Уж екоефект, а няма облекчения за колите на газ Санирани

...
Уж екоефект, а няма облекчения за колите на газ Санирани
Коментари Харесай

Санирани панелки димят като колиби

Уж екоефект, а няма облекчения за колите на газ

Санирани блокове димят като колиби. Въпреки, че са актуализирани и притежателите им действително пестят от сметките за ток, не са малко хасковлии, които не престават да се топлят с твърдо гориво. Покривите на ремонтираните постройка са в сажди, скоро чернилката ще потече по фасадите, само че най- неприятното е, че дишаме отделяните фини прахови частици от битовото отопление, а нищо не се подхваща. Абсурдното е, че санираните жилищни здания са посочени като ограничения, който се подхващат в общинската стратегия за понижаване на излъчванията на нездравословни субстанции във въздуха.

Държавата, която влага в частни домове, като ги санира, можеше най-малко да забрани твърдото гориво в обновените по националната стратегия здания. Със сигурност щеше да има екофект. Статистика за семейства минали от твърдо гориво на газ или ток поради безвъзмездното саниране липсва.

А защото липсва и екоефект, страната ни ще заплаща милиони евро поради мръсния въздух от тази година. Очаква се края на т.м. Съдът на Европейския съюз в Люксембург да задейства парична глоба против България, откакто с годините казусът се задълбочава, вместо да се взема решение. Наказателната процедура против България е задействана от Европейската комисия още през 2015 година поради редовно неспазване на пределно допустимите правила за замърсяване на въздуха, регистрирани в интервала от 2007 до 2014 година

Първото решение бе постановено от Съд на Европейския съюз през април предходната година. С него Европейският съд установи, че въздухът в България е със наличие на фини прахови частици 2-3 пъти по-високо от признатите правила за страните членки на Европейски Съюз. Страната ни не се оправи, макар гратисните интервали, които получи.

В същото време страната ни е в челните места по смъртност поради мръсния въздух.

Сред ограниченията, посочени в общинската стратегия против мръсния въздух са още газифициране на здания, миене и мокро разчистване на уличната мрежа и площите за публично прилагане, озеленяване. Подобно на обстановката в цялата страна, резултати няма.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР