Ужасът от бомбардировките в София през Втората световна война е

...
Ужасът от бомбардировките в София през Втората световна война е
Коментари Харесай

Адът от бомбардировките на София оживява в уникална арт инсталация

Ужасът от бомбардировките в София през Втората международна война е пресъздаден в неповторима арт апаратура на Националния военноисторически музей. Експозицията " Белезите на войната: изгубеното архитектурно завещание на София " ще бъде открита през днешния ден от 11:00 ч. - денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на ВСВ.

Белезите на войната остават в спомените на хиляди души. Поражения са нанесени и върху архитектурни хубости на София, част от които са окончателно изгубени. 

Посетителите ще могат да се разходят из спокойна и красива предвоенна София, да видят разликата в образа на града преди и след кошмарните удари, да преживеят ужаса на въздушната офанзива в столицата и да схванат какво са изпитали стотици жители, останали без покрив над главата си. За тази цел инсталацията разчита на автентични видео фрагменти, фотоархивен материал и емблематични експонати.

Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български артисти като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

" Белезите на войната: изгубеното архитектурно завещание на София " е план, осъществен в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от стратегия " Култура " на Столична община.

В 12:30 ч. на 14 ноемрви 1943 година 137 самолета – 91 бомбардировача B-25 Мичъл и 46 изтребителя " Лайтинг " нападат София. Над града са пуснати 563 бомби. Разрушени са 47 здания и постройки. Убити са 59 души и са ранени 128. Убити са 56 жители, 1 служител на реда и 6-ма военни. Тежко са ранени 49 индивида, леко ранени са 79.

Срещу съперника изхвърчат 17 български изтребителя Ме-109. Във въздушния пердах умира фелдфебел Йордан Славов. Оповестителната работа закъснява да подаде сигнал за приближаваща заплаха. Противовъздушна отбрана не съумява да смъкна неприятелски аероплан, само че съумява да отклони офанзивата от центъра на града. Изстреляни са 1471 тежки и 2128 снаряда от по-малък диаметър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР