Указания за бързи промени от МОНЗавършилите миналата година също могат

...
Указания за бързи промени от МОНЗавършилите миналата година също могат
Коментари Харесай

Дават по-малко от месец за повишителен на матурата

Указания за бързи промени от МОН
Завършилите предходната година също могат да се явяват

Университетите признават единствено по-високия резултат

Зрелостниците, които тази година за пръв път могат да се явяват наново на матура, с цел да покачат оценката си, имат по-малко от месец да подадат документи за пролетната сесия през май-юни. Ако желаят да отидат на “повишителен ” - срокът да подадат заявки за това е до 24-26 април. По време на кандидатстудентската акция университетите ще употребяват новата оценка, единствено в случай че е по-висока от в началото изкараната.

Това гласят промени в Наредба №11 от 2016 година за оценяване на резултатите от образованието на учениците на МОН, качени за бързо, 14-дневно публично разискване.

Зрелостниците може да положат подобен изпит еднократно в границите на образователната година на довеждане докрай на XII клас или на идната образователна година. Това значи, че на сесията през май-юни в този момент ще бъдат допускани и приключилите през миналата образователна 2022/2023 година

Възможността да има втора дата, на която дванайсетокласници да могат да се пробват за по-висока оценка от матура, бе въведена с промени в Закона за предучилищното и учебно обучение. В него, както и в Наредбата ясно е написано, че изкараната при наново явяване записка се вписва в настрана уверение, а не се поправя първичната в дипломата.

Тази година 10 590 зрелостници са подали заявки за явяване на държавен зрелостен изпит по български език и литература. На втората наложителна матура се чакат 10 568 възпитаници, които могат да избират от 26 изпита.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР