Указът е поредният опит на Анкара да стабилизира националната валута.

...
Указът е поредният опит на Анкара да стабилизира националната валута.
Коментари Харесай

В Турция сделките за имоти и лизинг вече са само в лири

Указът е следващият опит на Анкара да стабилизира националната валута.

Още по тематиката
Турската централна банка внезапно подвигна лихвите макар апелите на Ердоган
от Дневник,13 сеп 2018
Лирата още веднъж се обезценява, само че Турция не вижда риск за стопанската система
от Дневник,29 авг 2018 Всички покупко-продажби с парцели в Турция, в това число договорите за покупка, наем или лизинг, от 13 септември се правят единствено в турски лири. Няма да се употребяват задгранични валути и в договорите за лизинг на коли. Сделките не може и да се индексират в непозната валута.

За към този момент подписаните контракти за движимо и недвижимо имущество тече 30-дневен период, в който те би трябвало да бъдат превалутирани в турската национална валута.

Правителственото решение, подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, бе оповестено в Държавен вестник и влезе в действие неотложно.

Според Хулуси Белгю, ръководител на Съвета на комерсиалните центрове, " към 70% от договорите за наеми в моловете са в непозната валута ". " В момента царува нокяла неустановеност, Важно е какви регулации ще последват това решение ", добавя той пред Reuters.

Белгю изяснява пред организацията, че турските молове имат насъбрани над 15 милиарда $ задължения и фирмите мъчно ще ги погасяват, в случай че нямат източници на задгранична валута. Той показва, че изключително задграничните вложители ще бъдат комплицирани от решението, а те дават отговор за към 17 милиарда $ от общо 58 милиарда $, вложени в турски молове.

Това е следващата мярка на ръководещите в поддръжка на лирата. Няколко часа по-късно централната банка на Турция внезапно увеличи до 24% лихвения % по репо покупко-продажби в опит да стабилизира националната валута, изгубила от началото на годината близо 40% от обменната си стойност по отношение на американския $.

Малко преди този момент президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че би трябвало всички бизнес покупко-продажби в страната да се подписват в лири и единствено експортьори и вносители да имат работа с други валути. " Разрешихме един път вечно казуса с наемите в задгранична валута, тормозещ мнозина търговци ", сподели той на среща на съдружие на комерсиалния бизнес. " Всеки тип бизнес в тази страна би трябвало да бъде оценен, обсъждан и осъществяван в личната ни валута ", добави той и уточни, че се задават още ограничения в поддръжка на лирата.

Икономисти и представители на имотния бранш се съмняват сходни дейности да имат дългогодишен позитивен резултат. Според тях за следващ път е потърпевша предведимостта в турската стопанска система и евентуално още задължение се стоварва на компаниите със заеми в задгранична валута.

Джем Башлевент, учител по стопанска система в истанбулския университет Билги, изяснява, че " решението не показва при какъв обменен курс би трябвало да се сключат новите контракти и не какъв ценови показател да се употребява в бъдещо повишение на сумите по договорите ". " Това открива опция за разногласия сред страните по договорите. Освен това сходни небрежно взети решения не усъвършенстват имиджа на Турция пред чужденците. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР