Ужасният опит от 30-те години трябва да ни напомня, че

...
Ужасният опит от 30-те години трябва да ни напомня, че
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за готвената от Facebook криптовалута Libra

Ужасният опит от 30-те години би трябвало да ни припомня, че комерсиалните и валутните войни вървят дружно и ръка за ръка, като " кон и карета ". Сега, когато администрацията на американския президент Доналд Тръмп извършва напълно протекционистичната си стратегия " Америка преди всичко ", въпрос на време е експлоадирането на валутен спор, съгласно пазарни наблюдаващи.

А пълномащабна валутна война не е имало от много време, макар че светът се приближи към такава след финансовата рецесия от 2008 година, когато тогавашният бразилски финансов министър Гуидо Мантега употребява термина, с цел да опише изключително ниските лихвени проценти на Съединени американски щати.

След Съединени американски щати, Япония и Европа, сякаш възприеха сходни тактики за поощряване на износа, а обезценяването на валутния курс се трансформира неусетно в център на икономическото възобновяване на развитите стопански системи.

По сходен метод, след 2012 година, рецесията с еврото стартира да наподобява по-управляема, едвам откакто еврото стартира да се обезценява по отношение на $. Както доста икономисти в Обединеното кралство към този момент показаха, гъвкавият валутен курс даде на Англия, неповторимо ефикасен инструмент за ръководство на шоковете.

Във всеки случай валутните опасения след рецесията скоро изчезнаха, което се дължеше основно на едновременното гонене на количествени облекчения от страна на водещите централни банки по целия свят. Или никой не наблягаше на това, тъй като всички го правеха.

Първата евентуална валутна война на 21-ви век отстъпи място на колебливо и нежно помирение. Но в случай че някоя огромна стопанска система одобри протекционизъм, с цел да завоюва преимущество пред другите, въпросът по отношение на валутите още веднъж ще се върне на напред във времето.

Първите признаци са към този момент налице. Доналд Тръмп съобщи при започване на юли, че Китай и Европа манипулират валутите си в своя изгода и подтикват стопанските системи си, с цел да се конкурират по-добре със Съединени американски щати.

" Китай и Европа играят огромната игра на операция на валутите си и помпат пари в системата си, с цел да се конкурират със Съединени американски щати. Вашингтон би трябвало да работи по същия метод ", съобщи в Twitter американският президент.

" Ние ще би трябвало да създадем като тях или да продължим да бъдем простаците, които седят и учтиво гледат по какъв начин другите страни не престават да играят игрите си, както го вършат от доста години ", добави Тръмп.

В последна сметка, в ръцете на политиците, националните валути са явно икономическо оръжие. Ето за какво 44-те страни, взели участие в конференцията от Бретон Уудс през 1944 година, се споразумяха за рамка, която да обезпечи постоянни обменни курсове. Съединени американски щати заеха преобладаваща позиция в договарянията и се ангажираха да основат открит интернационален ред без цени и търговски войни. За всяка друга страна не съществуваше действителен избор, с изключение на да откри валутен курс, който би й разрешил да поддържа почти уравновесена външна сметка.

Оттогава опасността за комерсиална война, постоянно е предполагала връщането на валутните диспути, в даден миг. В днешния възходящ спор беше неизбежно Тръмп в последна сметка да не концентрира вниманието си към паричната политика на другите страни.

Той от дълго време упреква Китай, че съзнателно подценява своята валута. И в отговор на неотдавнашното оповестяване от страна на президента на Европейската централна банка Марио Драги, за нов кръг от парични тласъци, Тръмп написа: " Те са се измъквали с това от години, дружно с Китай и други страни. "

Както и през 30-те години на предишния век, валутната война е привлекателна за тези, които преглеждат геополитиката като игра с " нулев резултат ". Нападките на Тръмп към ЕЦБ са частично свързани с търговията, само че те също са предопределени да забият чеп сред държавите-членки на Европейски Съюз.

Според Тръмп в основата на поддържания невисок курс на еврото, по отношение на $, стои Германия. По мнение на щатския президент, Германия поддържа политика на меркантилизъм, с цел да облагодетелства личните си експортьори. Това макар, че ролята на Съединени американски щати от Бретън Уудс е била ориентирана към това да се предотврати мертантилизма и съпътстващите го валутни девалвации.

Все отново, по мнението на Джон Мейнард Кейнс, един от архитектите на Бретън Уудс, следвоенното съглашение трябваше да отиде доста по-далеч, като се включат институционални инспекции и се санкционират страните с огромни остатъци, или дефицити. Санкционирането на комерсиалните несъответствия щеше да върви ръка за ръка с проекта му за нова световна парична система, която трябваше да се основава на универсална синтетична валута, наречена " bancor " (френска дума за злато, основано от банка).

Както Драги уточни в речта си, която притегли гнева на Тръмп, еврото в началото беше дефинирано като механизъм за унищожаване на конкурентните девалвации.

Но в този момент, новите технологии донесоха опцията светът да доближи до първата си световна валута. А с помощта на технологиите, има опция тази валута да не е под въздействието и манипулирането на нито едно държавно управление.

Големите очаквания, станаха действителност предишния месец, когато най-голямата международна обществена мрежа, в лицето на Фейсбук, разгласи проектите си за цифрова монета под името " Libra ". Тя ще бъде обвързана с кошница с валути, издадени от държавното управление. Според Фейсбук самодейността е предопределена да доближи до най-бедните хора в света, в това число доста от 1.7-те милиарда души по света без банкова сметка.

Широката потребителска база ще е от значително значение, с цел да се подсигурява, че Libra ще служи най-вече като средство за продан, а не като средство за финансови спекулации. Това го прави антитеза на първото потомство блокчейн валути, като биткойн.

Разбира се, преобладаващо отрицателната реакция към оповестената валута в известна степен е обезкуражаваща. И въпреки всичко, в случай че различната валута се основава на многочислени активи, тя не би била толкоз дестабилизираща, колкото настояват критиците.

Всичко, което би трябвало да знаете за Libra

Фейсбук води консорциум, създаващ новата цифрова валута. Членове на този консорциум включват имената на платежни компании, като Visaq Stripe, PayPal и Mercado Pago, които ще оказват помощ на търговците да одобряват новата цифрова валута. На борда на консорциума са и софтуерни компании, като eBay, Lyft, Uber, Spotify, които ще спомагат за разпространяването и популяризирането й.

Според осведомени Libra може да се чака да се появи през първата половина на идната година. Целта е разработчиците да саздават услуга за потребителите, благодарение на която ще могат да се изпращат пари по целия свят елементарно и гратис със същото улеснение, като изпращане на фотография, или известие.

Валутата няма да се ръководи от Фейсбук, а от неправителствена организация, подкрепяна от редица компании и организации. За разлика от биткойна и останалите криптовалути, които могат да бъдат извънредно нестабилни и спекулативни, Libra ще бъде подкрепена от относително постоянни държавни пари.

Фактът, че кодът на валутата е отворен, ще значи, че всеки може да построи услуга, или приложение, което да я употребява. Потребителите няма да си взаимодействат с асоциацията на Libra, само че ще си взаимодействат единствено с валутата, посредством дигитален портфейл, или оператор.

За всички, които нямат опция да купуват цифрово новата валута, това ще е допустимо с кредитна карта, или цифров акаунт.

Кой взе участие в тази цифрова валута?

Към Фейсбук ще се причислят още 27 компании и организации създатели, като задачата е да бъдат включени минимум 100 компании, които да започват с приемането на новата цифрова валута през идната година. Всеки от членовете ще ръководи един от възлите, или местата, където се валидират транзакциите, включващи Libra.

Идеята е криптовалутата да включва всеобщо присъединяване на огромни и надеждни измежду вложителите компании, които да дадат късмет тя да навлезе всеобщо в приложимост. Компаниите влизащи в този лист, ще би трябвало да влагат най-малко 10 милиона $ за финансиране на оперативните разноски. Теодор Минев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР