Уимбълдън, първи кръгВиктория Томова – Дария Савил 7-5, 3-6, 7-5Виктория

...
Уимбълдън, първи кръгВиктория Томова – Дария Савил 7-5, 3-6, 7-5Виктория
Коментари Харесай

Томова елиминира Савил и ще играе срещу Сакари


Уимбълдън, първи кръг

Виктория Томова – Дария Савил 7-5, 3-6, 7-5

Виктория Томова продължава да се показва доста мощно в тазгодишния сезон на трева. Първата ни ракета стартира присъединяване си на Уимбълдън с трисетов триумф над международната №98 Дария Савил, като по този метод записа втората си победа в главната скица на Шампионата. Българката позволи спад в представянето си в края на втория сет, само че в останалата част от мача превъзхождаше своята съперничка и в последна сметка стигна до изцяло подобаващ триумф.

В идната фаза Томова ще се изправи против една от главните фаворитки в шампионата – международната №5 Мария Сакари, която на старта в профил квалификантката Зоуи Хайвс (6-1, 6-4).

Томова записа два аса против осем на Савил, само че за сметка на това направи по-малко двойни неточности (3-6) и бе доста по-резултатна на сервис (78-62). Броят на непредизвиканите неточности на българката също бе доста по-нисък (34-54), като тя бе по-ефективна и при възможностите си за пробив, реализирайки 5 от 12 (42%), до момента в който Савил оползотвори единствено 4 от своите 19 брейкпойнта (21%).

Савил заигра доста нападателно през цялото време, само че Томова откри отговор за играта на австралийката. При 30-30 първата ни ракета пласира ретур уинър, последван от отличен бекхенд по правата, който ѝ донесе ранен пробив. Савил стигна до брейкпойнт, само че изпрати топката в навън при офанзива с форхенд по диагонала. Томова се възползва от съмненията в играта на съперничката си и затвърди пробива за 2-0.

Световната №98 обаче пласира няколко доста качествени форхенда от главната линия, като това ѝ оказа помощ да редуцира пасива си и да върне интригата в сета. В четвъртия гейм пред Савил се откриха нови два шанса за пробив, при които обаче Томова пласира ас и неспасяем бекхенд по диагонала. Първата ни ракета подходи много по-офанзивно в идващите две разигравания и това ѝ донесе триумф, като резултатът стана 3-1 в нейна изгода.

Савил обаче още веднъж не разреши на българката да се откъсне в резултата и отговори със сервис гейм на нула.

Томова продължи да бъде безупречна на сервис и не бе надалеч от нов пробив, откакто поведе с 0-30 в седмия гейм. Савил обаче изненада първата ни ракета с няколко добре разчетени излизания на мрежата и редуцира пасива си на 4-3.

Осмият гейм изобилстваше от дълги разигравания, в които Томова сподели повече физическа устойчивост. Слайс бекхендът на първата ни ракета също сътвори съществени проблеми на нейната съперничка и това оказа помощ на международната №112 да направи сериозна крачка към спечелването на сета.

Савил стартира да рескува повече на сервис, само че Томова беше готова за това и показва доста добър ретур, благодарение на който стигна до два следващи сетпойнта. Австралийската тенисистка обаче отрази и двата след превъзходен форхенд по диагонала, последван от ретур в мрежата на Томова. В последна сметка 98-мата в ранглистата съумя да реализира поврат и да направи резултата в сета 5-4.

При идващото си подаване българката още веднъж демоснтрира съмнения във значими моменти, като първо разреши равнене от 30-0, след което пропусна трети сетбол. Неточен бекхенд на томова даде брейкпойнт на Савил, само че австралийката също не съумя да откри рамките на корта. Пред Томова се откри нова опция за спечелването на сета, само че Савил още веднъж избегна заплахата.

Австралийката пропусна още един брейкпойнт след форхенд в мрежата, само че незабавно по-късно стигна до нов късмет за пробив, който оползотвори след топка в навън на Томова и възвърне равенството при 5-5. Савил бе доста покрай това да реализира цялостен поврат, само че след отлично воле на мрежата Томова завоюва най-оспорвания гейм в мача до този миг и си върна водачеството.

Този път първата ни ракета се възползва от опцията да сервира за сета и завоюва подаването си на нула, надделявайки със 7-5 в първата част.

Вторият сет стартира с гейм за Савил, след което австралийката стигна до брейкпойнт, само че Томова избегна заплахата и възвърне равенството. Ретурът на първата ни ракета още веднъж стартира да основава проблеми на нейната съперничка и българската тенисистка съумя да обърне резултата, пробивайки за 2-1.

Пред Савил се откри нов брейкпойнт, само че той бе отразен от Томова след чудесно излизане на мрежата. Първата ни ракета избави още две точки за пробив, само че в последна сметка Савил реализира задачата си и изравни резултата. Австралийката увеличи доста качеството на първия си сервис и след няколко къси разигравания затвърди пробива си, като по този метод си върна водачеството при 3-2.

Пред Савил се откри опция за втори следващ брейк, само че тя бе отразена от Томова след доста акуратен бекхенд по диагонала. В маратонския гейм, траял съвсем 10 минути, българката пропусна няколко шанса да завоюва подаването си, преди взе отново да успее да се наложи и да възвърне равенството.

Савил обаче продължаваше да нападна доста точно, като в това време придвижването ѝ по корта ставаше все по-добро. Това оказа помощ на международната №98 още веднъж да вземе водачеството, след което да пробие за повторно в сета и да усили преднината си на 5-3. Австралийката не пропусна разкрилата се пред нея опция и завърши сета със сервис гейм на нула, като по този метод се наложи с 6-3.

Решаващият сет стартира по допустимо най-хубавия метод за Томова. Слайсът на първата ни ракета още веднъж проработи и това ѝ оказа помощ да вземе задатък след сервис гейм на нула. Българката продължи да владее самодейността и стигна до брейкпойнт, при който Савил изпрати топката надалеч в навън при опит за смаш при мрежата и по този начин резултатът стана 2-0.

Австралийската тенисистка бе на път да върне интригата, само че Томова реализира поврат от 15-40 и приключи третия гейм с следващото отлично воле, натрупвайки стабилен задатък от 3-0.

Савил понижи резултата, само че първата ни ракета бързо възвърне разликата от три гейма. Томова можеше да направи голяма крачка към успеха, само че пропусна два шанса за пробив и разреши на съперничката си да понижи резултата на 4-2.

Световната №98 стартира да се стреми към дълги разигравания, само че бекхендът на Томова още веднъж стартира да затруднява съществени нейната съперничка и първата ни ракета пласира няколко превъзходни удара, с които направи резултата 5-2 в своя изгода.

Австралийката обаче показва борбеност и редуцира пасива си след гейм на нула. Възходът на Савил продължи и тя сложи Томова под още по-голямо напрежение, откакто стигна до брейкпойнт, при който пласира ретур уинър за 5-4. Това даде още по-голямо самочувствие на Савил и тя възвърне равенството при 5-5.

Началният удар на Томова обаче още веднъж стартира да работи и тя още веднъж се приближи до успеха, прекъсвайки серията на съперничката си след сервис гейм на нула. Първата ни ракета стигна до два следващи мачбола, само че нейната съперничка избави първия след форхенд уинър по правата. При втората си опция обаче Томова беше безкомпромисна и оформи крайното 7-5, 3-6, 7-5 след 2 часа и 42 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР