Украинката Виктория не успява да убеди семейството си и то

...
Украинката Виктория не успява да убеди семейството си и то
Коментари Харесай

Българин пътува 3 дни до Одеса, за да спаси съпругата си

Украинката Виктория не съумява да убеди фамилията си и то остава в родината им

“Помагаха ни българи, румънци, украинци, роми - изцяло непознати. В моменти на тестване разбираш, че човещината измежду хората още не е изчезнала”, споделя Али Салиф от кърджалийското село Велешане, който пътува 3 дни, с цел да избави от войната своята брачна половинка.

“Още щом я срещнах, разбрах, че Виктория ще бъде дамата на живота ми - сърцето ми го подсказа. И преди съм имал връзки, само че в никакъв случай не са били като тази. Веднага я почувствах извънредно близка”, признава младият мъж, написа вестник.

Двамата се срещнали във плантация в Южна Англия, където Али работи повече от 10 година Украинката Виктория пристигнала предходната година и любовта сред тях пламнала незабавно. Когато нейното позволение за работа във Англия изтича, Али взема решение да я докара в България, с цел да я запознае със фамилията си.

“Снахата е доста положително момиче - безшумно и скромно”, споделя свекърът Севим. Младите прекарват във Велишане 3 месеца. Такъв е срокът, в който украинката може да остане в страната ни, след което потеглят към родната Одеса.

Там подписват брак и живеят 3 месеца. Виктория остава в Одеса, с цел да получи ново позволение за работа във Англия, а Али се прибира в България.

“Никой не вярваше, че Русия ще нахлуе в Украйна Когато стана, всички бяхме доста объркани”, споделя Али. Военните дейности в родината на брачната половинка му стартират седмица откакто той се прибира във Велешане.

Али упорства Виктория и фамилията да дойдат в България, само че те се надяват, че нещата ще се разминат. Младият мъж не устоя и взема решение да тръгне за там.

“Виктория се съгласи да пристигна с мен в България, само че не съумях да убедя фамилията - татко има възбрана да напуща Украйна, а майка и 16-годишният брат не желаят да го оставят сам”, споделя Али. Той се надява, че ще успее да прибере у нас 72-годишния дядо на Виктория, само че той също не се съгласил да напусне Одеса.

“Дядо сподели, че през живота си е претърпял доста и войната няма да го уплаши, с цел да напусне дома си. Дори в този сложен миг откри сили да се майтапи - нямало да има кой да се грижи за цветята в дома му”, описа Виктория.

Али потегля за Украйна два дни след началота на войната - вечерта на 26 февруари. Преди това пуска видео в една от обществените мрежи, в което моли за препоръки по какъв начин се пътува до Украйна.

“Получих доста позвънявания от другари в Румъния, Молдова и Украйна. Дадоха ми доста потребни препоръки, а доста от тях ми предложиха и помощ”, споделя Али.

Към 3 часа сутринта във Варна колата му, която е с английска регистрация, е спряна от служители на реда.

“Опитаха се да приказват на британски, споделиха, че съм карал с превишена скорост и би трябвало да ме глобят. Обясних им на български, че бързам за Украйна, с цел да прибера брачната половинка си. Отговориха ми, че всички се оправдавали с дамите си, след това ме пуснаха”, описа Али.

Той продължава към българо-румънската граница и в региона на Добрич още веднъж е спрян от служители на реда, тъй като не е с включени светлини.

“Обясних, че фаровете се гасят автоматизирано, само че те отвърнаха, че ще би трябвало да ми напишат фиш. Съгласих се и ги помолих да го напишат по-бързо. Писаха повече от 20 минути - 20 лв. ли коства човешкият живот”, недоумява Али.

В последна сметка той съумява да стигне до Граничен контролно-пропусквателен пункт Дуранкулак, само че е върнат от румънските митничари, тъй като няма нито имунизационен документ, нито тест за Коронавирус. Али се връща в Добрич, с цел да си направи тест, само че се оказва, че лабораториите не работят - денят е неделя.

“Отчаянието ме обземаше - всичко беше срещу мен. Влязох в една бензиностанция и се заговорих с един от работещите. Каза ми, че във Варна сигурно има отворена лаборатория. Провери на компютъра и ми даде адреса. Тръгнах”, споделя забързано Али.

Във Варна му вършат тест и му споделят, че резултатите ще излязат след 2 часа. Младият мъж взема решение да тръгне към границата с Румъния, с цел да не губи време.

Малко преди границата му се обадили от лабораторията, че е с негативен тест. Али сполучливо влиза в Румъния.

Вече е получил информация от свои другари, че най-добре е Виктория да мине през Граничен контролно-пропусквателен пункт Гургулище, което е на границата сред Молдова и Румъния, тъй като няма доста напор от пътуващи.

Али схваща, че румънски предприемач е провел превоза през Молдова и получава съвет да изчака в Румъния.

“Нощувах в хотел. Виктория беше тръгнала от Одеса със своя съседка и нейния 16-годишен наследник. Те прекараха нощта в украинско село покрай границата с Молдова. На 28-и сутринта най-сетне я прегърнах и потеглихме към България.”

През цялото време получавал известия от другари, които му предложили помощ. Един от тях – румънски ром, бил толкоз настойчив, че се наложило да се отбият за час в дома му, с цел да обядват.

Когато Али и спътниците му влизат в България, ги застига снежна стихия и се постанова да прекарат към 2 часа на бензиностанция край Каварна. Тръгват след снегорините и стигат до Варна, където нощуват.

На идващия ден сполучливо се прибират във Велешани. В дома на Али се приютяват спътниците на Виктория - съседката от Одеса и синът. Два дни по-късно те потеглят за Полша, където имат родственици.

“Четем вести от Украйна, опасявам се за околните си. Лошото е, че магазините в Одеса към този момент са празни. Не знам какво ще стане, когато свършат питателните запаси”, споделя Виктория.

Тя и Али още не са изгубили вяра, че ще съумеят да убедят фамилията да пристигна в България.

“Готов съм още веднъж да потегли за Одеса, стига да кажат”, твърди Али. Баща му също счита, че новите му украински родственици би трябвало да изоставен страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР