Указания на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане

...
Указания на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане
Коментари Харесай

КПКОНПИ сама е казвала, че не трябва да се декларират тераси

Указания на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) за това по какъв начин да се попълнят декларациите за гласност на имуществото на хората от най-високите етажи на властта на процедура ги компрометират и ги вършат погрешни , написа в. " Сега ". Това стана ясно още след изявление на зам.-председателя на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов - поради замесването на Красимир Каракачанов в абсурда.
По незнайни към този момент аргументи комисията е разпоредила, че не е наложително да се заявява " разгърната застроена повърхност в кв. м ", макар че такава рубрика съществува в одобрената от нея декларация. Така заемащите висши постове в страната получават картбланш да не заявяват изби, тавани, тераси и други и да заблудят обществото за действителния размер на притежаваното от тях имущество. В предходния пример на декларация нямаше сходно напътствие и в нея влизаше цялата информация от нотариалния акт.
За обстановката на първо време заяви депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. " Когато се обадиш в КПКОНПИ, с цел да попиташ по какъв начин да попълниш декларацията, ти споделят - без изби, тавани, тераси и други, всичко, което е РЗП - не. Попълва се застроената повърхност ", изясни пред " Сега " Веселинов и добави, че тази процедура била от години. Според него никой не е заявил терасите тъкмо поради препоръките на комисията.
Интересното е, че нито един от уличените в пропуски в декларациите не се отбрани с този мотив. Дори шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев не се базира на личния си документ - той е заявил едната си тераса от 46 кв. м, а неналичието на другата - от 186 кв. м, изясни с неточност в нотариалния акт. Терасата си от 117 кв. м не е заявил и вицепремиерът Красимир Каракачанов, само че и той не се базира на напътствията на комисията.
Не е ясно какъв брой души са икономисали тераси, тавани и изби в резултат на напътствията на КПКОНПИ. Повечето заявления, които " Сега " ревизира, са с попълнени графи за разгърната повърхност. Самият Искрен Веселинов да вземем за пример е показал в своята последна декларация, че през 2017 година си е купил гараж в Русе за 20 000 лева, като е попълнил графата както за " повърхност ", по този начин и за " разгърната застроена повърхност ".
Според закона за противопоставяне на корупцията образците за декларациите за имущество и ползи се вършат от КПКОНПИ и са качени на нейния уебсайт. Оттам всеки заемащ висша обществена служба има опция да ги изтегли и попълни. Към всяка декларация има инструкции за попълване. Именно там е записано, че " колоните " разгърната застроена повърхност " не са наложителни ". Интересното е, че единствено тази рубрика не е наложителна.
Легалното определение за " разгърната застроена повърхност " е обещано в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Под това разбиране би трябвало да се схваща сборът от застроените площи на всички надземни етажи на главното и допълващото застрояване - тези, които се намират в подпокривното пространство на постройките като тавани и ателиета, балконите, лоджиите и терасите.
Всички опити на " Сега " да разбере от КПКОНПИ какви са били аргументите да се направи изключение тъкмо за разгърнатата застроена повърхност, както и дали това не прави невалидни декларациите на хиляди от властта удрят на камък. Пресаташето на комисията сбито препрати репортера на вестника към декларациите.
Указанията на комисията са следващото доказателство за безусловно безсмисленото битие на тази конструкция. С тях на процедура под подозрение са сложени всички попълнени заявления, защото не е ясно до каква степен посочената там информация е действителна. Отделен проблем е, че нито едно от несъответствията, които бяха разкрити от медиите, не бяха засечени от самата комисия, която би трябвало да прави задълбочени инспекции. Остават и многото въпроси към извънредно ниските цени, по които част от хората по висшите етажи на властта са пазарували първокласни парцели.
Проверките на Национална агенция за приходите, прокуратурата и КПКОНПИ за зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, за някогашния правосъден министър Цецка Цачева, за депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, за някогашния зам.-министър на спорта Ваня Колева, за шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, за ръководителя на националното разследване Борислав Сарафов и сина му, за ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и брачната половинка му, за министъра на туризма Николина Ангелкова, за покупко-продажби на компания " СКАТ " от времето, в което е ръководена от депутата Валери Симеонов, за министъра на защитата Красимир Каракачанов, за депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева, за някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев не са завършили.
Единственият, за който има сигнал до прокуратурата за на ниска цена закупени парцели, само че не е оповестено да е проверяван, е зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев. На въпрос на вестника дали държавното обвиняване ще предприеме нещо и по този сигнал, представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова разгласи, че прокуратурата няма двоен критерий и тя няма право да откаже инспекция. Тя обаче не пожела да посочи има ли към този момент инспекция и в случай че няма, по кое време тя ще започва. По информация на " Капитал " точно Антон Славчев е индивидът, който води разпитите на всички уличени по " Апартаментгейт " .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР