Указът за освобождаването на Младен Маринов не е подписан, защото

...
Указът за освобождаването на Младен Маринов не е подписан, защото
Коментари Харесай

Президентът за Младен Маринов: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът

Указът за освобождението на Младен Маринов не е подписан, тъй като не е спазена законова процедура за координиране. Това заяви президентът Румен Радев по време на първия Националния събор на запасното войнство, който се организира край Казанлък. „ Няма по какъв начин да подпиша декрет, в случай че няма координиране, което законът изисква за всеки план на акт, който съдържа предложение за указ”, акцентира президентът. Държавният глава съобщи, че е обяснил „ където би трябвало “ какво би трябвало да се направи. По този метод Радев ясно означи, че казусът не е в президента, а в неспазването на закона от страна на държавното управление.

Така президентът Румен Радев отговори на въпроса дали ще освободи от поста му основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов, който е номиниран за министър на вътрешните работи.

„ У нас някак си се трансформира в норма погазването на закона, а когато някой го съблюдава, вие ме питате за какво. Аз мисля, че това към този момент е диагноза за нашата народна власт. Няма по какъв начин да подпиша декрет, в случай че няма координиране, което законът изисква за всеки план на акт, който съдържа предложение за декрет “, сподели президентът.

„ Мисля и че е малко необичайно да ми задавате този въпрос след случая в Перник с задържани публицисти, който към този момент ни популяризира по страниците на международния щемпел, до момента в който вие комфортно мълчахте “, уточни още президентът.

Държавният глава акцентира, че Външно министерство не координирало с администрацията на президента избора министър председателят Бойко Борисов да управлява българската делегация по време на 73-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Форумът е в края на месеца. За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 година От тогава единствено държавните глави са били отпред на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.

„ Проблемът въобще не е дали ще върви президентът или министър председателят. Проблемът е дали се съблюдава законът, по какъв начин се вземат решенията и дали се съблюдава духът на Конституцията “, съобщи Радев. Президентът уточни и че Министерство на външните работи е нотифицирало в Организация на обединените нации премиера като началник на българската делегация без безусловно никакво известяван на президентската институция.

„ Всички други след това срещи, писма, те са постфактум. А апропо от писмата доста ясно проличава неналичието на координиране “, акцентира още президентът.

Той добави още, че чака Министерството на защитата да го запознае с концепцията за осъществяване на референдум за връщане на наложителната казарма.

„ При всички положения обаче това е въпрос на необятен публичен спор “, означи Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че ясно е показал какво би трябвало да се направи и го е обяснил където би трябвало. Законът би трябвало да се съблюдава на най-високо равнище, в случай че желаеме да се съблюдава и по-надолу, безапелационен беше Румен Радев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР