Украинка, жител на Харков, описва в Тwitter как се оцелява

...
Украинка, жител на Харков, описва в Тwitter как се оцелява
Коментари Харесай

Това са хора на опашка за хляб. Към тях летят руските ракети... ВИДЕО

Украинка, гражданин на Харков, разказва в Тwitter по какъв начин се оцелява в обсадения град при непрекъснатите съветски бомбардировки.

Харков е измежду най-пострадалите градове от войната, той е в Източна Украйна и там живеят доста етнически руснаци. Дори това събитие не стопира съветските войски.

" Ще ви опиша по какъв начин се живее в Харков по време на тези пет дни /от началото на войната, бел.ред./. Не поради лайковете, просто в случай че ви е забавно по какъв начин са нещата от вътрешната страна. Много мои съветски родственици и познати имат вяра, че просто би трябвало да преживеем спецоперацията, и всичко в града ще се върне към естественото.

*****

Живея до летището. До нас паднаха две ракети с разлика от +, - 10 минути. Примерно в 00:30. Диванът и апартаментът подскочиха. Жива съм. В мазето. Не знам какво да ви кажа. Никога не съм преживявала такова нещо. Добре, че съм жива.

*****
На мен ми провървя, имам вода, ток и интернет. В доста селища на пътя на съветската войска не е по този начин. Температурите извън са към нулата, има сняг. Хората са в мазетата. Там е студено. Умуват по какъв начин да спят децата. Крият се в бомбоубежища, метрото, там и родилки видях. Седят на одеала. Няколко деца към този момент се родиха в мазетата.
*****


Ние в доста връзки живеем както руснаците в Русия? И вашето мазе не е оборудвано, нали? И нашето не е. Ние сме си у дома. В метрото има супер доста хора и не стигат доставките. Но докарват, по малко. Мнозина не могат да се снабдят с медикаменти - нито за себе си, нито за животните.

*****

Никой не знае ще работи ли магазин или аптека. Информацията къде ще е отворено се предава от човек на човек. Днес супермаркетът работи до 12 часа на обяд. Даваха по един самун на човек. Зърнени храни, бисквити, брашно, месо... Трудно се намират, по-скоро ги няма. Мъжът ми чака към 2.5 часа, с цел да набави артикули.

*****

Оказа се, че през днешния ден не одобряват заплащане с карти, нещо се е развалило. Ние имаме малко пари кеш, взехме цигари, мляко, самун... Не му достигали пари за шоколад и бонбони и той желал да ги върне, само че хората в близост му дали от своите да заплати. Искал да им преведе пари от картата си, отказали. Такава добрина...

*****

Не всички съумяха да напазаруват каквото желаеха, само че истината е, че ние сме добре запасени с месо и зърнени храни, а и на улицата носят месо, което раздават гратис. Пиле. Понякога раздават други артикули, само че това е супер лотария - в случай че имаш шанс, и не на всички места. Аз пребивавам в добър регион. Лекарства не успяхме да купим. Опашката бе голяма.

Имаме комендантски час - от 16 часа до 6 часа. Така, че до аптеката можем да идем още веднъж на следващия ден. Надявам се да намеря нужните ми медикаменти. Но може и да ги няма. Постоянно ни обстрелват, трябват ми успокоителни, малко дремя, подвигам кръвно.

В доста изби има бебета, мъчно се намират детски пюрета. Но една наша компания даде обещание да помогне и раздава детски храни гратис. Родилните отделения непрекъснато приканват за помощ и медикаменти, търсят доброволци, оказват помощ на остарели самотни хора, пробват се да приютят тези, които са останали без дом.

*****

И за животните се пробват да се погрижат. Държавата ни раздава пари за слагане на ваксина против коронавирус. Тях можем да преведем на армията и всички това вършат. Въобще доста подаряват. Помага целият свят - и на животните, и на децата, и на армията. Главното е да имаме задоволително запаси и сили, с цел да не се побъркаме от стрес.

*****

Мъжете се записват в армията. Какво и по какъв начин вършат, е загадка, само че патрулират по улиците, тъй като има и диверсанти, и мародери. Не всичко е розово, несъмнено. Мародери се появяват на всички места в такива случаи. Много хора зарязаха домовете си и избягаха - кой с коли, кой с трен. Досега 350 000 души са напуснали Украйна към Европа. Казват, че Европа чака към 7 милиона бежанци. Не знам за нацистите, само че Путин изгони доста хора от Украйна. Днес обстрелваха трен, пътуващ към Полтава. Хората налягаха на пода, уповавам се да са стигнали живи.

*****

Докато ви пиша, зави системата за предизвестие против Противовъздушна отбрана, чакаме бомби. До през днешния ден отчасти или напълно са разрушени 87 жилищни здания. Частните здания не могат да се преброят, обектите на инфраструктурата не се оповестяват, само че са доста повече.

*****

Почайкайте, ще се върна...

*****

Върнах се. Сирената стихна. Винаги сме подготвени да хукнем към укритието, багажът ни е подготвен, там има одеала, само че не можеш дълго да стоиш, тъй като е студено. Ние имаме две котки и куче и по тази причина не можем да слезем в метрото или да избягаме с трен. Вчера ходихме два пъти, през днешния ден просто не успяхме. +,- 10 тежки ракети. Сутринта ще забележим на кого не му е провървяло.

*****

Отново има сирена. Пиша от банята. Докато не ни бомбардират, ще ви пиша... Така се разпръсквам и ми е по-спокойно.



Оня ден бомбардираха Даниловка. Има подобен регион. До него е селцето Циркуни. Там са прецакани. В идващия пост ще ви пусна видео по какъв начин се бият. Не знаем какво се взривява, информацията е малко, разчитаме на разкази на очевидци. За да не може врагът да се прицелва по-точно, ние и не прецизираме къде са попаднали.

*****

В Циркуни живеят елементарни хора, там няма военна инфраструктура. Просто там удържат съветската армия.



На тези фотоси изглеждаме радостни. Постепенно започваш да привикваш. За пет дни към този момент разграничавам по какъв начин удрят ГРАД и по какъв начин танковете. С ракетите е по-сложно. Хората се веселят по друг метод, само че би трябвало да се помни, че сирените не се пускат просто ей по този начин. Следващото видео ще бъде тъжно.



Това са хора на опашка. Към тях летят ракети. Не знам дали е сработила сирената преди този момент. Това е първото такова видео, което се появява, само че има много починали мирни поданици, не мислете, че ракетите попадат единствено в празни здания. Официално 350 мирни жители и 5000 съветски бойци са мъртви.



Днес на една стара жена ракета й откъсна крайници. Не можаха да я спасят. Болниците са претъпкани с хора, ранени от осколки, и военни, освен това и руснаци лекуваме.

*****

А това са вечерните ракети. Те просто падат и падат. Не знам къде. Звучеше като гръм. Там е промишлена зона, нищо военно няма. И нацисти няма, както сами разбирате. Там са цехове. Бяха цехове.



Сутринта започнаха гърмежите и съветска военна колона проби. Целия ден имаше комендантски час. Получи се комендантски ден. В идващото видео ще ви покажа по какъв начин стрелят в жилищни здания.



Това беше през днешния ден. Боят бе в града. Сега кметът написа, че взривяват подстанциите. Запасете се с вода и си заредете телефоните. Вярвам му. В прилежащия квартал е мрачно. Отделно, че ние от пет дни при настъпването на нощта, загасяме лампите и дърпаме пердетата. Готвим на фенерчета. Или по-добре - денем. Но по този начин, както бомбардират, непрекъснато бягаш към мазето или чакаш на опашки, тъй че може и да не успееш. Ако ни изключат тока, ще бъда без интернет. Не знам какво ще върша. Имам дребна батерия. Това е психически напън.



Какво значи да оставиш човек в XXI век без вода и ток? Изключих всички електрически отоплителни тела. Страшно е да стоиш в тъмнината. И желаят да ни оставят без вести, в неопределеност. Печално е.

*****

Всички заведения за хранене, дори " Макдоналдс " и KFC, хранят нашите военни и хората в убежищата. Има огромен дефицит на личен състав в лечебните заведения. Добре, че през днешния ден успяхме да изтеглим пари, дори не знам по какъв начин стана, тъй като към този момент бе невероятно да се тегли.

*****

Първите два дни имаше безвъзмезден наземен превоз. Сега към този момент не. Метрото е спряло от няколко дни.

*****

Моля ви, дарявайте на благотворителните организации, тъй като в доста села хората към този момент дни наред са без ток и храна, там не доставят самун и мляко. Ние през днешния ден дадохме всичкото си мляко на едно дете на родственици, тъй като ние можем да минем без него, а то - не.

*****

Моля всички руснаци и беларуси да схванат, че тази обстановка ги визира. Абсолютно всички. Финансово, репутационно и така нататък тази руско-украинска война ще засегне всички. Драги руснаци, вашият живот също ще се промени, пробвайте се да ни помогнете, помислете по какъв начин: с дарения, с думи, покажете тези видеа на тези, които имат вяра, че е " спецоперация " и че град Харков е цялостен с нацисти. Ние сме просто хора. Преди пет дни ходихме по заведения за хранене, имахме всички богатства на цивилизацията. А в този момент нямаме самун и ток, разрушени са мостове и 87 жилищни здания... За какво? Кой ще ни възвърне това? Не може просто да си затваряте очите и да спите с чиста съвест, разрушавайки няколко града с милиони поданици. И няколко десетки по-малко градчета и селца. Просто не може да се постъпва по този начин с хората. Целият свят ви гледа! Това, което се случва, ще унищожи живота на всеки един от вас и всички ваши проекти! Слава на Украйна!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР