Украинска организация призова Филмовата академия на САЩ да преразгледа номинацията

...
Украинска организация призова Филмовата академия на САЩ да преразгледа номинацията
Коментари Харесай

Скрита връзка с руски олигарх засенчи шансовете на Top Gun: Maverick за Оскар

Украинска организация прикани Филмовата академия на Съединени американски щати да преразгледа номинацията на " Топ Гън 2 " за най-хубав филм на годината, откакто се появиха данни, че съветски олигарх е финансирал един от продуцентите му.

Става дума за милиардерът Дмитрий Риболовлев, който е глобен от Украйна, само че към този момент е отвън обсега на глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

През януари 2023 година Los Angelis Times разгласява публикация за дело, заведено от продуцента Брадли Фишър против някогашния му шеф New Republic Pictures, които стоят зад " Топ Гън 2 ".

Фишър има над 20-годишен опит в промишлеността и е работил по хитови филми като " Зодиак " с Джейк Гиленхол, " Черният лебед " с Натали Портман, " Злокобен остров " с Леонардо ди Каприо и други

Жалбоподателят твърди, че 56-годишният Дмитрий Риболовлев е финансирал основаването на New Republic през 2017 година от позицията си на " безмълвен " сътрудник, който не съставлява официално компанията.
Риболовлев е " работил и продължава да работи посредством мрежа от сътрудници, свързани лица и подизпълнители, измежду които е и неговия емисар Валерий Ан и компания на име " Amber US Subsidiary ", се споделя в жалбата.През 2019 година New Republic притеглят Фишър на работа като президент и шеф по наличието на продуцентската компания. В идващите две години той работи по " Топ Гън: Маверик ", " Мисията невъзможна 7 " и още два блокбъстъра.През 2021 година идва време за преподписване на контракта му, като Брадли Фишър и притежателите на New Republic се съгласяват той да получи и дял от активите на компанията. Преди тази договорка да се вфинализира обаче " интернационалната геополитика се намесва " - т.е. съветският президент Владимир Путин провежда пълномащабна война против Украйна, а това докара до наказания против най-богатите руснаци. " След като усети риска за активите си, безмълвният сътрудник в New Republic Риболовлев стартира да изтегля бизнес интервенциите си от западните страни " - в това число от кино промишлеността, се споделя в жалбата.Фишър е неудовлетворен от това, че след това New Republic се пробва да предоговори изискванията по контракта му в негова щета. Той отхвърля да се съобрази с тях, а в това време е отхвърлен без причина - и в този момент търси обезщетение за пропуснати изгоди за над 15 млн. $.
Новината в делото в действителност е първата информация, че два от най-касовите филми на Том Круз са получавали индиректно финансиране от страна на съветския милиардер Риболовлев.

Олигархът е на 19-то място в листата на най-богатите хора в Русия с 6,6 милиарда $ персонално положение съгласно последните данни на Forbes от 2022.

Известен е като президент на футболния клуб " Монако ". Риболовлев приключва медицински институт в Перм, само че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики се преориентира към търговията и получава лиценз за работа с скъпи бумаги. Чрез капиталовата си компания " Финансов дом " той се включва в приватизацията на фабрики в района и става притежател на един от най-големите производители на торове " Уралкалий ".

През 2010-2011 година Риболовлев продава дяловете си в съветските си бизнеси и емигрира в Монако. Оттогава той публично се занимава с вложения в творби на изкуството от световноизвестни художници, само че някогашният му сътрудник Ив Бувие го съди за това, че го е измамил с изкуствено надценяване на картини.

През 2017 година той продава картината " Спасителят на света " от Леонардо да Винчи през Christie`s за рекордната към оня миг сума от 450 млн. доларa. И до през днешния ден не престават разногласията сред специалисти дали картината в действителност е дело на Леонардо да Винчи. Водещи теории са, че е на някой от учениците му или че единствено е стартирана от Да Винчи, а различен художник я е приключил години по-късно.

Сега организацията " Украински международен конгрес " приканва Американската академия да преразгледа номинацията на " Топ Гън: Маверик " поради съветската връзка.

Отвореното писмо е изпратено до шефа на Академията Джанет Янг единствено няколко дни преди да изтече крайният период за гласоподаване на журито за " Оскарите ".

" Финансирането на " Топ Гън: Маверик " от Риболовлев не е обществено оповестено и има добра причина да се счита, че намесата му може да е довела до цензура в полза на Кремъл ", пишат от украинската организация и дават своята обосновка: " За разлика от истинския филм (от 1986 г.), " Топ Гън: Маверик " не прави никакви директни или непреки препратки към Русия. Това надали е съвпадане. Холивуд би трябвало да демонстрира зоркост и бистрота във връзка с потреблението на съветски средства за прокремълска цензура ".

Действително, във кино лентата на Том Круз прави усещане, че " врагът " на американските водачи по този начин и не става явен по народност - спекулациите в медиите бяха, че това е направено умищлено, с цел да не се пречи на разпространяването на кино лентата в Китай.

Риболовлев е разказан като един от най-богатите съветски олигарси и " прочут непосредствен другар и бизнес сътрудник " на вицепремиера на Русия Юрий Трутнев. Той е бил и най-големият бизнес сътрудник на Александър Лукашенко при износа на калиева сол преди повече от десетилетие, с което е оказал помощ за финансовото стабилизиране на режима.

Източници на Deadline настояват, че New Republic не е имала креативна интервенция в наличието на филми, създадени дружно с Paramount, в това число в " Топ Гън 2 ".

Решението обаче е в полето на Академията, която би трябвало да разгласи новите носители на " Оскар " в нощта на 13 март.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР