Ужасни инциденти се случват в цял свят. В България обаче

...
Ужасни инциденти се случват в цял свят. В България обаче
Коментари Харесай

Разликата между трагедиите по света и трагедиите в България

Ужасни произшествия се случват в целия свят. В България обаче част от аргументите са бедност и небрежност. Умната страна работи превантивно, а управниците й не употребяват трагични мотиви, с цел да се демонстрират по малкия екран, написа Полина Паунова за " Дойче Веле България ".

16 загинали*, измежду тях едно дете. Десетки настанени в болница в сериозно положение, четирима от тях остават на ръба на живота. Такава е трагичната равносметка откакто поданици на село Световрачане потеглят на еднодневна екскурзия, завършила с злополука на пренасящия ги рейс край Своге.

В събота вечерта вали дъжд. Преди да пропадне в дерето на река Искър, транспортното средство удря три коли, след което се прекатурва през мантинелата и пропада в дефилето. “Това e единственото място край пътя, където няма дървета”, споделя на ексклузивен брифинг за публицисти на мястото на случая вътрешният министър Валентин Радев.

Още преди да са направени каквито и да било експертизи, в нощта на нещастието, още веднъж властта изясни, че няма по какъв начин повода да е в пътя, защото платното е било изрядно, а шосето е издадено от ремонт преди по-малко от две години. Няколко пъти всевъзможни виновни фактори натъртват на мощния дъжд, който е валял в същия миг. Повече информация обаче няма и не може да бъде дадена директно след случая.

По-малко от 24 часа по-късно обаче съгласно информация, упомената апропо в обедната емисия на Нова телевизия, най-вероятната причина за злополуката е аквапланинг. С други думи, да, дъждът е наводнил пътя. Ако тази версия се окаже вярна, то настилката не е по този начин изрядна, както в началото се твърдеше. А за това отговорност носи... страната. Същият уред, който в последните съвсем 10 години употребява строителството на пътища за собствен главен мотив, че “гради България”.

Коланите са наложителни... когато ги има

Междувременно зам-министър на превоза не дава отговор на въпроси дали рейсът е имал колани за пасажерите. От неразбираемите пояснения обаче излиза наяве, че надали тази защитна марка е била спазена, защото возилото е на над 17 години.

Любопитно събитие е, че след злополуката на автомагистрала “Тракия” преди месеци, в която още веднъж имаше починали, на дневен ред изскочи точно въпросът със наложителните колани в междуградски рейсове. От дебатите към текстовете в Закона за придвижване по пътищата стана ясно, че возилата, създадени преди 2012 година, нямат сходни обезопасяващи средства, а с цел да им се сложат, би трябвало да бъдат задължени законово. Случи ли се това пък, законодателите се притесняваха, че прибавянето няма да стане по правила, тъй като с цел да се промени “конструкцията” на рейса, това би трябвало да бъде сторено от производителя. “Фирмите, които имат толкоз остарели машини, няма да имат средствата да ги реновират при производителя, а ще купят колани за пет лв. от битака и ще бъдат декторативни”, обясняваха тогава депутати от опозицията. Ето за какво във всички промени на Закона за придвижване по пътищата, както и в новите текстове, които са за публично разискване, остана мярката, че коланите са наложителни,... когато ги има.

Никой не е застрахован от нещастия, само че...

Трагедии се случват по целия свят. Но единствено в България главната причина за тях е бедност и небрежност.

Подобна оценка може да звучи пресилено - единствено ден след случая. Но е по-добре да се направи точно в този момент, тъй като както медиите, по този начин и обществото у нас нямат навика да помнят и след първичната “сензационност” услужливо не помнят личните си репортажи и размишления. Ето за какво е редно да се каже, че в случай че информацията на Нова телевизия се окаже достоверна и злополуката е породена от аквапланинг - т.е. локва, в която рейсът е поднесъл, отговорността на страната е ясна. Ако пасажерите в действителност не са имали колани, което е съвсем несъмнено, – превозвачът носи също голяма отговорност. А за какво такива превозвачи съществуват, е въпрос още веднъж към държавната администрация.

Не на последно място и още нещо: да, сходни нещастия се случват в целия свят. Но в дейностите на властта в такива случаи някак личи ангажираността на управниците към техните жители.

Минути след случая представител на държавното управление изясни на медиите, че единствено там, където се е случила злополуката, нямало дървета – т.е. малшанс, което единствено по себе си е цинизъм. Същият цинизъм се видя и в дейностите на президента Румен Радев, който пък без да има каквито и да е пълномощия, “навести” потърпевшите в Пирогов, за се покаже пред камерите и да съобщи, че разговорял единствено с една жена, която била контактна.

Да, никой не е застрахован от нещастия. Умните страни се стараят обаче да не стават съучастници в тях – новите им пътища не образуват водни пързалки; те разчитат на защитни колани, а не на дървета, които да пазят пасажерите в рейсовете. Управниците им пък не употребяват сходни ужасни произшествия, с цел да се покажат по малкия екран...

*Към момента на публикуването на публикацията в Expert.bg броят на жертвите доближи 17 души.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР