Укоряващият се добив на нефт в САЩ ще надхвърли през

...
Укоряващият се добив на нефт в САЩ ще надхвърли през
Коментари Харесай

IEA: САЩ изпреварват Саудитска Арабия и Русия по добив на петрол


Укоряващият се рандеман на петрол в Съединени американски щати ще надвиши през тази година два пъти добива на двете най-големи в света страни, производителки на нефт – Саудитска Арабия и Русия. Прогнозата е Международната организация за енергетика (IEA), оповестява Dow Jones.
От организацията чакат, че нефтодобива в Съединени американски щати през 2018 година евентуално ще надвиши 10 млн. барела дневно, което ще е и нов връх. Според IEA повишаването на добива ще се дължи главно на нарастването на производството на шистов нефт, което е обвързвано и с конкуренцията на петролните цени. Агенцията покачва прогнозата си за рандеман на нефт в Съединени американски щати през тази година с 260 хиляди барела дневно, до рекордните 10,4 млн. барела дневно.

„ Всичко стартира през предходната година “, когато страните производителки на нефт отвън ОПЕК отпред със Съединени американски щати започнаха да усилват добива на петрол парирайки напъните на картела и на други страни за ограничаване на добива “, означават от IEA.

През предходната година ОПЕК и 10-те производители отвън картела, в това число Русия, добивът, в която през 2017 година е 10,7 млн. барела дневно се договориха да продължат съглашението за ограничаване на добива до края на 2018 година Спазването на условията за квотите през предходната година е било от порядъка на 92 %, съгласно IEA, с помощта на което добивът на ОПЕК е понижен до 39,2 млн. барела дневно от по-ранните 39,6 млн. барела.

Производството на нефт в Съединени американски щати обаче отстрани към 60 % от напъните на страните по съглашението. През предходната година растежът на добива на шистов нефт е достигнал 600 000 барела дневно. С това шистовият бранш в Съединени американски щати е надминал упованията на всички, извличайки полза от растежа на цените на петрола. Този бранш показва „ намаляване на прага на доходност, нарастване на сондажите и на ограниченията за възстановяване на успеваемостта на нефтодобива, подхванати в интервала на спад на бранша “, разясняват от IEA.
Цената за петрола вид Brent набъбна с към 50 % от най-ниските равнища реализирани през юни 2017 година и през този месец в границите на търговията даже надвишава 70 $, за пръв път от три години насам. Петролният пазар получава поддръжка поради строгото съблюдаване на договореностите от ОПЕК, геополитическите опасности, заплашващи доставките, понижението на добива във Венецуела и краткотрайното прекъсване на работата на някои петролопроводи.

„ Очевидно е, че предложенията на петролния пазар понижават “, оповестяват от организацията, отбелязвайки понижението на международните ресурси от нефт в хранилищата.

През ноември комерсиалните ресурси от нефт в Организацията за икономическо сътрудничество и раз са се намалили за четвърти следващ месец със 17,9 млн. барела. Сега равнището им е до 90 млн. барела, надвишавайки междинният 5 годишен индикатор, който е и задачата на картела.

IEA резервира прогнозата си за растежа на международното търсене на нефт през 2018 година без промени, на равнището от 1,3 млн. барела дневно, като през предходната година то бе 1,6 млн. барела дневно.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР