Украинската армия се старае да изтощи руската, преди да тръгне

...
Украинската армия се старае да изтощи руската, преди да тръгне
Коментари Харесай

ISW: Украинците не бързат, изтощават руската армия преди същинското контранастъпление


Украинската войска се старае да изтощи съветската, преди да тръгне на масиран пробив, написа вашингтонският Институт за проучване на войната (ISW) в днешния си разбор.

Според американските експерти Украйна не се пробва с огромни сили бързо да пробие съветската защита, а залага на последователно изтощение на съперника.

Украинските въоръжени сили са се фокусирали върху основаване на асиметрично безсилие: съхранявайки живата си мощ с цената на по-бавно териториално напредване напред, ВСУ последователно унищожава живата мощ и техника на окупаторите “, пишат аналитиците.

В поддръжка на тезата си ISW цитират думите на началника на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов:„ Сега войната на безсилие е равна на война за избавление. “

„ Днешният ритъм на украинската интервенция не наподобява нито като патово състояние, нито като некадърност на Украйна да отвоюва по-големи територии “, написа в разбора на ISW.

Авторите на сводката припомнят, че интервенцията по изгонването на съветските войски от десния на левия бряг на Днепър и освобождението на Херсон беше предшествана от дълга подготовка – бомбардиране на мостове в Херсонска област и относително къси офанзиви на разнообразни сектори по фронта. Тази интелигентна тактичност в края на краищата докара до бягството на руснаците от града към левия бряг на Днепър.

ISW отбелязва, че за разлика от провалилото се съветско зимно нахлуване в Луганска област, в този момент обстановката на южния фронт е много по-различна.

„ Днешното контранастъпление на Украйна е не толкоз красиво и мълниеносно, като освобождението на Харкив и огромна част от региона през есента на 2022 година Като цяло по своите темпове и напредване в началния стадий настоящето нахлуване повече наподобява на по-бавното, само че също толкоз успешно  избавление на Херсон “, заключават аналитиците от ISW.

Междувременно стана ясно, че Русия се пробва да прати в Украйна още чеченски отряди и, с цел да попълни дефицита на пушечно месо след изтеглянето на ЧВК „ Вагнер “ от фронта, написа организация „ Блумбърг “, базирайки се на източници от европейското разузнаване.

Според източниците Русия към този момент е трансферирала огромно количество подразделения в съвсем обкръжения от украинците Бахмут (военни анализатори приказват за над 50 000 души). В резултат на това обаче видимо е отслабнала защитата на окупираните южни региони на Украйна, към които евентуално ще бъде ориентирана контраофанзивата на ВСУ. Сега Русия се пробва да попълни редиците със пандизчии и чеченци.

.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР