Ужасени от отклоненията на руската власт и от нашествието в

...
Ужасени от отклоненията на руската власт и от нашествието в
Коментари Харесай

Руснаци, бягащи от Путин, се оплакват, че ги посрещат с резерви във Франция

Ужасени от отклоненията на съветската власт и от нашествието в Украйна, десетки хиляди руснаци избраха да заминат в заточение. Веднъж пристигнали във Франция, някои от тях откриват, че ги чака надалеч не така дружелюбен банкет, какъвто срещат украинските бежанци.

Артьом Котенко, 50-годишен жител на Русия, роден в руска Украйна, споделя пред Агенция Франс Прес, че е бил " смачкан “ от нападението, подхванато от Москва на 24 февруари. Седмица по-късно този художник и графичен дизайнер, работил за музея " Ермитаж “ и театъра " Товстоногов “, отпътува от Санкт Петербург за Финландия, а след това за Париж.

Във френската столица " чувството за зной, всекидневното възприятие, че загивам, изчезнаха, можех да вдишвам още веднъж “, споделя той на среща с кореспондент на Франс прес в 13-и парижки регион, където доста стени са покрити с проукраински произведения на стрийт арта.

Обаче – оплаква се Артьом – бързо стана ясно, че издаването на документи, с които легално да може да работи във Франция, няма да е по никакъв начин елементарно за разлика от случая с украинските жители, които бягат от войната и ги посрещат с разтворени прегръдки, както горе-долу на всички места в Европа.

" Това би трябвало да се промени, тъй като е цялостно с хора като мен (руснаци – съперници на Путин, избягали от репресиите, бел. АФП), а има и работа за нас “, упорства създателят.

През седмиците след нахлуването в Украйна десетки хиляди руснаци, неведнъж образовани и квалифицирани, напуснаха Русия в търсене на леговище от рестрикциите, последствията от икономическите наказания и вероятната военна готовност. Това " приключване на мозъци " припомня съгласно някои обстановката от 1922 година, след стабилизирането на болшевишкия режим.

В Германия, където след разпадането на Съветския съюз към този момент има доста съветско малцинство, вицеканцлерът Роберт Хабек уточни, че държавното управление може да насърчи имиграцията на нови хора, напуснали Русия: " Искаме те да знаят, че може би в действителност ще имаме потребност от тях “.

Така че руснаците, избрали Франция, считат, че Париж би трябвало да последва този образец. В отговор на питане по тематиката вътрешното министерство не даде коментар.

" Щом хората търсят метод да се настанят тук, би трябвало да получат поддръжка “, счита Даниел Качински, 41-годишен московчанин, напуснал Русия с жена си и четирите им деца след експлоадирането на войната.

Той споделя по какъв начин осъзнал, че е време да замине в чужбина, откакто прекарал една нощ затворен в килия поради присъединяване в проява против съветското настъпление в Украйна. Освен това огромният му наследник навършвал през май 18 години и можело да го призоват във войската.

Фонд за взаимност

" За мен беше значимо да изведа децата от страната “, изяснява този специалист по въпросите на публичното опазване на здравето.

Откакто е дошъл във Франция през април, той обаче непрестанно среща административни пречки и е заставен да настани фамилията си за своя сметка в хотел край Париж. За времето, до момента в който се преглежда молбата му за леговище, шестимата членове на фамилията съумяват да получат жилище в Алес, Южна Франция.

Даниел се надява, че в случай че му дадат леговище, той ще може " да стартира работа допустимо най-бързо “ и да се върне в Париж.

Антоан Никол, 29-годишен докторант, е съосновател на " Фонд за взаимност с руснаците в заточение “. Целта му е да се обезпечи финансова помощ на хората, напуснали родината си по политически аргументи.

" Създадохме това съдружие, тъй като видяхме, че нищо не е направено за руснаците “, споделя на съветски някогашният учител от Френския академични лицей в Москва.

Но добавя, че защото името на фонда съдържа думата " руснаци “, банките заобикалят да работят с него в подтекста на глобите дотам, че той не съумява да си открие банкова сметка.

" Това в действителност са простотии “, счита Антоан Никол.

Артьом Котенко, дизайнерът от Санкт Петербург, пък споделя, че схваща, че украинците са с преимущество и получават повече поддръжка. Но със усилването на репресиите и развиването на икономическата рецесия всеобщото бягство на руснаци съгласно него ще продължи.

" Ще идват от ден на ден и повече хора като мен и те би трябвало да получат късмет да заживеят в страната, да работят легално – споделя той, - другояче руснаците просто ще се настаняват тук нелегално. “

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР