Ужасяваща болест, известна само като чумата може да помогне при

...
Ужасяваща болест, известна само като чумата може да помогне при
Коментари Харесай

Стар щам на чумата е помогнал на азиатци да променят генотипа на европейците?

Ужасяваща болест, известна единствено като " чумата " може да помогне при разгадаването на тайнственост, която озадачава учените от години, оповестява CNN, представена от БГНЕС.
Преди 5000 до 6000 години аграрни общности от неолитната ера в Европа фрапантно понижават и към момента няма явен отговор на въпроса за какво. Екип от откриватели в Швеция обаче откри нощ вариант на чума, който евентуално отчасти е виновен за измирането на голям брой хора по това време.
В отчета, оповестен в списание " Сел ", се разказва откритието на най-старата позната досега проба на чумна бактерия. Тя е била взета от генетичен материал на 5000 години, съдържащ се в скелета на 20-годишна жена, открит при разкопки край Гьокхем, Южна Швеция. Заедно със скелета на младата жена са открити останките на още 78 души от същия интервал. В един от скелетите също са открити следи от същия вариант чума и откривателите допускат, че това е доказателство за зараза.
До момента учените допускаха, че чумата е пристигнала в Европа с мигриращите племена от Евразийската степ, които в последна сметка заменили неолитните общности. Откритието, че чумата е достигнала северните елементи на Европа много по-рано допуска, че болестта не се дължи на миграцията от Евразийската степ. В отчета учените показват, че чумата се е зародила като човешка болест, а не като болест, излъчена от животните, най-много в пренаселените поселища, които хората стартират да построяват преди 6000 години. Лошата хигиена, прекомерно огромният брой хора, животни и храна на едно място, са спомогнали за развиването на заболяването в рисков патоген.
Разпространението на болестта в останалата част на Европа станало посредством комерсиалните пътища, които се разширили с помощта на развиването на технологиите – появяването на колелото, в сравнение с всеобщата миграция.
С измирането на неолитните общности, с помощта на чумата, за евразийските племена било релативно елементарно да се заселят в Европа, като по този метод трансформират вечно генетичния код на хората на континента.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР