителни загуби ", сподели още той.

В същото време модерните западни оръжейни системи, дарени на Украйна, стартират да оказват въздействие на други места на фронтовата линия, заяви английското военно разузнаване в ежедневния си бюлетин на 21 юни.

Украинските сили предходната седмица обявиха, че за първи път са употребявали сполучливо противокорабни ракети Harpoon, показаха от английското министерство на защитата.

"Целта на офанзивата съвсем несъмнено е била съветският военноморски влекач Spasatel Vasily Bekh, който е доставял оръжие и личен състав на Змийския остров в северозападната част на Черно море ", написаха от английското разузнаване.

Оттам прибавиха, че Украйна значително е обезвредила способността на Русия да откри надзор в северозападното Черно море.

По-рано водачът на анексирания от Москва Крим Сергей Аксьонов сподели, че трима души са били ранени и още седем са в неопределеност, откакто украинските сили нападнаха нефтени сондажни платформи в Черно море край крайбрежията на Крим. Информацията не може да бъде тествана без значение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР