Указания как да започне учебната година от 15 септември ни

...
Указания как да започне учебната година от 15 септември ни
Коментари Харесай

Европа ни праща указания за учебната година

Указания по какъв начин да стартира образователната година от 15 септември ни праща европейският център по надзор на болесттите. Следващата седмица ще стартира работа и междуведомствената група от специалисти на здравното и просветителното министерства.

„ Имаме месец и половина да отговорим на извънредно доста въпроси, които вълнуват както родителите, по този начин и учениците “, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, представен от организация „ Монитор ”. По думите му в работната група ще вземат присъединяване неговият заместител доктор Бойко Пенков, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, както и двама представители от „ Здравен надзор “ към Министерство на здравеопазването.

„ Целта ни е образователната годината да стартира присъствено. Предстои да вземем решения за това по какъв начин ще направляваме децата, които влизат, по какъв начин ще пречим на разпространяването на заболяването в учебното заведение, на етажа, в класната стая. Ще вършим ли смяна в промените, какво ще подхващаме когато имаме позитивно безсимптомно дете, притежател на ковид в дадена класна стая, по какъв начин ще карантинираме, ще продължава ли образователния развой през тези 14 дни. Наистина доста въпроси, на които би трябвало да отговорим преди 15 септември “, изясни проф. Ангелов. Доц. Кунчев изясни, че Центърът по надзор на болесттите работи по документ, в който ще има написани ясни рекомендации, в случай че децата учат в учебно заведение по кое време, какъв брой постоянно и на какъв % от тях ще се вършат проби, както и какви съответни ограничения би трябвало да се подхващат.

Припомняме, че във връзка с ограниченията в страната, здравният министър беше безапелационен, че нови не се постановат. Нещо повече той издаде заповед, с която още веднъж се разрешава аудитория на стадионите. Проф. Ангелов организира среща с експертните препоръки по медицинските специалности Епидемиология, Микробиология, Инфекциозни заболявания и Вирусология. По думите му всички експерти са на мнение, че все още епидемията у нас е под надзор. „ През последните две седмици се следи намаление на заболеваемостта с 9,8% по отношение на предходните 14 дни “, изясни министърът. Той обаче регистрира и наклонност за увеличение на каузи заболели в ниската възрастова група 15-29 година През май месец те са били 10%, през юни – 16%, а през юли са достигнали 25%, разгласи проф. Ангелов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР