Уиндхоек. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи

...
Уиндхоек. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи
Коментари Харесай

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Уиндхоек. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева показа опциите за бизнес сред Намибия и България пред представители на държавното управление на африканската страна, оповестиха от Министерство на външните работи . В рамките на своето двудневно публично посещаване и след срещите си с президента Хаге Готфрид Гейнгоб и министър-председателя Сара Кугуингелуа, българският първи посланик организира обстойни съвещания със своя сътрудник - вицепремиера и министър на интернационалните връзки и съдействието госпожа Нетумбо Нанди-Ндаитва, в които се включиха от намибийски страна още министърът на финансите, на околната среда и туризма, на икономическото обмисляне, зам.-министърът на висшето обучение, образованието и нововъведенията, зам.-министърът на вътрешните работи и миграцията. “Голяма чест за мен е да съм първият външен министър на България, посетил вашата страна. Земеделието, хранителната индустрия и фармацевтичната промишленост, в това число производството на медикаменти за ветеринарната медицина, са измежду секторите, в които може да си партнираме ”, сподели Захариева. Тя посочи, че връзките ни имат капацитет и в енергетиката - защото България към този момент е натрупала огромна експертиза във възобновимите енергийни източници, които Намибия също има проекти за експлоатира дейно. “Може да ви предадем нашия опит във финансирането на започващи бизнес компании и в нововъведенията. Предлагаме доста положително висше обучение по осведомителни технологии и земеделско инженерство. Необходимо е да се фокусираме върху специалностите, от които бизнесът се нуждае. Нашият бизнес е отворен за съдействие и би се съгласил да вземе на стаж младежи от вашите страни като Министерство на външните работи може да спомага за издаване на краткосрочни визи за обмяна на опит и стажове ”, посочи българският вицепремиер.
“По време на нашата битка за самоопределяне и самостоятелност вие ни оказахте незабравима помощ - България образова в своите университети редица представители на нашето освободително придвижване, които в този момент заемат управителни постове в държавното ръководство или в частния бизнес - сподели вицепремиерът и външен министър на Намибия госпожа Нетумбо Нанди-Ндаитва. - Днес в Южноафриканската общественост за развиване (SADC), състояща се от 16 страни, ние представляваме пазар от 190 милиона души, който би бил забавен за българския бизнес. Очаквам растеж на търговията и ваши предприемачи да посетят страната, особено за България визи се издават към този момент при идване в Намибия, с цел да могат всички ваши съграждани да бъдат оптимално улеснени. ” Намибийският вицепремиер посочи, че чака растеж на туристите от България и съответни стъпки за вложения в селското стопанство, минната промишленост, както и изследване на българския опит в подобряването на услугите в областта на туризма.
“Миналата седмица стартирахме стратегия за финансиране на млади бизнесмени благодарение на частния бизнес и ще се радваме да проучим опита на България във финансирането на старт-ап компании ”, сподели и министърът на финансите Кале Шлетвайн. По информация на българското Министерство на образованието и науката у нас сега се образова единствено един български студент от Намибия, а вицепремиерът и външен министър на Намибия разкри кой е той - нейният наследник. Тя изяви предпочитание повече младежи да го последват и да възстановят една традиция, с помощта на която България през днешния ден има доста свои другари в държавната администрация и частния бизнес на Намибия, които са учили у нас. Българската страна връчи финализиран план на меморандум за съдействие в културата, а намибийската - съглашение за продан в образованието. Двете страни реализираха единодушие и за подписване на рамковото съглашение за секторно съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР