Уинстън Чърчил е разкрил нацистки план, предвиждащ възстановяването на Едуард

...
Уинстън Чърчил е разкрил нацистки план, предвиждащ възстановяването на Едуард
Коментари Харесай

The Independent: Чърчил блокирал голям нацистки заговор за трона

Уинстън Чърчил е разкрил нацистки проект, предусещащ възобновяване на Едуард VIII на английския престол, написа The Independent. Данните са от новоразкрити държавни документи. Самият някогашен министър председател на Англия се е погрижил историята за заговора да бъде засекретена. Едуард е разгласен за крал при започване на 1936 година Той обаче абдикира през същата година, с цел да може да се ожени за американката Уолис Симпсън. Тя е имала два развода зад тила си, което я е предписание неприемлива за последваща кралица.
В следствие тронът се поема от брата на Едуард – крал Джордж VI. Оказва се, че нацистите са имали проекти да отвлекат Едуард и брачната половинка му, до момента в който те живеели в Португалия. Те се местят там, откакто бягат от вкъщи си в Париж след немската окупация през 1940 година

Плановете се разкриват от прихванати телеграми. В следствие самият Чърчил моли американският президент Дуайт Айзенхауер и френското държавно управление да не разгласяват телеграмите най-малко през идващите 10 или 20 години.

Планът е бил направен от немския външен министър Йоахим декор Рибентроп. Той е желал да провежда отвличането на херцога и херцогинята на Уиндзор. Той е трябвало да ги преведе през границата с Португалия, където посредством режима на военачалник Франко да ги убеди да спомагат.

Пред испанския дипломат той е декларирал, че Германия желае мир с Англия непременно. Дори това да значи издигането на трона на херцога на Ундзор. Имало е даже концепция двойката да бъде уверена, че Чърчил е подготвен да заповяда тяхното ликвидиране, в случай че изоставен Европа.

Според някои сътрудници, херцогът и херцогинята приели с терзание новината за допустимо връщане на трона.

Чърчил се тормозил от приключването на телеграмите след края на войната. Причината била, че по този начин може да се появят подозрения във верността на херцога.

Крал Джордж VI се изненадал, като видял документите. Той настоял, в случай че те бъдат оповестени, брат му да бъде известен.

Чърчил декларирал на американския президент, че опасенията за сигурността на херцога са довели до назначението му като шеф на Бахамите, част от " енергичните старания да го измъкнем от Европа отвън обсега на врага ".

Част от телеграмите излезли през 1957 година, само че херцогът ги отхвърлил и определил като измислици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР