Уисконсин иска от стотици хиляди избиратели да пренебрегнат нареждането да

...
Уисконсин иска от стотици хиляди избиратели да пренебрегнат нареждането да
Коментари Харесай

Първични избори в Уисконсин все пак ще има

Уисконсин желае от стотици хиляди гласоподаватели да подценен нареждането да си стоиш у дома в разгара на пандемия, с цел да вземат участие в днешните първоначални избори.

Така този щат става експериментален проблем за десетки други щати, които се пробват да намерят баланс сред опасенията за публичното здраве и спазването на основно условие на демокрацията. Националната армия ще оказва помощ за действието на изборни секции на доста места в щата, откакто хиляди изборни служащи се отхвърлиха, страхувайки се за своята сигурност. Десетки изборни секции ще бъдат затворени, а тези, които работят, ще бъдат отворени от 7 ч сутринта локално време. Резултати през изборната нощ не се чакат. Заради юридическата борба, която се разгоря към това дали изборите да се проведат по този начин, както са планувани по график, излезе правосъдно решение, което, наподобява, ще попречи резултатите да се разгласят обществено преди 13 април.

Демократите в Съединени американски щати провеждат виртуален конгрес за установяване на претендент за президент?

Хаосът, щръкнал в изборния ден над Уисконсин - борбата в който ще има основно значение в изборите (през ноември), показва доколко епидемията от ковид прекатурна политиката, изключително в Демократическата партия, която търси да номинира своя претендент, който ще застане против президента Доналд Тръмп през есента. Джо Байдън се надява, че триумфът в този щат ще му разреши да нанесе пагубен удар против Бърни Сандърс в борбата за (партийната) номинация. Но спечелилият в днешната конкуренция може да има по-малко значение от самото решение на Уисконсин да разреши гласуването въобще. Способността на щата да организира избори под пресата на разширяващата се пандемия може да има обилни последици за идващите първоначални избори и даже за самите общи избори през есента.

"Това е сигнален сигнал за ноември и проблем, който щатите би трябвало да се стремят да избягнат посредством всевъзможни вероятни ограничения, - сподели Уенди Уейзър, шеф на демократическата стратегия на Центъра за правораздаване Бренан. - Американците не би трябвало да се окажат принудени да избират сред здравето и правото си да гласоподават. " Демократите във и отвън Уисконсин по всякакъв начин упорстваха конкуренцията да бъде отсрочена, само че републиканците - и щатският висш съд, в който превес имат консерваторите - не се поддадоха на натиска. Макар че здравните съветници на Тръмп насърчиха американците да си стоят вкъщи, шефът на Републиканската партия в Уисконсин Ендрю Пит омаловажи опасенията за здравето. В щата до понеделник вечерта бяха регистрирани 2500 инфектирани с ковид и 77 свързани с инфекцията смъртни случая.

Хит сподели, че ще бъде измежду гласуващите във вторник, въпреки че няма маска за лицето си. "Сигурен съм, че множеството хора в Уисконсин нямат маски. Това не е Ню Йорк ", сподели той, макар че в петък Тръмп предложи всички американци да носят маски, когато напущат домовете си. В деня пред изборите в продължение на часове към момента не беше ясно дали изборните секции въобще ще отворят. Губернаторът на Уисконсин Тони Евърс в понеделник следобяд издаде заповед за отсрочване на изборите. След по-малко от 4 часа обаче висшият съд на щата застана на страната на републиканците, които споделиха, че Евърс няма компетенции да пренасрочва изборите.
Консервативните съдии във Върховния съд на Съединени американски щати бързо се произнесоха с 5 на 4 гласа, отменяйки решението на по-долна инстанция, разширяващо опциите за гласоподаване по пощата.

Самият Евърс, който е демократ с първи губернаторски мандат, не скри подозренията си дали има компетенции да отсрочи изборите, само че сподели, че влошаващата се обстановка, в това число растящият брой на умрелите от Ковид-19, ясно сочат, че няма метод за безвредно осъществяване на изборите. Той означи, че желае отлагането за отбрана на публичното здраве, а не от политически съображения. "Хората споделят, че се опасяват да отидат до изборните секции ", сподели той. След (късното) решение на Върховния съд гласоподавателите към този момент нямаха време да пратят бюлетините си по пощата. Според изборни чиновници в Уисконсин решението на Върховния съд не е отменило оня пункт от решението на по-долната инстанция да не се оповестяват изборните резултати преди 13 април.

Джо Байдън победи на първичните избори на Демократическата партия във Флорида и Илинойс

Обяснявайки особеното си мнение по решението, съдийката от Върховния съд Рут Гинсбург написа, че епидемията от ковид е довела до доста претенции за гласоподаване по пощата и хиляди гласоподаватели, които са го поискали, няма да могат да получат бюлетини до вторник (т.е. до днес). "Боя се, че това решение на съда, ще докара до всеобщо отнемане от правото си да упражнят своя глас ", уточни тя. В отговор на решенията на републиканските законодатели и на щатския висш съд, Сандърс назова провеждането на изборите в изискванията на вирусния гърмеж "опасно " и добави, че то "много евентуално може да се окаже смъртоносно ". Той сподели, че щабът на неговата акция се отхвърля от практиката да приканва гласоподавателите да се насочат към урните ".

В същото време критици предсказаха огромни затруднения в изборния ден, най-много поради това, че хиляди изборни чиновници напуснаха, съобщи Българска телеграфна агенция, цитрайки АП. Това наложи в най-големия град на щата Милуоки броят на изборните секции да бъде понижен от 180 единствено на 5. Над 2500 бойци от Националната армия са изпратени като личен състав в секциите, където се чака да извършват естествените функционалности на изборни чиновници, като се изключи че ще раздават дезинфектори за ръце. В Мадисън изборните чиновници в секциите са предпазени от плексигласови загради, а гласоподавателите са посъветвани да носят лични писалки за отбелязване в бюлетините.

Тръмп публично е претендент на Републиканската партия за президентските избори в Съединени американски щати

Кат Девлин, редакторка на списание, която работи от вкъщи си в Милуоки, още през третата седмица на март е изпратила искане за бюлетина за пощенско гласоподаване, само че по този начин и не я получила. Затова решила да гласоподава по-рано, т.е. не в изборния ден, и в петък следобяд се осмелила да излезе до постройката на общината в центъра на града. Тя счита, че щатските управляващи е трябвало да отсрочат изборите. "Просто е рисково толкоз доста хора да тръгнат към урните, - сподели тя. - Толкова доста от тези доброволци са възрастни хора. Толкова съм признателна, че те са там и не престават да работят, тъй като съм сигурна, че това е малко изнервящо. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР